Με νέες απεργίες απαντούν στην επιστράτευση οι εργαζόμενοι στα ΜΜΜ

13:08 25/1/2013 - Πηγή: OnlyCY

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς στην Αθήνα, αντιδράσεις για την απόφαση της επιστράτευσης

Η απόφαση της ελληνικής Κυβέρνησης για επιστράτευση των εργαζομένων στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς,

προκάλεσε τις αντιδράσεις τόσο των συνδικαλιστικών οργανώσεων όσο και των πολιτικών κομμάτων. Την ίδια στιγμή, η απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς συνεχίζεται και σήμερα.

Μετά την ανακοίνωση της επιστράτευσης, το Διοικητικό Συμβούλιο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Αθήνας και το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, αποφάσισαν 24ωρη απεργία στα μέσα μαζικής μεταφοράς για την Παρασκευή και παναττική πανεργατική στάση εργασίας (από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα), με αιτήματα να ανακληθεί το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών των αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας και να ξεκινήσει άμεσα διάλογος για σύναψη νέων Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας στους οργανισμούς αστικών συγκοινωνιών της Αθήνας. Οι εργαζόμενοι στο μετρό και το σύνολο των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, καλούν σε συγκέντρωση αλληλεγγύης στα Σεπόλια στις 13:00 και σε πορεία στη Βουλή. Συγκέντρωση αλληλεγγύης στην Ομόνοια οργανώνει αύριο και το ΠΑΜΕ, που πρόσκειται στο ΚΚΕ.

Παρά το ότι τα φύλλα επιστράτευσης έχουν ήδη διανεμηθεί σε αρκετούς εργαζόμενους του μετρό και του ΗΣΑΠ, η κατάσταση δεν ομαλοποιείται, καθώς όπως αναφέρουν σε δηλώσεις τους στα ΜΜΕ, εκπρόσωποι των εργαζομένων παρά το γεγονός ότι όσοι εργαζόμενοι παραλάβουν φύλλο επιστράτευσης, είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν στην εργασία τους, το μετρό δεν μπορεί να κινηθεί χωρίς όλες τις υπηρεσίες του καλυμμένες, για λόγους ασφαλείας, με αποτέλεσμα η διαδικασία να μην αποδίδει.

Ο Έλληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου σε δηλώσεις του στη ΝΕΤ, επανέλαβε τη θέση της ελληνικής Κυβέρνησης, ότι «θα εφαρμοστεί ο νόμος».

Τα ξημερώματα της Παρασκευής δυνάμεις των ΜΑΤ, με έξι διμοιρίες, επενέβησαν στο αμαξοστάσιο του Μετρό στα Σεπόλια, τερματίζοντας την κατάληψη και παραμένουν έξω από το κέντρο ελέγχου.

Η αποστολή δυνάμεων των ΜΑΤ στα Σεπόλια, προκειμένου να λήξει η κατάληψη, προκάλεσε σειρά αντιδράσεων, με τον Αντιπρόεδρο του Σωματείου Λειτουργίας Εργαζομένων στο Μετρό (ΣΕΛΜΑ) Σπ. Ρεβύθη να δηλώνει στο ΑΠΕ: «Δεν είμαστε δολοφόνοι, είμαστε εργαζόμενοι», λέγοντας ότι «όλες αυτές τις ημέρες δεχθήκαμε μια δόλια επίθεση από την κυβέρνηση με ασύστολα ψεύδη και συκοφαντίες, που δεν είχαν καμία λογική. Οι εργαζόμενοι διεκδικούσαν και διεκδικούν τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας».

Οι εργαζόμενοι των ΜΜΜ δηλώνουν ότι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους με 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες από το ερχόμενο Σάββατο έως και την Τρίτη 29 Ιανουαρίου, εάν η κυβέρνηση δεν ανακαλέσει την επιστράτευση.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του χαρακτηρίζει την επέμβαση των ΜΑΤ στο αμαξοστάσιο του μετρό στα Σεπόλια, ως απόδειξη για «το πραγματικό πρόσωπο των κυβερνητικών συνεταίρων ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ», τους οποίος χαρακτηρίζει «ψυχρούς «εκτελεστές» της δημοκρατίας, των συλλογικών διαπραγματεύσεων, των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, των εργασιακών δικαιωμάτων».

Σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ, «η βάρβαρη, νεοφιλελεύθερη επίθεση ενάντια στα εργασιακά δικαιώματα και στις αποδοχές των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς αποτελεί μέρος του συνολικότερου μνημονιακού σχεδίου για την κατάργηση κάθε έννοιας εργατικού δικαίου, για την ισοπέδωση των «απομειναριών» των εργασιακών δικαιωμάτων και των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σε όλους τους χώρους δουλειάς» και προσθέτει ότι γι’ αυτό ο απεργιακός αγώνας των εργαζομένων στο Μετρό και στα μέσα Μαζικής Μεταφοράς στο Λεκανοπέδιο «είναι αγώνας για την αξιοπρέπεια και τα δικαιώματα ολόκληρου του κόσμου της εργασίας. Γι’ αυτό και το κυβερνητικό, αντεργατικό και ακραία αυταρχικό μέτρο της επίταξης και η σημερινή αστυνομική καταστολή αποτελούν ευθεία επίθεση ενάντια στη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ενάντια στην ίδια τη δημοκρατία».

Καταλήγοντας ο ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρει ότι «αυτοί που τελικά θα συντριβούν θα είναι οι συνεταίροι της μνημονιακής καταστροφής και όχι οι απεργοί-εργαζόμενοι».

Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση του αναφέρει επίσης ότι «η κρατική βία και καταστολή δεν στρέφεται μόνο εναντίον των εργαζομένων στο μετρό, αλλά αποτελεί επίθεση στο σύνολο της εργατικής τάξης και του λαού, προκειμένου να σκύψει το κεφάλι στη βάρβαρη αντιλαϊκή πολιτική» και καλεί το λαό να απαντήσει ενωμένος «με συλλογική αντεπίθεση και μαζική οργανωμένη απειθαρχία στα αντιλαϊκά μέτρα, τους αντιδραστικούς νόμους και την καταστολή. Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. Τώρα χρειάζεται ένταση της αλληλεγγύης στον αγώνα των εργαζομένων στα Μέσα Συγκοινωνίας».

Keywords
απεργιες, επιστρατευση, μμμ, απεργια μμμ, απεργιες αυριο, απεργιες σημερα, μεσα μαζικης μεταφορας, σταση εργασιας, αθηνα, απεργια, πειραιας, συγκοινωνιες, μετρο, βουλη, παμε, ΚΚΕ, ησαπ, μμε, νετ, ματ, απε, συριζα, επιταξη, απεργια μετρο, απεργια 3 ιανουαριου, απεργια 7 ιανουαριου, απεργια 10 ιανουαριου, απεργια 11 ιανουαριου, απεργια 12 ιανουαριου, απεργια 13 ιανουαριου, απεργια 14 ιανουαριου, απεργια 17 ιανουαριου, απεργια 18 ιανουαριου, απεργια 19 ιανουαριου, απεργια 20 ιανουαριου, απεργια 21 ιανουαριου, απεργια 24 ιανουαριου, απεργια 25 ιανουαριου, απεργια 26 ιανουαριου, απεργια 27 ιανουαριου, απεργια 28 ιανουαριου, απεργια 31 ιανουαριου, απεργια μμε, απεργια ταξι, νεα κυβερνηση, σχεδιο αθηνα, εργασια, μμε, νετ, σημερινη, αξιοπρεπεια, απε, γεγονος, δηλωσεις, δολοφονοι, δολια, εξι, ιδια, υπηρεσιες, κυβερνηση, ματ, ξημερωματα, ομονοια, παμε, σαββατο, σεπολια, σειρα, συγκεντρωση, τριτη, φυλλο, φυλλα, αγωνας, δικαιωματα, δικιο, ευθεια
Τυχαία Θέματα