Λήψη μέτρων για μείωση ελλείμματος,ανακοίνωσε ο ΥΠΟΙΚ

14:47 23/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Την ανάγκη λήψης μέτρων, λόγω απόκλισης των εσόδων, για αντιμετώπιση της εκτιμώμενης παρέκκλισης του δημοσιονομικού ελλείμματος της τάξης του 1% του ΑΕΠ ή 150 μέχρι 200 εκατομμύρια ευρώ, από τον στόχο για έλλειμμα 2,5% που τίθεται στον προϋπολογισμό του 2012, εξέφρασε τη Δευτέρα ο Υπουργός Οικονομικών Βάσος Σιαρλή ανακοινώνοντας ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα στο α΄ τρίμηνο του έτους περιορίστηκε στο 0,8% του ΑΕΠ (140 εκ. ευρώ), σε σύγκριση με έλλειμμα 1,8% (310 εκ. ευρώ) το αντίστοιχο

τρίμηνο του 2011.

”Ενώ στις δαπάνες φαίνεται ότι βρισκόμαστε εντός των στόχων του προϋπολογισμού, στην περίπτωση των εσόδων βρισκόμαστε λίγο εκτός του προϋπολογισμού που σε ετήσια βάση υπολογίζεται να ανέρχεται στα 150 με 200 εκ. ευρώ”, σημείωσε ο κ. Σιαρλή.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, με βάση εποχιακές αναπροσαρμογές η μείωση των δημοσίων δαπανών στο α΄ τρίμηνο του 2012 ανέρχεται στο 3% και βρίσκεται εντός των προβλεπόμενων αριθμών του προϋπολογισμού, ενώ ο πραγματικός ρυθμός αύξησης των εσόδων – λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του ΦΠΑ στο 17% και την ειδική διευθέτηση για τον φορολογικό διακανονισμό – θα κυμανθεί γύρω στο 3,5% – 4%, ποσοστό που παρουσιάζει μια απόκλιση από τον στόχο του προϋπολογισμού γύρω στις 2,5-3 ποσοστιαίες μονάδες.

”Θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα και η δέσμευση μας είναι ότι θα γίνει ένας εντατικός διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους για άμεση λήψη μέτρων ούτως ώστε να διασφαλιστεί με τον κάθε δυνατό τρόπο η επίτευξη των στόχων”, επισήμανε ο κ. Σιαρλή και διαβεβαίωσε ότι ”το δημοσιονομικό έλλειμμα δεν θα ξεπεράσει το 2,5%”, ενώ σημείωσε ότι ”όλα τα μέτρα, χωρίς οποιοδήποτε περιορισμό, είναι στη διάθεση μας”.

”Δεν είμαι γενικά υπέρ φορολογίας γιατί δεν βοηθά στην ανάπτυξη της οικονομίας. Αυτό όμως είναι ο γενικός κανόνας”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Σιαρλή, ”η σημασία της επίτευξης αυτών των στόχων είναι πολύ σημαντική γιατί πρέπει να διατηρήσουμε ή να επαναφέρουμε την αξιοπιστίας μας έναντι των τρίτων δεδομένου ότι οι ξένες αγορές μας έχουν αποκλείσει από δανεισμό και κατά συνέπεια η τήρηση των υποσχέσεων ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα με κανένα τρόπο δεν θα ξεφύγει από το μέγιστο του 2,5% του ΑΕΠ είναι πλέον επιτακτικό”

Οσον αφορά το θέμα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ο κ. Σιαρλή διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση είναι σε θέση να πάρει οποιαδήποτε μέτρα χρειάζονται ώστε να στηριχθεί το τραπεζικό σύστημα και σημείωσε ότι με βάση πληροφορίες του Υπουργείου Οικονομικών ”το ύψος της ανακεφαλαιοποίησης του τραπεζικού συστήματος πιθανόν να είναι της τάξης του 1,5 δισεκατομμυρίου ευρώ και πιθανό να περιοριστεί μόνο σε μία τράπεζα”.

Keywords
Τυχαία Θέματα