Νέο σχέδιο διάσωσης για την Dexia

19:23 8/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν σε ένα τρίτο σχέδιο διάσωσης για τον τραπεζικό όμιλο Dexia, ύψους 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η ανακοίνωση αυτή έγινε μετά την ανακοίνωση ζημιών από την Dexia ύψους 1,23 δισεκατομμυρίων ευρώ το τρίτο τετράμηνο. Οι ζημίες της τράπεζας ανέρχονταν τους πρώτους εννέα μήνες του 2012 σε 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ.

Η γαλλοβελγική τράπεζα

έχει ήδη επωφεληθεί δύο σχεδίων διάσωσης -το ένα το 2008 για την αντιμετώπιση της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και το άλλο πέρυσι λόγω της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη.

Η Dexia ανακοίνωσε ότι η πρόσφατη αυτή χορήγηση κεφαλαίων, την οποία μοιράζονται σε ποσοστά 53-47% οι Βρυξέλλες και το Παρίσι, θα “επιτρέψει να επιδιωχθεί η διάλυση του ομίλου με τάξη”.

“Σημαντική πρόοδος” έχει συντελεστεί πάνω στο σχέδιο για τη διάλυση του ομίλου, πρόσθεσε η τράπεζα.

Το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας ανακοίνωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις θα επενδύσουν σε προνομιούχες μετοχές με δικαιώματα ψήφου-ένα σχήμα που θα διασφαλίσει “ότι οποιαδήποτε πιθανή βελτίωση στην οικονομική κατάσταση της Dexia SA ωφελεί πρώτα και κυρίως τα κράτη”.

Στο μεταξύ οι κυβερνήσεις περιέκοψαν το μέγιστο ποσό των εγγυήσεων που συμφώνησαν να παράσχουν για την Dexia το 2011. Από τα 90 δισεκατομμύρια ευρώ που μοιράζονταν το Βέλγιο, η Γαλλία και το Λουξεμβούργο, οι εγγυήσεις καθορίστηκαν σε 85 δισεκατομμύρια.

Keywords
Τυχαία Θέματα