Ευελιξία έκδοσης χρεογράφων στην εγχώρια αγορά συζήτησε η Επ. Οικονομικών

18:06 13/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Προς τη σωστή κατεύθυνση είναι, σύμφωνα με τους Αγγελο Βότση και Αβέρωφ Νεοφύτου, οι νομοθετικές προτάσεις της Κυβέρνησης που συζητήθηκαν σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών και αφορούν την παραχώρηση της ευχέρειας να εκδίδονται χρεόγραφα στην εγχώρια αγορά σε σχέση με οποιαδήποτε δάνεια αναλαμβάνει.

«Εχουμε ενώπιον μας ένα νομοσχέδιο και κανονισμούς που αφορούν τη δυνατότητα της Κυβέρνησης, του Υπουργείου Οικονομικών, να εκδίδει χρεόγραφα στην εγχώρια αγορά σε σχέση με οποιαδήποτε δάνεια που αναλαμβάνει», δήλωσε μετά τη συνεδρία ο Προεδρεύων

της Επιτροπής Αγγελος Βότσης.

Μέχρι σήμερα, είπε, «δεν υπήρχε αυτή η δυνατότητα», προσθέτοντας ότι «τώρα το κράτος θα μπορεί να εκδίδει ομόλογα για τη Δημοκρατία, τα οποία θα μπορεί να χρησιμοποιεί είτε για εξασφαλίσεις της Δημοκρατίας, είτε για πιστωτικά ιδρύματα, είτε για να τα ανταλλάσσει με άλλα χρεόγραφα και άλλες κινητές αξίες, μετοχές κτλ».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο στόχος να υπάρξει μεγαλύτερη ευελιξία στο κράτος, όπως συμβαίνει και σε άλλα κράτη, στη διαχείριση και του δημόσιου χρέους, αλλά και να υπάρχει η δυνατότητα του κράτους αν χρειαστεί να αγοράσει μετοχές από τα τραπεζικά ιδρύματα με έκδοση κυβερνητικών χρεογράφων».

Σύμφωνα με τον κ. Βότση, με το νέο νομοσχέδιο και τους κανονισμούς αλλάζει και ο τρόπος με τον οποίο γίνεται η έκδοση χρεογράφων.

«Μέχρι σήμερα ήταν μόνο με δημοπρασία, τώρα αν εγκριθούν τα νομοσχέδια και οι κανονισμοί που έχουμε ενώπιον μας θα γίνεται και με κοινοπραξία και με ιδιωτική τοποθέτηση», είπε.

«Εκ πρώτης όψεως είναι προς τη σωστή κατεύθυνση αυτές οι κινήσεις και πιστεύω ότι αυτή τη δύσκολη στιγμή και αυτή τη δύσκολη περίοδο που περνά η οικονομία μας, ενδεχομένως να χρειαστούμε αυτούς τους τρόπους για να ενισχύσουμε αν θέλετε ευρύτερα την οικονομία του τόπου».

Κληθείς να πει κατά πόσο η Κυβέρνηση έχει κάτι συγκεκριμένο υπόψη, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας παράλληλα ότι πρόκειται σε κάθε περίπτωση για ένα χρήσιμο εργαλείο.

«Ενα σενάριο που αναλύθηκε σήμερα είναι ότι, όταν εκδώσει αυτά τα ομόλογα το κράτος και θα τα ανταλλάξει στην ουσία με μετοχές, αν επιλέξει να κάνει αυτή την κίνηση, όταν θα λήξει το συγκεκριμένο ομόλογο θα έχει την επιλογή ή να το πληρώσει ή να χρησιμοποιήσει τις μετοχές τις οποίες έχει για να καλύψει το συγκεκριμένο ποσό», ανέφερε ο κ. Βότσης.

Τη θέση ότι πρόκειται για «πάρα πολύ σημαντική τροποποίηση του νόμου που αφορά το δικαίωμα και την ευχέρεια του κράτους να εκδίδει κρατικά ομόλογα», εξέφρασε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Με αυτή την τροποποίηση, δίνεται ακόμη και για την αγορά μετοχών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτό σημαίνει ότι «με την ψήφιση αυτού του νομοσχεδίου σε νόμο θα έχει ξεκάθαρα τη δυνατότητα – αν είναι στρατηγική επιλογή του κράτους – στην προσπάθεια των τραπεζών να αντλήσουν κεφάλαια μέσα από τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς, αλλά και ως αποτέλεσμα και του ελληνικού ‘κουρέματος’ να ενισχύσει προσωρινά το τραπεζικό σύστημα χωρίς να επηρεάζεται η ρε

Keywords
Τυχαία Θέματα