Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου 15/4/2013

10:55 15/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το χρέος του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολή στην «αρχή ηλεκτρισμού», λαϊκά πανηγύρια και φεστιβάλ για την άνοιξη και οικονομικά προβλήματα παραγωγών ελιάς και αγκινάρας είναι μερικά από τα κύρια θέματα των πέντε τ/κ εφημερίδων.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο «Ο έξυπνος κλέφτης κατηγορεί τον ιδιοκτήτη», αναφέρει ότι ο πρόεδρος της συντεχνίας Ελ-Σεν των εργαζομένων στην “αρχή ηλεκτρισμού ` Τσαγλαγιάν Τζεσουρέρ κατηγορεί τον πρύτανη του παράνομου πανεπιστημίου Εγγύς Ανατολή, Σουάτ Γκιουνσέλ ότι ενώ

δεν πληρώνει το υπέρογκο ποσό που χρωστά το πανεπιστήμιο στην «αρχή ηλεκτρισμού» και ότι με τις πράξεις και τα λόγια του προκαλεί και προσβάλλει. Αλλού προβάλλει δηλώσεις του Τούρκου Υφυπουργού στο Υπουργείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Χαλούκ Ιλιτζάκ ότι Τ/κ ακαδημαϊκοί και πνευματικοί άνθρωποι, που στηρίζουν τους Ελληνοκυπρίους και είναι εχθροί της Τουρκίας, είναι διανοούμενοι κατά το ήμισυ. Ο Ιλιτζάκ ισχυρίστηκε ότι αν η «νότια Κύπρος» δεν σταματήσει να συμπεριφέρεται σαν κακομαθημένο παιδί, η οικονομική κατάσταση θα χειροτερέψει ακόμα πιο πολύ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Η φωνή του λαού), με τίτλο «Απογοήτευση χρώματος μαύρου», γράφει ότι οι παραγωγοί μαύρης ελιάς βρίσκονται σε δυσχερή θέση λόγω της μεγάλης εισαγωγής ελιάς που γίνεται στα κατεχόμενα. Αλλού γράφει ότι με τον ερχομό της άνοιξης πραγματοποιήθηκαν σε διάφορες περιοχές στα κατεχόμενα λαϊκά πανηγύρια και φεστιβάλ. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι στο νοσοκομείο Λευκωσίας καθημερινά δημιουργείται πρόβλημα στάθμευσης των αυτοκινήτων λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο «Αν δεν υπάρχουν λεφτά δεν υπάρχουν ούτε υπηρεσίες», γράφει ότι στο τμήμα πρώτων βοηθειών στο νοσοκομείο Τζενγκίζ Τοπέλ αναρτήθηκε ανακοίνωση που αναφέρει ότι πλέον θα γίνονται χρεώσεις στις υπηρεσίες που προσφέρει το νοσοκομείο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Σερντάρ Ντενκτάς ανακοίνωσε ότι θα γίνει επενδυτής στις Κυπριακές Αερογραμμές της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τον όρο ότι θα είναι συνέταιρος στο 50%. Αλλού αναφέρει ότι οι παραγωγοί αγκινάρας δεν έχουν κέρδη από τις πωλήσεις αγκινάρας λόγω του ότι η τιμή της παραμένει η ίδια εδώ και χρόνια.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο «Αχ βαρέθηκα», γράφει ότι η αιτία για τα περισσότερα από τα μισά από τις 5 χιλιάδες 48 διαζύγια που εκδόθηκαν τα τελευταία 8 χρόνια είναι η ασυμφωνία χαρακτήρα. Αλλού γράφει ότι η 87χρονη Σεριφέ Μεντά η οποία έχει 8 παιδιά, 29 εγγόνια και 23 δισέγγονα προτείνει την επιστροφή στο φυσικό τρόπο ζωής και υποστηρίζει ότι αν ο καθένας καλλιεργεί λαχανικά στον κήπο του τότε θα μειωθούν οι ασθένειες. Σε άλλο θέμα γράφει ότι τρεις τουρκικές αερογραμμές – Ονούρ Αίαρ, Πέγασους και Άτλασζετ- προειδοποιούν ότι αν το ψευδοκράτος δεν κάνει κάτι για τη μείωση των χρεώσεων που τους επιβάλλονται στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου μέχρι τις 22 Απριλιου, τότε θα σταματήσουν τις πτήσεις τους από και προς το παράνομο αεροδρόμιο.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο «Διαγράφηκαν δεδομένα 11 χρόνων», αναφέρει ότι στο «κρατικό» νοσοκομείο κατέρρευσε το σύστημα και διαγράφηκαν τα προσωπικά δεδομένων όλων των ασθενών. Αλλού αναφέρει ότι ο αρθρογράφος της Γενί Ντουζέν για την παιδεία Σαλίχ Σαρπτέν σε έρευνα που είχε κάνει σχετικά με τη συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων μαθητών λυκείου στις εισαγωγικές εξετάσεις διαπιστώθηκε ότι οι μαθητές των λυκείων των κατεχομένων εξασφάλισαν χαμηλές βαθμολογίες . Σε άλλο θέμα γράφει πως έγινε εκστρατεία καθαριότητας της παραλίας Κλαψύδες στην Αμμόχωστο.

Keywords
Τυχαία Θέματα