ΠΟΑΣ: Με προτροπή της προηγούμενης Κυβέρνησης οι καταθέσεις των Ταμείων σε Λαϊκή και Κύπρου

17:29 5/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Προβληματισμένη και με συναίσθηση της δυσκολίας αποχώρησε η αντιπροσωπεία της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συντεχνιών (ΠΟΑΣ), μετά τη συνάντηση που είχε το μεσημέρι με τον νέο Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, με τον οποίο συζήτησε το θέμα της «εξαίρεσης ή τουλάχιστον της πλήρους διασφάλισης» των Ταμείων Συντάξεων και Προνοίας των ημικρατικών οργανισμών.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, στο Υπουργείο Οικονομικών, ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣ Δημήτρης Πάτσαλος είπε ότι τα ποσά των μελών της ΠΟΑΣ στην Λαϊκή και

την Τράπεζα Κύπρου «είναι αρκετά μεγάλα», προσθέτοντας ότι η κατάθεση στις δύο τράπεζες «δεν ήταν τυχαία», καθώς έγινε με προτροπή της προηγούμενης Κυβέρνησης.

Όπως εξήγησε ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣ, ενώ έγινε προσπάθεια να μετακινηθούν τα ποσά των Ταμείων από τις δύο τράπεζες, εντούτοις «υπήρχε η προτροπή του κράτους να μην φεύγουν τα χρήματα τούτα από τις συγκεκριμένες τράπεζες».

Ερωτηθείς αν η προτροπή έγινε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, ο κ. Πάτσαλος απάντησε θετικά.

Σε άλλη ερώτηση, αν θεωρεί ότι τα Ταμεία έμειναν εκτεθειμένα από την προτροπή αυτή, ανέφερε ότι «και την προηγούμενη και την σημερινή Κυβέρνηση εμείς την βλέπουμε ως Κυβέρνηση» η οποία, όπως είπε, είναι ο ιδιοκτήτης των οργανισμών από τους οποίους τα χρήματα αυτά θα αφαιρεθούν.

«Εκτιμούμε ότι είναι δύσκολο το πρόβλημα», συμπλήρωσε όμως ότι τα χρήματα ήταν κατατεθειμένα στις δύο συγκεκριμένες τράπεζες «επειδή μας ζητήθηκε».

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει περίπτωση κάποιοι να βγουν αλώβητοι ή κάποιοι να υποστούν μικρότερη ζημιά, ενώ ανέφερε ότι ζητήθηκε από τον Υπουργό Οικονομικών να δει το θέμα που αφορά τα μέλη της «με ιδιαίτερη ευαισθησία».

Είπε ακόμη ότι ο Υπουργός Οικονομικών προσπαθεί να βρει λύση για να καλυφθούν στον βαθμό που είναι εφικτό όλοι όσοι επηρεάζονται, ενώ συμπλήρωσε ότι ο κ. Γεωργιάδης έχει αναλάβει μόλις πριν δύο μέρες και βρίσκεται σε διερευνητικό στάδιο.

Όπως είπε ο κ. Πάτσαλος, ο Υπουργός τους ζήτησε να επανέλθουν με πιθανές εισηγήσεις, οι οποίες θα ληφθούν υπόψη στην τελική απόφαση που θα παρθεί.

Σε άλλη ερώτηση αν έχουν ευθύνες οι διαχειριστικές επιτροπές των Ταμείων, ο κ. Πάτσαλος ανέφερε ότι η διαχείριση των Ταμείων πρέπει να είναι πολύ πιο προσεκτική, κάτι με το οποίο, όπως είπε, συμφώνησε και ο Υπουργός.

Συμπλήρωσε ότι έγιναν λάθη, όχι μόνο διότι δεν υπήρξε διασπορά του κινδύνου στις καταθέσεις, αλλά και σε άλλες περιπτώσεις, αναφορικά με τις επενδύσεις που επιλέχθηκαν. Αυτά τα προβλήματα, συνέχισε ο Πρόεδρος της ΠΟΑΣ «θα τα βρούμε μπροστά μας». Τέλος, ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι δεν υπάρχει απόφαση της ΠΟΑΣ να κινηθεί δικαστικώς.

Υπόμνημα προς τον Υπουργό
—————————————
Κατά την συνάντηση με τον Υπουργό, η αντιπροσωπεία της ΠΟΑΣ παρέδωσε υπόμνημα, με το οποίο ζητά την πλήρη διασφάλιση και εξαίρεση από κάθε είδος «κουρέματος» των Ταμείων Συντάξεων και Προνοίας των υπαλλήλων των ημικρατικών οργανισμών.

Ακόμη ζητείται να παραμείνουν ακέραιες οι καταθέσεις των ημικρατικών οργανισμών στις τράπεζες, καθώς τυχόν «κούρεμά» τους θα πλήξει κυρίως τους κερδοφόρους οργανισμούς και θα τους οδηγήσει σε χρεοκοπία και ξεπούλημα.

Η ΠΟΑΣ ζητά επίσης να αποφευχθεί οποιαδήποτε προσπάθεια οδηγεί στην ιδιωτικοποίηση ή μετοχοποίηση των κερδοφόρων ημικρατικών, ενώ ζητά τέλος της πλήρη συμμετοχή της ΠΟΑΣ στον κοινωνικό διάλογο.

Keywords
Τυχαία Θέματα