Πανευρωπαϊκό Συνέδριο στη Λευκωσία για την Προεδρία

18:57 25/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Πανευρωπαϊκό Συνέδριο για την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ πραγματοποιήθηκε στις 14 και 15 Ιουνίου, με τη συμμετοχή εκπροσώπων από 35 Πανεπιστημιακά Ινστιτούτα και Δεξαμενές Σκέψης, από 20 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με ομιλητές από 13 ευρωπαϊκές χώρες. Το συνέδριο είχε τίτλο “The Cyprus EU Presidency 2012: Institutional Consolidation and Responding

to New Challenges”.

Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Κύπρου το οποίο, όπως αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση, από τα τέλη του φθινοπώρου του 2011, συζητούσε σοβαρά τη συμμετοχή του στις προετοιμασίες για την ανάληψη της Προεδρίας της ΕΕ και υπέγραψε διεθνή συνεργασία μέσω του διεθνούς επιστημονικού δικτύου Trans-European Policy Studies Association (TEPSA) που εδρεύει στις Βρυξέλλες, με το ΚΙΜΕΔΕ.

Η συνεργασία κατέστη δυνατή και με την υποστήριξη του επιστημονικού προγράμματος LISBOAN (Erasmus Academic Network), με διαχειριστή το Πανεπιστήμιο της Κολωνίας, και με εκπρόσωπο την Καλλιόπη Αγαπίου-Ιωσηφίδου.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, στο συνέδριο μίλησαν μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της ευρωπαϊκής Δεξαμενής Σκέψης TEPSA (Trans-European Policy Studies Association), καθηγητής Wolfgang Wessels καθώς και ο Γενικός Γραμματέας Καθηγητής Jean-Paul Jacqué

Στο συνέδριο απηύθυναν ομιλίες η ΥΠΕΞ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή και ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και συμμετείχαν ως συντονιστές η ΥΠΕΣ Ελένη Μαύρου και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κ. Μαρκουλλή υπογράμμισε τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας, τόνισε τη δέσμευση της Κύπρου στο ρόλο του «έντιμου διαμεσολαβητή», ανέπτυξε τις δυνατότητες της Δημοκρατίας να φέρει εις πέρας τη φιλόδοξη «ημερήσια διάταξη» της Προεδρίας, αλλά ανέδειξε και την αδιάλλακτη τουρκική άρνηση να συμμετάσχει όποτε θα προεδρεύει η νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση.

Αφού επανέλαβε ότι επιδίωξή μας είναι μια Καλύτερη Ευρώπη για τους Ευρωπαίους πολίτες και πρωταρχικά τους νέους, διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Προεδρία θα είναι πλήρως αντικειμενική με στόχο την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων για το κοινό ευρωπαϊκό καλό.

Ομιλία απηύθυνε εξάλλου και ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, ο οποίος εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι η Κυπριακή Προεδρία έχει όλα τα εχέγγυα για να είναι αναπόδραστα επιτυχής.

Την ίδια βεβαιότητα εξέφρασε και ο Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο οποίος διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος είναι επιστημονικά προετοιμασμένη για την πρόκληση της Προεδρίας και ότι φιλοδοξεί, παρά το μέγεθός της αλλά και τη δύσκολη διεθνή συγκυρία, να διαδραματίσει το ρόλο του «έντιμου διαμεσολαβητή» με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα