Ημερίδα με τίτλο «Η τέχνη μέσα από την κρίση» διοργανώθηκε στην Πάφο

14:32 8/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

H «τέχνη μέσα από την κρίση» ήταν ο τίτλος ημερίδας που διοργάνωσε η Πολιτιστική Επιτροπή της ΠΟΕΔ Πάφου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Νεάπολης.

Ο πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιτροπής ΠΟΕΔ Πάφου Χρίστος Χατζηλοίζος στον χαιρετισμό του αναφέρθηκε στην προσφορά της τέχνης και διερωτήθηκε εάν η παραγωγή έργων μπορεί να είναι πιο δημιουργική και ουσιαστική όταν η τέχνη αντιμετωπίζει σοβαρή κρίση.

«Ο καλλιτέχνης χρειάζεται την τέχνη του τώρα, περισσότερο από ποτέ, ώστε μέσα από αυτή να εξωτερικεύει

την συσσωρεμένη ανησυχία του, να ξεσπάει, να καταγγέλλει, και να δηλώνει παρών;», είπε.

Διερωτήθηκε μάλιστα κατά πόσο η τέχνη μπορεί να λειτουργήσει ως αντίδοτο της οικονομικής κρίσης και αν ναι είπε « πώς είναι αυτό δυνατόν;».

Ο κ Χατζηλοίζου ευχαρίστησε, επίσης, τους συναδέρφους του στην Πολιτιστική Επιτροπή της ΠΟΕΔ Πάφου που εργάστηκαν με ζήλο για την πραγματοποίηση της ημερίδας.

Εξάλλου, στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής ΠΟΕΔ Πάφου Γιώργος Γεωργιάδης ανέφερε πως η ημερίδα η « τέχνη μέσα από την κρίση» ή η « κρίση μέσα από την τέχνη» όπως θα μπορούσε κάλλιστα να ονομαστεί, όπως είπε, καλύφθηκε πλήρως από τους ομιλητές της ημερίδας.

Η εκπρόσωπος της τέχνης, ηθοποιός Βαλεντίνα Σοφοκλέους στο πλαίσιο της ομιλίας της αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα της τέχνης , στις θεραπευτικές της ιδιότητες δηλώνοντας παράλληλα πως η « τέχνη δεν είναι πολυτέλεια».

Η τέχνη, συνέχισε, «δεν είναι προϊόν, δεν μπορεί να πουληθεί, δεν είναι προπαγάνδα και δεν μπορεί να τη χρησιμοποιήσουμε για να αναγάγουμε τις απόψεις μας. Αυτή την εσωτερική ανάγκη της έκφρασης μέσω των τεχνών, την έχουμε δει μέσα στους αιώνες».

Η κα. Σοφοκλέους αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα του ανθρώπου να εκφραστεί ακόμα και τον καιρό που «πεινούσε».

Η αντανάκλαση της κρίσης στη μουσική δημιουργία ήταν το θέμα που ανέπτυξε στο πλαίσιο της ημερίδας η Αναστασία Χάσικου Μουσικός. Η κα. Χάσικου αναφέρθηκε στον τρόπο που η παγκόσμια οικονομική του παρόντος οικονομικού συστήματος αντανακλάται στην μουσική δημιουργία και έκφραση αλλά και στο πώς η μουσική επηρεάζει και επηρεάζεται από το περιβάλλον που δημιουργείται.

Οι εκπρόσωποι της τέχνης ανάμεσα τους ο Δρ. Μάριος Αργυρίδης, Σύμβουλος Ψυχολόγος, ανέλυσε τη σημασία και τα οφέλη της τέχνης μέσα από τα μάτια της ψυχολογίας, η Παναγιώτα Μιχαήλ, Καλών και Εφ. Τεχνών, ανέπτυξε το θέμα πως οι καλλιτέχνες αξιοποιούν την οικονομική κρίση ως πηγή έμπνευσης και πως μας την παρουσιάζουν, ενώ ο συγγραφέας Ανδρέας Ιωάννου αναφέρθηκε στην κρίση: ο δήμιος του βιβλίου και Κύπριου συγγραφέα.

Σημαντικές ήταν και οι αναφορές της ηθοποιού Έλιας Ιωαννίδου που ανέπτυξε το θέμα « τρεμοπαίζουν τα φώτα στην σκηνή»;, ενώ η Θεατρολόγος Δήμητρα Χριστοδούλου ανέλυσε το θέμα « η αρχαία τραγωδία ως μέσο κάθαρσης της ψυχής από την οικονομική κρίση».

Χαιρετισμό απηύθυνε και ο αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου Κοσμήτορας Επιστημών Υγεία Διομήδης Μαρκουλής.

Ο κ Μαρκουλής ανέφερε πως το θέμα της ημερίδας επιδέχεται πολλαπλής ανάλυσης, προσθέτοντας πως η αξιοποίηση της τέχνης αποτελεί θεραπευτικό εργαλείο στην διαδικασία της ψυχολογικής αποκατάστασης.

Keywords
Τυχαία Θέματα