Προσχέδιο συμφωνίας για την αναστήλωση του Απ. Ανδρέα παρουσίασε η UNDP

16:43 4/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Προσχέδιο συμφωνίας για την αναστήλωση της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα στην κατεχόμενη Καρπασία, κατέθεσε σήμερα στη Διαχειριστική Επιτροπή της Μονής, υπό τον Επίσκοπο Καρπασίας Χριστοφόρο, η UNDP, σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Αρχιεπισκοπή.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στην Αρχιεπισκοπή, ο Επίσκοπος Καρπασίας ανέφερε ότι η Εκκλησία δεν θα βιαστεί να κλείσει τη συμφωνία. Θα γίνει, όπως είπε, σε βάθος μελέτη και αξιολόγηση του εγγράφου από τους Συμβούλους της Εκκλησίας και θα ακολουθήσει συνάντηση με τη UNDP για να υποβληθούν

οι παρατηρήσεις της Εκκλησίας επί του προκαταρκτικού σχεδίου συμφωνίας.

Η Εκκλησία και επιθυμεί και είναι έτοιμη να προβεί στην αναστήλωση της Μονής και γι’ αυτό το λόγο βρίσκεται σε διαβουλεύσεις με την UNDP «για να συμφωνήσουμε τον τρόπο και τη διαδικασία προκήρυξης προσφορών, για να αρχίσουν οι εργασίες για την αναστήλωση», σημείωσε.

Ωστόσο, ο Επίσκοπος Καρπασίας πρόσθεσε ότι «δεν μας πιέζει ο χρόνος με την έννοια ότι δεν θέλουμε να βιαστούμε και να κάνουμε κινήσεις οι οποίες δεν θα μας επιτρέψουν να κάνουμε σωστές συμφωνίες. Δεν είναι θέμα το οποίο αφορά μόνο μας. Στις διαδικασίες αυτές εμπλέκονται πάρα πολλοί άλλοι φορείς και καταστάσεις, γι’ αυτό και πρέπει να είμαστε πάρα πολύ προσεκτικοί, ώστε οι συμφωνίες αυτές να διασφαλίζουν τη σωστή αναστήλωση της Μονής χωρίς να δημιουργούνται άλλα προβλήματα, λόγω του γενικότερου προβλήματος που υπάρχει στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου».

Ο Επίσκοπος Καρπασίας δεν θέλησε να αναφερθεί στο περιεχόμενο του προσχεδίου που κατέθεσε η UNDP, το οποίο δεν έχει ακόμα μελετηθεί.

Οπως ανέφερε, το προσχέδιο θα δοθεί στους Συμβούλους της Εκκλησίας για να το αξιολογήσουν και θα ακολουθήσει ενδοεκκλησιαστική σύσκεψη για να γίνουν παρατηρήσεις, οι οποίες στη συνέχεια θα κατατεθούν σε σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί με τη UNDP.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Επίσκοπος Καρπασίας είπε ότι δεν έχουν τεθεί χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της μελέτης και αξιολόγησης του σχεδίου και την πραγματοποίηση νέας συνάντησης με τη UNDP, ωστόσο σημείωσε ότι η Εκκλησία επιθυμεί να γίνει αυτό όσο πιο σύντομα γίνεται.

«Εργαζόμαστε προσεκτικά, συντονισμένα και με σύνεση ώστε να εξασφαλίσουμε μια σωστή συμφωνία και να αρχίσουν όσο πιο γρήγορα γίνεται οι εργασίες αυτές, αλλά αυτό δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Με τα ΗΕ υπάρχει καλή και συντονισμένη συνεργασία αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν είμαστε μόνοι μας, είπε.

Keywords
Τυχαία Θέματα