Μήνυμα Παπανδρέου στη Σύνοδο της Ομάδας των 20 για Δημοκρατία υπεράνω αγορών

10:05 2/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

 Το μήνυμα ότι πρέπει να ληφθούν αποφάσεις που θα διασφαλίζουν ότι η  Δημοκρατία είναι υπεράνω των αγορών θα μεταφέρει το απόγευμα της Τετάρτης ο  Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου στη Σύνοδο της Ομάδας των 20, όπου έχει  προσκληθεί να παρευρεθεί, όπως είπε ο ίδιος μιλώντας στην πολύωρη συνεδρίαση  του Υπουργικού Συμβουλίου, που συνεχιζόταν μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες της  Τετάρτης.

Ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι οι εταίροι ανησυχούν σχετικά με το δημοψήφισμα   και θα ήθελαν όλα να ήταν ήρεμα στην Ελλάδα. Όπως ανέφερε όμως, ήσαν όλοι  ενήμεροι σχετικά και ”θα σεβαστούν και θα στηρίξουν τις προσπάθειες της χώρας”.

Ο κ. Παπανδρέου έκανε εκτεταμένη αναφορά στην απόφαση για το δημοψήφισμα και τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει, δηλώνοντας ότι η απόφαση αυτή ελήφθη στη βάση της απαίτησης και της ανάγκης να πάει η χώρα μπροστά. Αλλωστε, όπως είπε, τα δημοψηφίσματα περιλαμβάνονται στις προεκλογικές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ, ενώ αποτελεί και ύψιστη δημοκρατική διαδικασία που προβλέπεται από του Σύνταγμα.

Αναφερόμενος στις αντιδράσεις για το δημοψήφισμα, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για ”απαράδεκτη φιλολογία και λυσσαλέες αντιδράσεις, που θέλουν να υπονομεύσουν το δικαίωμα του ελληνικού λαού”.

Εκείνοι που αντιδρούν, πρόσθεσε, ”θέλουν να δημιουργήσουν μιαν αίσθηση κινδύνων, ότι δηλαδή, αν αποφανθεί ο ελληνικός λαός, υπάρχουν κίνδυνοι” και χαρακτήρισε ”αντιδημοκρατική” αυτή την αντίληψη.

Ο κ. Παπανδρέου εξαπέλυσε επίθεση κατά οικονομικών και άλλων συμφερόντων, αλλά και κατά κομμάτων της αντιπολίτευσης και ειδικότερα κατά της Νέας Δημοκρατίας.

Οπως ανέφερε, ”ένα σημαντικό τμήμα του πολιτικού κόσμου, μαζί με κατεστημένα συμφέροντα, έκανε κάθε προσπάθεια να αποδομήσει το αποτέλεσμα της Συνόδου Κορυφής”. Και επεσήμανε ότι κανένας πολιτικός αρχηγός δεν τοποθετήθηκε επί της ουσίας της απόφασης.

”Ολοι”, είπε, ”θέλουν να εφαρμοστεί η συμφωνία αλλά κρύβονται πίσω από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκαλώντας διάλυση παντού”.

Ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση, τονίζοντας ότι έχει ”πάρει την απόφαση να επικρατήσει η ευνομία απέναντι στην ανομία, που αφορά ιδιαίτερα τα μεγάλα συμφέροντα και διάφορους προνομιούχους” και ότι αυτή η προσπάθεια χρειάζεται την ευρύτερη στήριξη του ελληνικού λαού.

Απέρριψε για μιαν ακόμα φορά το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών, αναφέροντας ότι ”θα μπορούσε να συρθούμε σε μιαν κατάσταση κινδύνου και χρεωκοπίας”.

Αντίθετα, είπε, ”το δημοψήφισμα θα αποτελέσει μια ξεκάθαρη εντολή και θα είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας για την ευρωπαϊκή μας πορεία και τη συμμετοχή μας στο ευρώ”.

Ο κ. Παπανδρέου έθεσε το ερώτημα: ”τι άλλαξε και ”λύσσαξαν” τα άλλα κόμματα καθώς και τα περισσότερα ΜΜΕ ενάντια στην πρόταση αυτή, η οποία θα έπρεπε, τουλάχιστον, να συζητηθεί με ηρεμία και νηφαλιότητα”;

”Είναι σαφές”, είπε, ”τι άλλαξε. Κατ’ αρχήν, συμφωνήθηκε το νέο δάνειο, κάποιοι τραπεζίτες ανησυχούν, κάποια ΜΜΕ είναι υπερχρεωμένα, ενώ παράλληλα προχωράει η έρευνα των κατα

Keywords
Τυχαία Θέματα