Πρόεδρος: H ναυτιλία προσφέρει διαχρονικά στην κυπριακή οικονομία

18:33 29/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η ναυτιλία μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο νησί μας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια των καινούργιων κτιριακών εγκαταστάσεων της εταιρείας Mastermind Shipmanagement στη Λεμεσό, ο Πρόεδρος Χριστόφιας συνεχάρη τον Πρόεδρο του Κυπριακού Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου, EugenAdami, για τη διαχρονική και συνεπή του στήριξη προς την κυπριακή ναυτιλία και την κυπριακή σημαία, σημειώνοντας ότι τα τελευταία χρόνια έχει συμβάλει

σημαντικά στα δρώμενα της κυπριακής ναυτιλίας.

«Υπάρχει μια στενή και αγαστή συνεργασία με μοναδικό γνώμονα την ανάπτυξη της ναυτιλίας μας και γενικότερα της Κύπρου. Αυτή η συνεργασία έχει δώσει απτά αποτελέσματα, κυριότερο εκ των οποίων είναι η έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η εφαρμογή του νέου συστήματος φόρου χωρητικότητας για την κυπριακή ναυτιλία. Ενός άκρως ανταγωνιστικού φορολογικού συστήματος το οποίο διευρύνει τους ορίζοντες της ναυτιλίας μας», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος ανέφερε ότι «στις δύσκολες οικονομικά εποχές που διερχόμαστε, η προσπάθειά μας στρέφεται προς την ανάπτυξη της οικονομίας και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στο νησί μας», επισημαίνοντας ότι «η ναυτιλία μπορεί να διαδραματίσει πολύ σημαντικό ρόλο προς αυτή την κατεύθυνση».

«Με ιδιαίτερη ικανοποίηση ενημερώνομαι ότι καινούργιες ναυτιλιακές εταιρείες έχουν επιλέξει την Κύπρο για τις δραστηριότητες τους», είπε.

Αναφερόμενος στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι «έχουμε ήδη διανύσει μεγάλο μέρος της Προεδρίας με ιδιαίτερη επιτυχία και αυτό επιβεβαιώνεται από τα εγκωμιαστικά σχόλια που λαμβάνουμε συνεχώς από τους αξιωματούχους άλλων κρατών μελών αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες της Προεδρίας μας», πρόσθεσε, « είναι η υπογραφή της «Διακήρυξης της Λεμεσού» η οποία επανενεργοποιεί την Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η Διακήρυξη αυτή, συνέχισε, «αποτελεί ορόσημο για τη διαμόρφωση μελλοντικών δράσεων που θα δημιουργήσουν νέα ώθηση και θα συμβάλουν στην ανάπτυξη της καινοτόμου αυτής Πολιτικής».

Ευελπιστούμε, όπως ανέφερε, «ότι η Πολιτική αυτή θα αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο στη μεγιστοποίηση της αειφόρου ανάπτυξης, στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στη ναυτιλία και ευρύτερα, στην ανάκαμψη της οικονομίας και της κοινωνικής συνοχής των κρατών μελών καθώς και στην εκπλήρωση των στόχων της Στρατηγικής ‘Ευρώπη 2020’».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι «η ναυτιλία είναι ένας τομέας που προσφέρει διαχρονικά στην κυπριακή οικονομία, δημιουργώντας αρκετές και υψηλού επιπέδου θέσεις εργασίας και προσελκύοντας πολλές ξένες επενδύσεις.»

Είναι ένας τομέας, πρόσθεσε, «που το κυπριακό κράτος σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα κατάφεραν να αναπτύξουν σημαντικά τις τελευταίες δεκαετίες και να καθιερώσουν τη χώρα μας ως μια σημαντική παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη, διατηρώντας μια ποιοτική και ανταγω

Keywords
Τυχαία Θέματα