Μετά τις ευρωεκλογές του 2014 οι σημαντικές αλλαγές στην Ευρωζώνη

13:51 14/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας της τραπεζικής ενοποίησης και οι διαθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα αποτελέσουν τις δύο προτεραιότητες της Ευρωζώνης για το 2013, ενώ τα δύσκολα θέματα στα οποία επικεντρώνονται οι διαφωνίες, όπως η σύσταση ταμείου αντιμετώπισης κλυδωνισμών σε οικονομίες χωρών μελών καθώς και η ενδεχόμενη κοινή έκδοση ομολόγων για τη διαχείριση του χρέους, παραπέμπονται για μετά τις Ευρωεκλογές του 2014.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από τη μακρά συζήτηση των Ευρωπαίων ηγετών, που ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα. Συζήτηση που έγινε με βάση έκθεση για την οικονομική ολοκλήρωση της Ευρωζώνης, που προετοίμασε ο Πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι σε συνεργασία με τους Προέδρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Κομισιόν και του Εurogroup.

Στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, ο κ. Βαν Ρόμπει αφού χαρακτήρισε τη περασμένη βδομάδα πολύ καλή λόγω της απονομής του Βραβείου Νόμπελ στην ΕΕ, της συμφωνίας για την Ελλάδα και τη συμφωνία για τη σύσταση του ευρωπαϊκού μηχανισμού εποπτείας των τραπεζών υπό την αιγίδα της ΕΚΤ, στη συνέχεια αναφέρθηκε στα βήματα που θα γίνουν τους επόμενους μήνες για την εμβάθυνση της Ευρωζώνης.

Όπως είπε, στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο του 2013 θα παρουσιάσει πρόταση για λήψη πιθανών μέτρων και ένα χρονοδιάγραμμα σε τέσσερις τομείς: τον εκ των προτέρων συντονισμό των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, την κοινωνική διάσταση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης, τη δυνατότητα σύναψης συμβάσεων μεταξύ των χωρών και των ευρωπαϊκών θεσμών στους τομείς της ανταγωνιστικότητας και ανάπτυξης, τη σύσταση χρηματοδοτικού μηχανισμού για τη στήριξη των χωρών που υλοποιούν τις συμβάσεις αυτές.

Το παραπάνω χρονοδιάγραμμα και οι τομείς που επιλέγονται είναι σαφώς λιγότερο φιλόδοξοι σε σχέση με την έκθεση του Χέρμαν Βαν Ρόμπει, ο οποίος πρότεινε να παρουσιάσει τον Ιούνιο του 2013 συγκεκριμένες προτάσεις προς την κατεύθυνση της σύστασης ενός χρηματοδοτικού μηχανισμού αντιμετώπισης των πιθανών κλυδωνισμών ευρωπαϊκών οικονομιών οφειλόμενων σε απρόβλεπτες καταστάσεις, καθώς και να εξουσιοδοτηθεί να παρουσιάσει προτάσεις το 2014 για μια δημοσιονομική δυνατότητα, η οποία θα μπορούσε να φτάνει μέχρι και την κοινή έκδοση ομολόγων.

Ο λόγος που παραπέμπονται αυτά τα θέματα για αργότερα είναι ότι η Καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ δεν ήθελε τη διεξαγωγή συζητήσεων πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές στη χώρα της το Φθινόπωρο του 2013. Κι αυτό γιατί η γερμανική κοινή γνώμη δεν είναι θερμή σε σχέδια που θα μπορούσαν να έχουν οικονομικό κόστος για τη χώρα, όπως η σύσταση του ταμείου για τους κλυδωνισμούς και την πιθανή κοινή έκδοση ομολόγων διαχείρισης του δημόσιου χρέους.

Ο κ. Βαν Ρόμπει πρόσθεσε ότι εάν θέλει η Κομισιόν μπορεί να παρουσιάσει πρωτοβουλίες και γι’ αυτά τα θέματα νωρίτερα, θεσμικά μπορεί να το κάνει, είπε.

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ναι μεν υποστήριξε ότι «δεν κλείνει καμία πόρτα» σχετικά με τις προθέσεις του, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα κράτη μέλη στην παρούσα φάση θέλουν να επικεντρωθούν στην πραγματοποίηση των αλλαγών που μπορούν να γίνουν άμεσα και χωρίς τροποποίηση της Συνθήκης.

Αναφορικά με την τραπεζική ενοποίηση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν και ζήτησαν από το Συμβούλιο ECO-FIN να καταλήξει σε συμφωνία μέχρι τον Ιούνιο στις άλλες δύο προτάσεις που βρίσκονται στο τραπέζι, δηλαδή τη σύσταση εθνικών μηχανισμών αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης προβληματικών τραπεζών και την εναρμόνιση της λειτουργίας των εθνικών συστημάτων εγγύησης των καταθέσεων.

Παράλληλα, κάλεσαν την Κομισιόν να παρουσιάσει εντός του επόμενου έτους πρόταση για τη σύσταση ανεξάρτητης ευρωπαϊκής αρχής αναδιάρθρωσης και εκκαθάρισης τραπεζών.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η σύσταση του μηχανισμού εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών που αποφασίστηκε την Πέμπτη μαζί με τα παραπάνω επόμενα βήματα που προτείνονται για την τραπεζική ενοποίηση θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί και να είναι επιχειρησιακά μέχρι το Μάρτιο του 2014.

Επίσης, εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013 θα πρέπει να δημιουργηθεί το επιχειρησιακό πλαίσιο που θα επιτρέπει την απευθείας ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, μέτρο που θα τεθεί επίσης σε ισχύ από τον Μάρτιο του 2014.

Keywords
Τυχαία Θέματα