Καρογιάν: Αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία και την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας

17:17 25/3/2013 - Πηγή: OnlyCY

Αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία και την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας μας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν σχολιάζοντας τα αποτελέσματα του Eurogroup για την Κύπρο.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, στα γραφεία του Κόμματος, ο κ. Καρογιάν είπε ότι «το δράμα που εδώ και αρκετό καιρό βιώνουν η Κύπρος και ο λαός της είχε σήμερα τα χαράματα στο Eurogroup μια σκληρή, επώδυνη και βίαιη εξέλιξη», προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε με θυμό, με οργή, με αγανάκτηση. Δεν έχουμε χρόνο ούτε καν για να μετρήσουμε τις πληγές μας».

«Είναι η ώρα», είπε, «που πρέπει να κοιτάξουμε μπροστά. Να πάμε μπροστά. Είναι η ώρα που πρέπει να επικεντρωθούμε στη διαχείριση της νέας κατάστασης. Να δούμε κατάματα τη νέα πραγματικότητα και να τη διαχειριστούμε και να την αντιμετωπίσουμε με σωστό σχεδιασμό, οργανωμένα, πειθαρχημένα και συντεταγμένα. Είναι η ώρα της επανεκκίνησης. Η ώρα που πρέπει να σταθούμε στα δικά μας πόδια. Η ώρα που πρέπει να στηριχθούμε στις δικές μας δυνάμεις».

Ανέφερε ότι «το σίγουρο πάντως είναι ότι η επόμενη μέρα, όχι μόνον της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης ολόκληρης, θα είναι πολύ διαφορετική από την προηγούμενη της συμφωνίας για τη δανειοδότηση της οικονομίας μας. Με αυτήν αποφύγαμε τα χειρότερα. Αποφύγαμε την άτακτη χρεοκοπία και την πλήρη κατάρρευση της οικονομίας μας».

«Μετά από αυτήν όμως», όπως είπε, «αρχίζει η σκληρή και πολυετής δοκιμασία της υπομονής, της αντοχής και, πάνω από όλα, του φιλότιμου και της δημιουργικότητας του λαού μας. Η αξιοπρέπειά του προσβλήθηκε. Ο εγωισμός του ταπεινώθηκε. Ο πατριωτισμός του προκλήθηκε.

Ο κ. Καρογιάν πρόσθεσε ότι «η περηφάνια του όμως και η εμπιστοσύνη του στις δυνάμεις του παραμένουν η εγγύηση του μέλλοντός του. Πάνω σε αυτές θα πρέπει τώρα να οικοδομηθεί μία νέα εθνική ενότητα και μία νέα πολιτική συναντίληψη, συλλογικότητα και αποφασιστικότητα. Και βεβαίως, μια ευρύτατη κοινωνική συναίνεση και συστράτευση. Αυτά που έχουμε σήμερα ενώπιον μας πρέπει να μετουσιωθούν σε ελπίδα ενός νέου περισσότερο ελπιδοφόρου ξεκινήματος. Να γίνει το σύνθημα μίας συλλογικής αντεπίθεσης στα προβλήματα που είναι οι πραγματικοί αντίπαλοι μας. Να γίνει η κοινή θέληση που θα παράξει ένα νέο ιστορικό θαύμα δημιουργίας».

«Είναι η ώρα», συνέχισε, « ενός εθνικού προβληματισμού για τις απαντήσεις που πρέπει να δοθούν και τις νέες μάχες που πρέπει να κερδηθούν για την πατρίδα, για την κοινωνία και την οικονομία μας. Είναι η ώρα της πατριωτικής στράτευσης μας στον αγώνα, όχι μόνο της επιβίωσης αλλά της δικαίωσής σε όλα τα επίπεδα της ατομικής, κοινωνικής και εθνικής μας ύπαρξης. Στο κάτω-κάτω πρώτοι εμείς θέσαμε εδώ και καιρό το διακύβευμα της αλλαγής του μοντέλου ανάπτυξης, οργάνωσης και διοίκησης ως το μεγάλο στοίχημα του μέλλοντός μας», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι «το ότι αναγκαζόμαστε τώρα να το κερδίσουμε κάτω από τους όρους μίας βίαιης επιβολής και προσαρμογής, δεν είναι λόγος για να νοιώθουμε ότι δεν είναι δικό μας. Αντιθέτως», είπε, « είναι λόγος να το κάνουμε υπόθεση του καθενός μας. Έτσι θα ξανασταθούμε όρθιοι. Και θα ξανασταθούμε. Έτσι θα απαλλαγούμε το συντομότερο δυνατό από το μνημόνιο. Και θα απαλλαγούμε».

«Και κυρίως: Έτσι θα επιστρέψουμε σε αυτούς που πράγματι τα χρειάζονται τα μαθήματα που προσπάθησαν να μας δώσουν με τις τιμωρίες τους και τις επιλεκτικές συμπεριφορές τους. Τώρα είναι η ώρα της επανεκκίνησης. Όχι της παράλυσης. Της δράσης . Όχι της αδράνειας. Τώρα είναι η ώρα της εθνικής αυτογνωσίας και αξιοπρέπειας. Τώρα είναι η ώρα του συλλογικού επαναπροσδιορισμού μας. Με συνολική επανεξέταση των πάντων. Στρατηγικών. Επιλογών. Προοπτικών. Συμμαχιών», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ότι «είναι η ώρα της χάραξης των νέων διαχωριστικών γραμμών ανάμεσα στους λίγους που επωφελούνται των καταστάσεων και εγκλωβίζονται σε αδιέξοδους μονόδρομους και στους πολλούς που θέλουν να χαράξουμε τους νέους δικούς τους δρόμους της αρετής, της τόλμης, του αποτελέσματος και της προκοπής».

Είπε, ότι, «η κάθαρση στη νέα μας τραγωδία δε θα είναι έργο ενός από μηχανής θεού. Θα είναι το έργο μίας νέας πολιτικής, για μία νέα οικονομία, μία νέα κοινωνία, μία νέα εθνική προοπτική, μια νέα Κύπρο. Έχουμε τις δυνατότητες. Πρέπει να θέσουμε αμέσως τις προϋποθέσεις».

Η πρώτη, είπε, « είναι η κριτική και η αυτοκριτική για ασυγχώρητα λάθη που έγιναν. Η δεύτερη είναι ο καταλογισμός των πολιτικών ευθυνών για την χρεοκοπία που γλυτώσαμε μεν την τελευταία στιγμή, αλλά βιώσαμε κατά το χειρότερο τρόπο ως μία οδυνηρή αλήθεια. Η τρίτη είναι η τιμωρία αυτών που υπονόμευσαν την προσπάθεια μίας αξιοπρεπούς διάσωσης και διευκόλυναν τους εκβιαστές μας να υπαγορεύσουν τους όρους τους».

«Η εκπλήρωσή τους είναι για το ΔΗΚΟ προτεραιότητα. Όπως προτεραιότητα και καθήκον όλων πρέπει να είναι η αμέριστη αλληλεγγύη σε αυτούς που χωρίς να φταίνε σε τίποτα θα κληθούν να πληρώσουν τα εγκληματικά λάθη άλλων. Εφεξής ένας θα είναι ο στόχος μας: ο εξοπλισμός του κυπριακού λαού με μια νέα στρατηγική για την υπεράσπιση της πατρίδας μας και την αναγέννησή της», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα