Νεοφύτου: Οι Βάσεις δεν δικαιούνται να εφαρμόσουν μέτρα ασφάλειας στο Κούριο

15:27 25/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Οι Βρετανικές Βάσεις δεν έχουν δικαίωμα να εφαρμόσουν μέτρα ασφάλειας στον αρχαιολογικό χώρο του Κουρίου κατά τις εκδηλώσεις της Προεδρίας, δήλωσε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αβέρωφ Νεοφύτου, κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα κυπριακής εφημερίδας  στο οποίο αναφέρεται ότι βάσει της Συνθήκης Εγκαθίδρυσης το Κούριο έπρεπε να επιστραφεί από τους Βρετανούς στην Κυπριακή Δημοκρατία όπως και κάποιοι άλλοι αρχαιολογικοί χώροι.

«Θεωρούμε

ότι το Κούριο όπως και όλοι οι αρχαιολογικοί χώροι, οι οποίοι επιβεβαιώνουν την πολιτιστική ταυτότητα του τόπου, ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία», είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι «θεωρούμε πως οι Βρετανικές Βάσεις δεν έχουν κανένα δικαίωμα να ζητούν να μεριμνήσουν για την ασφάλεια των οποιωνδήποτε εκδηλώσεων στο Κούριο».

Εάν υπάρξουν επίσημες αμφισβητήσεις εκ μέρους των Βρετανών, είπε σε δηλώσεις του στη Βουλή απαντώντας σχετική ερώτηση, «είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε αυτό το ζήτημα στην Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής».

Keywords
Τυχαία Θέματα