Νεοφύτου: Στήριξη χρηματοπιστωτικού τομέα

15:03 27/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έκκληση για λήψη των αποφάσεων αναφορικά με τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα μέσα στις επόμενες οχτώ το πολύ εβδομάδες, απηύθυνε σήμερα ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, με αφορμή και σημερινά δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για εφιαλτικά σενάρια για τη Λαϊκή Τράπεζα και την κυπριακή οικονομία σύμφωνα με έγγραφο του Υπουργείου Οικονομικών.

Έκανε παράλληλα λόγο για ασήκωτες ευθύνες σε πολλά επίπεδα για την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού

τομέα, στέλνοντας το μήνυμα ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο ΔΗΣΥ δεν θα αφήσουν το θέμα να πέσει στα μαλακά, κατά την έκφραση του.

«Ναι υπάρχουν βαρύτατες ευθύνες για το τι ζούμε στο χρηματοπιστωτικό τομέα στην Κύπρο. Βαρύτατες και ενδεχομένως ασήκωτες πολυεπίπεδες ευθύνες» δήλωσε, προσθέτοντας ωστόσο πως δεν εξυπηρετείται το καλώς νοούμενο συμφέρον της κυπριακής οικονομίας, ούτε του χρηματοπιστωτικού συστήματος να είναι η προτεραιότητα σε αυτό το στάδιο το θέμα των βαρύτατων ευθυνών.

«Προτεραιότητα σήμερα», ανέφερε ο Αβέρωφ Νεοφύτου «είναι πώς στις επόμενες, το πολύ οχτώ εβδομάδες, θα πρέπει με τον ένα ή άλλο τρόπο, να στηρίξουμε το χρηματοπιστωτικό μας σύστημα».

«Πρέπει» πρόσθεσε «να αντιληφθούμε ότι ενδεχόμενη αποτυχία στήριξης του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος σημαίνει την κατάρρευση ολόκληρης της οικονομίας της χώρας».

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ «ξεκαθάρισε με τον πλέον απόλυτο τρόπο», ότι αποτελεί ευλογία για την Κύπρο το ότι βρίσκεται στην Ευρωζώνη, γιατί, όπως εξήγησε, έχει τα προστατευτικά δίχτυα, τόσο του προσωρινού μηχανισμού στήριξης όσο και του μόνιμου μηχανισμού στήριξης. Ως εκ τούτου, συνέχισε, δεν πρέπει και δεν δικαιολογείται να ανησυχεί ο οποιοσδήποτε καταθέτης για τις καταθέσεις του.

Ο κ. Νεοφύτου απευχήθηκε να χρειαστεί κρατική στήριξη ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ανέφερε ωστόσο πως θα πρέπει η πολιτεία να προετοιμάζεται και για τα χείριστα σενάρια, τα οποία είναι και πιθανά.

«Αρα», εξήγησε, «προτεραιότητα είναι να εξευρεθούν οι αναγκαίοι πόροι για την απαραίτητη ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και αυτό πρέπει να γίνει μέσα στις επόμενες βδομάδες».

Επανερχόμενος στο θέμα των ευθυνών, είπε ότι ναι μεν δεν είναι προτεραιότητα αυτή τη στιγμή, όμως αυτές δεν μπορούν να διαγραφούν. «Θέλω να στείλω το μήνυμα πως τόσο προσωπικά όσο και η παράταξη (ΔΗΣΥ) δεν θα αφήσουμε αυτό το θέμα να πέσει στα μαλακά. Το οφείλουμε στον Κύπριο εργαζόμενο και στην κυπριακή μικρομεσαία επιχείρηση. Το οφείλουμε στους κόπους και στους μόχθους ενός ολόκληρου λαού εδώ και δεκαετίες» είπε.

Ερωτηθείς κατά πόσο το κράτος έχει τη δυνατότητα να στηρίξει τη Λαϊκή τράπεζα δεδομένου του ότι όπως αναφέρουν τα δημοσιεύματα θα χρειαστούν 2,5 δις ευρώ ή αν θα πρέπει να μπει η Κύπρος στο μηχανισμό στήριξης της Ευρωζώνης, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι σε περίπτωση που κάποιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν μπορέσει να αντλήσει τις επόμενες εβδομάδες από τους σημερινούς μετόχους ή από άλλους πόρους ή επενδύσεις ιδιωτικού τομέα τα αναγκαία κεφάλαια, τό

Keywords
Τυχαία Θέματα