Παρθενική εμφάνιση στο υπουργικό συμβούλιο για τη βασίλισσα Ελισάβετ

11:50 18/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Για πρώτη φορά στα 60 χρόνια άσκησης των βασιλικών της καθηκόντων η βασίλισσα Ελισάβετ παρίσταται σε συνάντηση του υπουργικού συμβουλίου στην Ντάουνινγκ Στριτ.

Ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου αναφέρει ότι τα μέλη της κυβέρνησης θα παρουσιάσουν αναμνηστικό δώρο στην 86χρονη μονάρχη με αφορμή το Αδαμάντινο Ιωβηλαίο (τη συμπλήρωση 60 ετών στο θρόνο).

Το τελετουργικό προβλέπει ότι η βασίλισσα Ελισάβετ θα καθίσει για περίπου 30 λεπτά συζήτησης στην αίθουσα μεταξύ του πρωθυπουργού και του υπουργού Εξωτερικών. Οι Βρετανοί ιστορικοί πιστεύουν ότι είναι η πρώτη φορά που μονάρχης παρευρίσκεται σε υπουργικό συμβούλιο από το 1781 και τον Γεώργιο τον 3ο. Ο πατέρας της σημερινής βασίλισσας, Γεώργιος ο 6ος συμμετείχε στα υπουργικά συμβούλια κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο ρόλος της στο σημερινό συμβούλιο περιγράφεται ως ρόλος παρατηρητή, ωστόσο αναμένεται να λάβει το λόγο. Πολιτικοί επιστήμονες έχουν εκφέρει διαφορετικές γνώμες για την ορθότητα της απόφασης. Οι μεν τονίζουν ότι ίσως γίνει μάρτυρας συζητήσεων που δεν πρέπει να γνωρίζει από τη στιγμή που δεν έχει ρόλο στην εκτέλεση του κυβερνητικού έργου, ενώ οι δε κάνουν λόγο για «συνταγματικό ορόσημο», καθώς θεωρούν ότι η βασίλισσα αποδεικνύει έμπρακτα ότι ο θεσμός της μοναρχίας στη Βρετανία συνυπάρχει αρμονικά με τον κοινοβουλευτισμό.

Keywords
Τυχαία Θέματα