Καταστροφική η χρεοκοπία

09:32 12/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

 Με δραματικούς τόνους περιέγραψε χθες το τί θα συμβεί στην Ελλάδα εάν δεν εγκριθεί το πρόγραμμα που μπαίνει ως προϋπόθεση για τη συμφωνία για τη νέα δανειακή σύμβαση και το PSI ο Έλληνας πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος

και το ενδεχόμενο χρεοκοπίας, δεδομένων και των δηλώσεων βουλευτών τόσο από το ΠΑΣΟΚ όσο και από τη ΝΔ ότι δεν μπορούν να ψηφίσουν τα νέα μέτρα. Στο διάγγελμα του ο Ελληνας πρωθυπουργός επανέλαβε το δίλημμα μέτρα ή χρεοκοπία πολλές φορές και ξεκίνησε λέγοντας ότι «το ελληνικό Κοινοβούλιο καλείται αύριο να αναλάβει μια ιστορική ευθύνη».

Αναφερόμενος στο οικονομικό πρόγραμμα που καλούνται να ψηφίσουν σήμερα οι βουλευτές επανέλαβε όπως και στο Υπουργικό Συμβούλιο, της Παρασκευής, ότι «η συμφωνία για το νέο πρόγραμμα, που επετεύχθη μετά από πολυήμερες, εντατικές και σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα, έχει τη στήριξη των δυο μεγαλύτερων κομμάτων της χώρας. Κατοχυρώνει το μέλλον της πατρίδας μας στο ευρώ και θέτει τις βάσεις για να ξεπεράσουμε τη σημερινή οικονομική κρίση. Παράλληλα, η συμφωνία αποτυπώνει τις ακραίες συνθήκες ανάγκης στις οποίες εξακολουθεί να βρίσκεται η χώρα μας».

Ο κ. Παπαδήμος σημείωσε ότι τα τελευταία πέντε χρόνια η οικονομία βρίσκεται σε ύφεση, γεγονός το οποίο απέδωσε στο ότι αναπτυσσόταν στηριζόμενη σε συνεχώς αυξανόμενο δανεισμό, που όταν τελείωσε είχε σαν αποτέλεσμα την αδυναμία του κράτους να χρηματοδοτεί δαπάνες, υποχώρηση της κατανάλωσης και συρρίκνωση της οικονομικής δραστηριότητας, λέγοντας ότι «το μοντέλο ανάπτυξης που είχαμε μέχρι το 2009 δεν είχε μέλλον. Ήταν καταδικασμένο να τερματιστεί. Αυτό συνέβη όταν τα ελλείμματα διαμορφώθηκαν σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα, κληροδοτώντας μας ένα τεράστιο χρέος».

Απέδωσε την ύφεση στο «δυσμενές διεθνές οικονομικό περιβάλλον» και στην «αστάθεια και την αβεβαιότητα για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Είναι ο φόβος της χρεοκοπίας και της εξόδου από το ευρώ που σκιάζει τους αποταμιευτές, αναστέλλει τις επενδυτικές αποφάσεις, παγώνει την οικονομική δραστηριότητα, εμποδίζει την ανάκαμψη της οικονομίας» προσθέτοντας ότι σε αυτά θα θέσει τέλος «το αξιόπιστο πρόγραμμα, η χρηματοδοτική στήριξη και η αναδιάρθρωση του χρέους που το συνοδεύουν».

Όπως είπε το πρόγραμμα όμως περιέχει και ρυθμίσεις που καμία κυβέρνηση δεν θα υιοθετούσε υπό ομαλές συνθήκες, «μέτρα που δοκιμάζουν τις αντοχές και πλήττουν το εισόδημα μεγάλου μέρους της κοινωνίας μας», σημειώνοντας ωστόσο ότι όσοι θεωρούν καλύτερη τη χρεοκοπία. «πλανώνται οικτρά» ή «δημαγωγούν επικίνδυνα» καθώς «μια άτακτη χρεοκοπία θα έριχνε τη χώρα μας σε μια καταστροφική περιπέτεια».

Ο κ. Παπαδήμος επανέλαβε τη θέση του ότι οι συνέπειες μίας χρεοκοπίας θα ήταν «συνθήκες ανεξέλεγκτου οικονομικού χάους και κοινωνικής έκρηξης», προσθέτοντας ότι «η χώρα θα παρασυρόταν σε μια μακρά δίνη ύφεσης, αστάθειας, ανεργίας και παρατεταμένης εξαθλίωσης. Οι εξελίξεις αυτές θα οδηγούσαν, αργά ή γρήγορα, στην έξοδο από το ευρώ. Από χώρα του πυρήνα της Ευρωζώνης, η Ελλάδα θα καταντούσε χώρα αδύναμη, στο πε

Keywords
Τυχαία Θέματα