Νέο μοντέλο για το ΓΕΣΥ προωθεί το Υπουργείο Υγείας

15:05 31/10/2011 - Πηγή: OnlyCY

Το υφιστάμενο μοντέλο για το Γενικό Σχέδιο Υγείας δεν προωθεί τον ανταγωνισμό και επιβάλλεται να διεξαχθεί εις βάθος συζήτηση, με την εμπλοκή και της Βουλής, για αλλαγή του μοντέλου, δήλωσε ο αρμόδιος Υπουργός Σταύρος Μαλάς.

Σε δηλώσεις ύστερα από συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής στην οποία συζητήθηκε ο προϋπολογισμός του Υπουργείου Υγείας, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι ο κυριότερος λόγος επιβράδυνσης της υλοποίησης του ΓΕΣΥ αφορά την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

«Πρέπει η πολιτεία να είναι έτοιμη να αποφασίσει αν θα προχωρήσει με το μικτό μοντέλο, δηλαδή με τον ανταγωνισμό μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα ή αν θα εφαρμόσει ένα άλλο μοντέλο το οποίο θα εξυπακούεται την αυτονόμηση», είπε ο Υπουργός.

Συνέχισε λέγοντας ότι το Υπουργείο θα φέρει ενώπιον της Επιτροπής οικονομικών συγκεκριμένες εισηγήσεις για να ανοίξει ένας δημόσιος διάλογος εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας, και να γίνει εις βάθος συζήτηση αυτής της πτυχής.

Ο κ. Μαλάς επικαλέστηκε γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα το 2009 σύμφωνα με την οποία, αν ενταχθούν τα δημόσια νοσηλευτήρια σε ένα οργανισμό δημοσίου δικαίου, «απλώς δεν θα αλλάξουμε τίποτε στο τομέα της ανταγωνιστικότητας».

Ανέφερε ότι με το μικτό μοντέλο, τα δημόσια νοσηλευτήρια «θα ζουν από εκείνα που εισπράττουν από τον οργανισμό ασφάλισης υγείας και το κράτος δεν θα μπορεί να τα επιδοτεί, άρα πρέπει να αποφασίσουμε αν η ευελιξία που τους παρέχεται, είναι εκείνη που χρειάζεται», συνέχισε.

Τόνισε ακόμη ότι το Υπουργείο «δεν πρόκειται να στρουθοκαμηλίζει και θα έρθει με συγκεκριμένη πρόταση για την αυτονόμηση και να μπει το νερό στο αυλάκι όσον αφορά το ΓΕΣΥ».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Υπουργός ανέφερε ότι με βάση μελέτες, ο κάθε πολίτης θα πρέπει να συνεισφέρει 3-3,5% για να έχει κάλυψη και επιπρόσθετα θα πρέπει να συμπληρώνει την νοσηλεία του. ”Δεν θα είναι δωρεάν και αν αυτή η άποψη καλλιεργήθηκε στον πολίτη, τότε είναι λανθασμένη”, συνέχισε.

Ο Υπουργός ανέφερε ότι ο αναπτυξιακός προϋπολογισμός του Υπουργείου ετοιμάστηκε με τέτοιο τρόπο ώστε να μπορεί να υλοποιηθεί, σημειώνοντας ότι τα προηγούμενα χρόνια ο βαθμός υλοποίησης ήταν 50%.

Είπε ότι υπάρχει στόχευση στην υλοποίηση, ώστε τα έργα να είναι «ώριμα» και να υλοποιηθούν εντός του 2012.

Αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επέκταση του Νοσοκομείου Λάρνακας και στην αναβάθμιση του εξοπλισμού του, στη δημιουργία ακτινοθεραπευτικών μονάδων σε Λευκωσία και Λεμεσό, στη δημιουργία μαγνητικού τομογράφου και καρδιοχειρουργικής κλινικής στη Λευκωσία και στην αναβάθμιση του αξονικού στην Πάφο.
Ο Υπουργός είπε ακόμη ότι ο προϋπολογισμός εντάσσεται στην λογική της συμπλεγματοποίησης των νοσηλευτηρίων, με λειτουργία ενός σε Λευκωσία, ενός σε Λεμεσό και Πάφο, και ενός σε Λάρνακα και Αμμόχωστο.

Για την αποστολή των ασθενών στο εξωτερικό, ο κ. Μαλάς είπε ότι τώρα οι ασθενείς αποστέλλονται ως ιδιωτικοί ασθενείς και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, σημειώνοντας ότι πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος με τον οπ

Keywords
Τυχαία Θέματα