Κουρσουμπά: Μη τήρηση διαδικασιών προς διασφάλιση δικαιωμάτων παιδιού

15:22 16/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε νέα παρέμβασή της σε σχέση με υπόθεση ενδοοικογενειακής βίας, η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Λήδα Κουρσουμπά, διαπιστώνει ότι δεν τηρήθηκαν, από τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες που χειρίστηκαν το θέμα, οι ενδεδειγμένες διαδικασίες και πρακτικές, ώστε να διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα του παιδιού.

Η Επίτροπος Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού διεξήγαγε μεταξύ Δεκεμβρίου 2010 και Σεπτεμβρίου 2011 έρευνα με βάση παράπονο που της υπέβαλε Μη Κυβερνητική Οργάνωση, σχετικά με το χειρισμό

περιστατικού ενδοοικογενειακής βίας από την Αστυνομία και τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας.

Σύμφωνα με την θέση της, την οποία η κ. Κουρσουμπά δημοσιοποίησε σήμερα, στην επιστολή που έλαβε από την ΜΚΟ, αναφέρεται ότι τον Δεκέμβριο του 2010, ο πατέρας τετράχρονου παιδιού, κακοποίησε τη σύζυγό του και μητέρα του παιδιού, παρουσία του παιδιού. Την αμέσως επόμενη ημέρα, η μητέρα αποτάθηκε σε Αστυνομικό Σταθμό για να υποβάλει καταγγελία. Οι αστυνομικοί την παρέπεμψαν για εξέταση στο Γενικό Νοσοκομείο και της έδωσαν οδηγίες όπως αποταθεί ξανά κοντά τους με την ιατρική έκθεση. Η μητέρα μετέβηκε εκ νέου στον Αστυνομικό Σταθμό με την ιατρική έκθεση, συνοδευόμενη από το παιδί της. Η Αστυνομία δεν προέβηκε στη λήψη κατάθεσης, αλλά κάλεσε στον Αστυνομικό Σταθμό τον πατέρα. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με την επί καθήκοντι Λειτουργό των ΥΚΕ, το παιδί δόθηκε στη φύλαξη του πατέρα του. Στις 20 Δεκεμβρίου 2010, η Αστυνομία έλαβε κατάθεση από τη μητέρα αναφορικά με το περιστατικό άσκησης βίας εναντίον της, ενώ ταυτόχρονα, η Αστυνομία την ενημέρωσε ότι, ο σύζυγός της είχε προβεί σε καταγγελία εναντίον της στις 15 Δεκεμβρίου, για άσκηση βίας από την ίδια στο παιδί τους. Μέχρι την ημερομηνία υποβολής του παραπόνου στην Επίτροπο, το παιδί διέμενε με τον πατέρα του χωρίς να έχει επαφή με τη μητέρα του.

Στην επιστολή της η ΜΚΟ ισχυρίζεται ότι, εξαιτίας του κακού χειρισμού της υπόθεσης τόσο από την Αστυνομία όσο και από τις ΥΚΕ, έχουν παραβιαστεί τα δικαιώματα του παιδιού.

Στα πλαίσια της διερεύνησης του παραπόνου, η Επίτροπος απέστειλε ξεχωριστές επιστολές προς την Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων και τον Αρχηγό Αστυνομίας, θέτοντας σειρά ερωτημάτων για απάντηση. Οπως ανέφερε στις παρεμβάσεις της, «εγείρονται διάφορα ερωτήματα τα οποία με ωθούν να διερευνήσω κατά πόσον στην προκειμένη περίπτωση οι εφαρμοσμένες διαδικασίες και πρακτικές διασφάλισαν τα δικαιώματα του παιδιού».

Στην απάντησή της η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων σημείωνε ότι η εν λόγω οικογένεια έχει ιστορικό ενδοοικογειακής βίας και επιβλέπεται από τις ΥΚΕ, και ότι η μητέρα μετά το τελευταίο περιστατικό βίας εναντίον της, εγκατέλειψε την οικογενειακή στέγη και ανέλαβε τη φύλαξη του παιδιού της.

Απαντώντας στην επιστολή της Επιτρόπου, ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε, σχετικά με τους ισχυρισμούς που προέβαλε στις 15 Δεκεμβρίου ο πατέρας στον Αστυνομικό Σταθμό ότι η σύζυγός του κτύπησε το γιο τους ηλικίας 4 ετών, πως την ίδια μέρα δόθηκε από

Keywords
Τυχαία Θέματα