Ο Υπουργός Γεωργίας τοποθετείται σε θέματα επικαιρότητας

16:42 21/8/2012 - Πηγή: OnlyCY

Εντελώς αχρείαστη θεωρεί ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Σοφοκλής Αλετράρης την προγραμματισθείσα για την ερχόμενη Πέμπτη εκδήλωση διαμαρτυρίας δύο Συνδέσμων Αιγοπροβατοτρόφων έξω από το Προεδρικό Μέγαρο με τον ισχυρισμό της μη καταβολής κεφαλικών επιδοτήσεων, από την στιγμή που ανακοινώθηκε ότι θα καταβληθούν στο ήμισυ τους, εν μέσω μάλιστα οικονομικής κρίσης.

Ενημερώνοντας εκπροσώπους των ΜΜΕ για θέματα επικαιρότητας, μετά από συνάντησή του με τον Βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι δυο Σύνδεσμοι Αιγοπροβατοτρόφων «κατηγορούν την Κυβέρνηση για αδιαφορία να ενσκήψει στα προβλήματα τους λες και αγνοούν ότι αυτή την στιγμή βρισκόμαστε στην μέση μιας πολύ μεγάλης οικονομικής κρίσης καθώς επίσης του γεγονότος ότι στο Υπουργικό Συμβούλιο στις 13 Αυγούστου λήφθηκε απόφαση για την καταβολή τουλάχιστον του 50% των κεφαλικών τους επιδοτήσεων».

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «αυτή την στιγμή η οικονομική δυνατότητα που υπάρχει επιτρέπει την καταβολή του 50% των κεφαλικών επιδοτήσεων στους αιγοπροβατοτρόφους και αγελαδοτρόφους που αντιστοιχεί σε 7,5 περίπου εκατομμύρια ευρώ υπάρχουν όμως και άλλα μέτρα στήριξης».

Πρόσθεσε ότι «διαμαρτύρονται κάποιες οργανώσεις, και λέω κάποιες οργανώσεις, διότι η πλειοψηφία των οργανώσεων των αιγοπροβατοτρόφων είναι πολύ ευχαριστημένη και είχε συμφωνήσει μαζί μου για την καταβολή της μισής επιδότησης αυτή την στιγμή».

Ο κ. Αλετράρης είπε ότι «είναι πάντα ανάλογα με τις οικονομικές δυνατότητες της Κυβέρνησης εάν θα δοθεί το υπόλοιπο» εξηγώντας ότι «μιλούμε για χρήματα καθαρά από εθνικούς πόρους και δεν υπάρχει περιθώριο άντλησης αυτή την στιγμή ευρωπαϊκών κονδυλίων».

Με αφορμή την προγραμματισμένη για την Πέμπτη εκδήλωση έξω από το Προεδρικό, ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως «είναι πολύ καλά γνωστό ότι για να στηρίξει η Κυβέρνηση τον κλάδο των αιγοπροβατοτρόφων έχει προχωρήσει στην έκδοση διατάγματος για το χαλούμι που θα καθορίζεται πλέον η ποσόστωση του αιγοπρόβειου γάλακτος και του αγελαδινού γάλακτος».

Ο Υπουργός Γεωργίας είπε ότι «το διάταγμα αναμένεται να τεθεί σε ισχύ από την 1η Σεπτεμβρίου και αναμένουμε ότι θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 24 ή 31 Αυγούστου το αργότερο».

Επίσης, ο κ. Αλετράρης, είπε πως «αντιλαμβανόμενοι ότι υπάρχουν αυξημένα κόστα για την παραγωγή γάλακτος λόγω της αύξησης της τιμής των σιτηρών και των ζωοτροφών, το Υπουργείο Γεωργίας αποφάσισε στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ στις 24 και 25 του Σεπτέμβρη να θέσει το θέμα σε συνεργασία με τα άλλα κράτη – μέλη ενώπιον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για να το παρακολουθήσει».

Όπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας «υπάρχει πράγματι τρομερή αύξηση στις τιμές των ζωοτροφών παγκόσμια λόγω της μειωμένης παραγωγής αραβόσιτου στις ΗΠΑ και στην Ρωσία ένεκα της ανομβρίας και πράγματι περνούν δύσκολες στιγμές οι κτηνοτρόφοι μας και για να στηριχθούν θα τεθεί το θέμα στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ για να δούμε πώς ακριβώς μπορούμ

Keywords
Τυχαία Θέματα