Νεοφύτου: Έκκληση για αντιμετώπιση αντίκτυπου από Ελλάδα

16:42 13/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί ο αντίκτυπος από την κρίση της Ελλάδας στην Κύπρο, εξέφρασε σε δηλώσεις του στη Βουλή ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, απευθύνοντας ωστόσο παράλληλα έκκληση για αποφυγή δημιουργίας ελληνοφοβίας.

Τα τεκταινόμενα στην Ελλάδα είναι, σύμφωνα

με τον κ. Νεοφύτου, «ίσως το πιο σημαντικό θέμα που πρέπει να μας απασχολήσει αυτήν την περίοδο στην Κύπρο, ίσως ενδεχομένως να έπρεπε να μας είχε ήδη απασχολήσει, και αναφέρομαι στο σύνολο της κυπριακής πολιτείας».

«Το διευκρινίζω, αυτά τα μεγάλα ζητήματα να μην εκλαμβάνονται ως πρόθεση του ΔΗΣΥ να ασκήσει αντιπολίτευση. Προβληματισμούς θέτουμε για το καλό του τόπου», ανέφερε.

«Ψες στο ελληνικό Κοινοβούλιο πέρασε ένα νέο Μνημόνιο, ένα βαρύ, πάρα πολύ βαρύ Μνημόνιο, που δύσκολα θα το σηκώσουν οι ώμοι των Ελλήνων εργαζομένων και η ελληνική οικονομία», πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι «ήταν μονόδρομος, δεν υπήρχε άλλη επιλογή, είτε αυτό το βαρύ οικονομικό Μνημόνιο, είτε η άτακτη χρεοκοπία», προσθέτοντας ότι «ήταν το μη χείρον βέλτιστον και ήταν μονόδρομος για τον πολιτικό κόσμο της Ελλάδας».

Εξέφρασε τη θέση ότι «δεν είναι το τέλος του προβλήματος της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων εργαζομένων και των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων». Είναι, πρόσθεσε, «ένας νέος Γολγοθάς και θα χρειαστούν πολλές θυσίες για να φτάσουν στην ανάσταση της ελληνικής οικονομίας».

Σύμφωνα με τον κ. Νεοφύτου, «όσο διαρκεί αυτός ο Γολγοθάς της ελληνικής οικονομίας, πρέπει και εμείς να μελετήσουμε με κάθε σοβαρότητα ποιες είναι οι επιπτώσεις στη δική μας οικονομία, στο δικό μας χρηματοπιστωτικό σύστημα, στη δική μας αγορά εργασίας».

“Επρεπε”, είπε, «να είχαμε ήδη κάνει τις μελέτες και έπρεπε να είχαμε ήδη τις στρατηγικές, γιατί αναπόφευκτα καταγράφω ότι θα υπάρξουν οι αρνητικές συνέπειες, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα στην κυπριακή οικονομία».

«Είμαστε συγκοινωνούντα δοχεία, το τραπεζικό μας σύστημα λειτουργεί και στην Ελλάδα και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δραστηριοποιείται και στην Κύπρο, μιλούμε την ίδια γλώσσα, πέραν από τις κοινές παραδόσεις, τις κοινές εθνικές ρίζες, είναι πανομοιότυπη και η οικονομία, τουρισμός και παρεμφερείς τομείς», υπενθύμισε ο κ. Νεοφύτου.

Εθεσε παράλληλα τα ερωτήματα ως προς το ποιος θα είναι ο αντίκτυπος στην αγορά εργασίας, καθώς και ποιες οι επιπτώσεις στην Κύπρο από τις μειώσεις στους κατώτατους μισθούς που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα.

Εξέφρασε την εκτίμηση ότι «είναι δεδομένο ότι θα αυξηθεί το κύμα Ελλήνων εργαζομένων προς την Κύπρο», απευθύνοντας ταυτόχρονα έκκληση «να προσέξουμε πολύ να μην δημιουργήσουμε ελληνοφοβία, να μην φανούμε αγνώμονες».

«Ας μην ξεχνάμε ότι βρήκαμε καταφύγιο στην Ελλάδα μετά τον εφιάλτη του 1974», είπε, προσθέτοντας ότι «ακόμη και σήμερα με την Ελλάδα ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, χιλιάδες παιδιά μας, φοιτητές, σπουδάζουν δωρεάν στα ελληνικά πανεπιστήμια». Η Ελλάδα, συμπλήρωσε, «ήταν πάντα το ανιδιοτελές στήριγμα του αγώνα μας».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ επέστησε προσοχή στο γεγονός ό

Keywords
Τυχαία Θέματα