Η Κυβέρνηση δεν εμπλέκεται στα ζητήματα αδειοδότησης ξένων τραπεζών στην Κύπρο, λέει ο Χριστοφίδης

18:43 7/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Η Κυβέρνηση δεν έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα ή εμπλοκή σε ζητήματα αδειοδότησης παραρτημάτων ξένων τραπεζών στην Κύπρο, ξεκαθάρισε σήμερα ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρίστος Χριστοφίδης, απορρίπτοντας σημερινό δημοσίευμα περί “πιέσεων” του Προεδρικού προς την Κεντρική Τράπεζα για να χορηγηθεί άδεια λειτουργίας

σε παλαιστινιακή τράπεζα.

Ο κ. Χριστοφίδης δήλωσε ότι «υπάρχει μια ξεκάθαρη διαδικασία για την αδειοδότηση τραπεζών. Ούτε η Κυβέρνηση, ούτε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχουν την αρμοδιότητα να χορηγούν τέτοιες άδειες. Αυτή είναι απόλυτη αρμοδιότητα της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου. Υπάρχει διαδικασία μέσα από την οποίαν αξιολογούνται τέτοιες αιτήσεις από την Κεντρική Τράπεζα».

«Με βάση», όπως είπε, «τους Κανονισμούς που υπάρχουν, σημαντικό στοιχείο αυτής της αξιολόγησης είναι και η καθαρότητα της κάθε τράπεζας και κατά πόσον ακολουθεί τις διεθνώς αποδεκτές αρχές λειτουργίας χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Και η Κυβέρνηση δεν έχει οποιονδήποτε ρόλο να διαδραματίσει».

Βεβαίως, πρόσθεσε, «δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση καλείται να αποδείξει πως ‘δεν είναι ελέφαντας’, δηλαδή να σχολιάζει τα αυτονόητα».

Ο κ. Χριστοφίδης διερωτήθηκε κατά πόσο κρύβονται πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη δημοσίευση αυτού του θέματος, κάνοντας, παράλληλα, λόγο για «μια πολύ κακή χρονικά συγκυρία καθόσον αναμένεται εδώ στην Κύπρο ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστίνης».

Ανέφερε, επίσης, ότι «τα ζητήματα αυτά είναι πολύ ευαίσθητα και έχουν να κάνουν με τις εξωτερικές σχέσεις του κράτους, και δεν θα πρέπει για την εξυπηρέτηση των όποιων σκοπιμοτήτων να βλάπτουμε, στο τέλος της ημέρας, την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Η Κυβέρνηση δεν μπορεί ούτε και θέλει να έχει οποιαδήποτε εμπλοκή σε ζητήματα αδειοδότησης παραρτημάτων ξένων τραπεζών. Από κει και πέρα τα περαιτέρω θα πρέπει να τα απευθύνετε στην Κεντρική Τράπεζα», κατέληξε ο κ. Χριστοφίδης.

Keywords
Τυχαία Θέματα