Η απογραφή δείχνει αυξημένο αριθμό των ξένων

13:10 17/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Πέραν των 200.000 κατοίκων και 87.000 περίπου οικιστικές μονάδες έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα στην απογραφή όλου του πληθυσμού στις ελεύθερες περιοχές, που άρχισε την 1η Οκτωβρίου και θα ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, δήλωσε η 1η Λειτουργός Στατιστικής Υπηρεσίας Δώρα Κυριακίδου, η οποία έχει τη γενική ευθύνη της απογραφής.

Στην απογραφή αναμένεται να καταγραφούν περίπου 410.000 οικιστικές μονάδες, 290.000 νοικοκυριά και πληθυσμός

της τάξης των 810.000 ατόμων από 800 απογραφείς.

Σε δηλώσεις της, η κ. Κυριακίδου, ανέφερε ότι ο αριθμός των ξένων κατοίκων που διαμένουν στην Κύπρο θα είναι κατά πολύ αυξημένος από προηγούμενες απογραφές, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι με αυτή την μερίδα του πληθυσμού υπάρχει πρόβλημα, καθώς είναι διστακτικοί να ανοίξουν την πόρτα τους στους απογραφείς.

”Εκεί που υπάρχει μια διαφορετικότητα σε σχέση με τις προηγούμενες απογραφές είναι λόγω του αυξημένου αριθμού ξένων κατοίκων Κύπρου. Κάποιοι είναι δύσκολο να ανοίξουν την πόρτα στους απογραφείς, οι οποίοι θα δουλεύουν μέχρι το τέλος Νοεμβρίου και θα το αντιμετωπίσουμε”, σημείωσε.

Ερωτηθείσα πόσοι ξένοι έχουν καταγραφεί μέχρι στιγμής, η κ. Κυριακίδου είπε πως ”αυτή τη στιγμή θα τους καταγράψουμε και θα δούμε πόσοι είναι οι ξένοι στο τέλος της ημέρας. Σίγουρα δεν είναι το ποσοστό που είχαμε καταγράψει το 2001 όταν έγινε η προηγούμενη απογραφή”.

Τώρα είναι πολύ πιο αυξημένος ο αριθμός των ξένων, είπε προσθέτοντας πως ”τα προβλήματα πάντα υπήρχαν όσον αφορά ξένους που διστάζουν να ανοίξουν την πόρτα τους”.

Η κ. Κυριακίδου ανέφερε ότι η συνολική δαπάνη για τη διενέργεια της απογραφής υπολογίζεται να ανέλθει σε 3,3 εκ. ευρώ και αφορά κυρίως στους μισθούς του έκτακτου προσωπικού, την αγορά ηλεκτρονικών υπολογιστών, την ανάπτυξη του ΓΠΣ, οδοιπορικά, ενοίκια κτιρίων και άλλα λειτουργικά έξοδα.

Είπε πως πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται απογραφή από την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι η φετινή απογραφή θα διεξαχθεί με βάση κανονισμό της ΕΕ, ο οποίος προνοεί μεταξύ άλλων το έτος διενέργειας της απογραφής και τη μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί.

Σημείωσε ωστόσο ότι ”το περιεχόμενο της φετινής απογραφής είναι σχεδόν το ίδιο με εκείνο του 2001 και του 1992”.

Τα στοιχεία που συλλέγονταν τότε, συνέχισε, συλλέγονται και σήμερα και είναι μέσα στα στοιχεία που ζητά η ΕΕ.

Η κ. Κυριακίδου είπε πως ”δεν ζητούνται στοιχεία που είναι δύσκολο να δηλώσει κάποιος. Είναι απλά στοιχεία όπως είναι η ηλικία το φύλο, το μορφωτικό επίπεδο, η οικογενειακή υπόσταση, η εργασία και κάποια απλά στοιχεία για την κατοικία”.

Εκείνο που θέλω να πω στο κοινό, είπε, είναι να συνεργαστούν με τους απογραφείς που θα τους επισκεφτούν γιατί είναι πάρα πολύ σημαντικό ο καθένας να καταγραφεί στην απογραφή πληθυσμού.

”Η απογραφή πληθυσμού γίνεται μόνο κάθε δέκα χρόνια και είναι η μόνη πηγή πληροφοριών σε μικρό γεωγραφικό επίπεδο”, πρόσθεσε.

Η φετινή απογραφή είναι η 14η από το 1881 όταν ο καταγραφείς πληθυσμός της Κύπρου

Keywords
Τυχαία Θέματα