Ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με φθηνά δάνεια της ΕΚΤ ζήτησε το Ευρωκοινοβούλιο

17:42 17/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Εγκρίνοντας, με 442 ψήφους υπέρ, 88 κατά και 40 αποχές, μη νομοθετικό Ψήφισμα, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ζητά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα “τόλμη και ευθύνη” για την καταπολέμηση της κρίσης στην Ευρώπη και απαιτεί να υπάρξει διασφάλιση έτσι ώστε τα φθηνά δάνεια που θα χορηγεί η ΕΚΤ προς τις ευρωπαϊκές τράπεζες να προωθούνται για τις ανάγκες της

πραγματικής οικονομίας.
Παράλληλα, επισημαίνεται στο Ψήφισμα, η ΕΚΤ θα πρέπει να καταστεί περισσότερο διαφανής και υπεύθυνη σύμφωνα με τον ενισχυμένο πολιτικό ρόλο που απέκτησε κατά τη διάρκεια της κρίσης στην ευρωζώνη.
Το υιοθετηθέν κείμενο υποστηρίζει πως η ΕΚΤ θα έπρεπε να κάνει περισσότερα για να προωθήσει την ανάπτυξη και την απασχόληση.
Ωστόσο, όπως δήλωσε η εισηγήτρια του νομοθετήματος, ευρωβουλευτής της Ομάδας της Ενωτικής Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο Μαρίζα Ματίας, από την Πορτογαλία, το κείμενο που τελικά υιοθετήθηκε δεν ασκεί την προβλεπόμενη αυστηρή κριτική προς την ΕΚΤ, όπως ανέφερε το αρχικό κείμενο της εισήγησή της και γι` αυτό απέσυρε και το όνομα της από τη σχετική έκθεση.

Στο αρχικό κείμενο, υποστήριξε η κ. Ματίας, ζητείτο ρητά να αναθεωρηθεί και να διευρυνθεί η εντολή προς την ΕΚΤ έτσι ώστε να μπορέσει να βοηθήσει στην προσπάθεια ανάκαμψης και απασχόλησης στην Ευρώπη.

Keywords
Τυχαία Θέματα