Λιλλήκας: Τα κυβερνητικά μέτρα χαρακτηρίζονται από ανεπάρκεια

13:33 6/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη του πακέτου μέτρων της Κυβέρνησης και θα προβούμε σε προκαταρκτικά σχόλια και εκτιμήσεις, αναμένοντας τα νέα έγγραφα που θα καταθέσει η Κυβέρνηση εντός της εβδομάδας.
Εκτιμούμε ότι τα κυβερνητικά μέτρα χαρακτηρίζονται από ανεπάρκεια και σε πολλά σημεία από προχειρότητα. Διαπιστώνουμε επίσης ότι υπάρχουν πάρα πολλά κενά και σοβαρές παραλείψεις. Τα μέτρα είναι σε μεγάλο βαθμό κοινωνικά άδικα. Πρόκειται για μια συνταγή που θα οδηγήσει σε περαιτέρω ύφεση και σε μεγαλύτερη αύξηση της ανεργίας.

Θεωρούμε

ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος και με βάση τον κυβερνητικό προγραμματισμό, αναμένοντας εντός της άλλης εβδομάδας νέα έγγραφα, περιορίζεται σημαντικά ο χρόνος διαπραγμάτευσης, ο χρόνος διαβούλευσης, ο χρόνος διαμόρφωσης μια σοβαρής και ολοκληρωμένης πρότασης που θα μπορούσε να υπερασπιστεί τα οικονομικά και κοινωνικά συμφέροντα του τόπου μας, αλλά και το μέλλον της κυπριακής οικονομίας.

Μας βρίσκουν σύμφωνους
Συμφωνούμε με κάποια μέτρα, όπως για παράδειγμα ότι δεν πρέπει να αποκοπεί ο 13ος μισθός. Συμφωνούμε ότι δεν πρέπει να αποκοπεί η ΑΤΑ. Η άποψη όμως είναι ότι η ΑΤΑ θα πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να συνεχίσει να ισχύει μόνο για τους χαμηλόμισθους. Συμφωνούμε επίσης με την αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης.
Θέλω να τονίσω όμως ότι πολλά από αυτά τα μέτρα που προτείνει η Κυβέρνηση θα μπορούσαν να είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια, όταν πολύ από εμάς προειδοποιούσαμε για τη μεγάλη ύφεση. Αν λαμβάνονταν έγκαιρα κάποια μέτρα δεν θα οδηγείτο η κυπριακή οικονομία σε αυτή τη μεγάλη κρίση και δεν θα χρειαζόταν να καλέσουμε την Τρόικα.
Κύριες εστίες διαφωνίας
Διαφωνούμε με την Κυβέρνηση σε θέματα φιλοσοφίας, αλλά και προσέγγισης:
• Πρώτον, κακώς γίνονται αποκοπές από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα μέσω εισφορών σε διάφορα ταμεία. Θέλω να τονίσω ότι οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη υποστεί σοβαρές μειώσεις των μισθών τους. Πολλοί δε εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα έχουν οδηγηθεί στην ανεργία και αρκετοί άλλοι κινδυνεύουν να χάσουν στο σύντομο μέλλον την εργασία τους.
• Θεωρούμε ότι είναι κοινωνικά άδικος ο τρόπος που γίνονται οι αποκοπές στους δημόσιους υπαλλήλους. Παρουσιάζεται το φαινόμενο χαμηλόμισθοι του κρατικού τομέα να συνεισφέρουν περισσότερο από υψηλόμισθους. Καλούμε την Κυβέρνηση να επανεξετάσει τις κλίμακες και τις αποκοπές με ένα πιο δίκαιο τρόπο. Εισηγούμαστε επίσης όπως γίνουν αποκοπές στους μισθούς και στα επιδόματα και από τα πολιτικά πρόσωπα και τους κρατικούς αξιωματούχους. Αυτό είναι ένα πολιτικό μήνυμα κοινωνικής αλληλεγγύης που πρέπει να στείλει η Πολιτεία στους πολίτες.
• Η πρόταση για φορολόγηση εταιρειών με βάση του κύκλου εργασιών τους θεωρούμε ότι θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις. Θεωρούμε ότι πάρα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις επιβιώνουν μετά βίας κάνοντας πολύ χαμηλά κέρδη ή και καθόλου κέρδη. Με τις προτάσεις της Κυβέρνησης πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις θα οδηγηθούν σε απολύσεις προσωπικού ή θα αναστείλουν τις εργασίες τους. Σημειώνουμε

Keywords
Τυχαία Θέματα