Προτάσεις της ΕΔΕΚ για προστασία νοικοκυριών από την εκποίηση ακινήτων

14:21 18/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η συμφωνία που συνομολόγησε η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) με την Τρόικα σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες για εκποίηση ενυπόθηκων ακινήτων είναι, κατά τον πλέον επιεική χαρακτηρισμό, απαράδεκτη, και θα κινδυνεύσουν εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες πολίτες να χάσουν τα σπίτια τους και να ζήσουμε συνθήκες Ισπανίας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, καλώντας

παράλληλα “σε ολομέτωπο πόλεμο εναντίον της ανεργίας που είναι ο μεγαλύτερος εφιάλτης της κοινωνίας”.

Υπενθυμίζοντας, σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία της ΕΔΕΚ, τις τρεις προτάσεις που κατέθεσε η ΕΔΕΚ στη Βουλή τον Οκτώβριο με στόχο την προστασία των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, οι οποίες κινούνται μέσα στο γενικότερο πνεύμα για προστασία των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού, ο κ. Ομήρου είπε ότι “μέσα στις εξαιρετικά δύσκολες οικονομικές συνθήκες που δημιουργούνται καθήκον μας είναι να προστατεύσουμε τους πολίτες από τους άμεσους κινδύνους που δυστυχώς θα αντιμετωπίζουν ως αποτέλεσμα κινήσεων, ενεργειών του τραπεζικού συστήματος μετά και την συνομολόγηση συμφωνίας μεταξύ της ΚΤ και της Τρόικας σε ό,τι αφορά την εκποίηση ενυπόθηκης ακίνητης περιουσίας αλλά και προστασία των πολιτών από αλόγιστες διαδικασίες πτώχευσης”.

Ανέφερε ότι η προώθηση και ψήφιση των προτάσεων νόμου της ΕΔΕΚ, οι οποίες “έχουν επείγοντα χαρακτήρα, θεωρούμε ότι είναι απόλυτη αναγκαιότητα για την προστασία των πολιτών”, ενώ πρόσθεσε ότι “με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα πρέπει να τεθούν αυστηρότατοι όροι και προϋποθέσεις πως θα μειωθούν πάραυτα τα επιτόκια και θα υποχρεούνται οι τράπεζες να παραχωρούν δάνεια σε Κύπριους επιχειρηματίες επενδυτές οι οποίοι αποδεδειγμένα θα προχωρήσουν σε δημιουργία βιώσιμων μικρών και μεγαλύτερων επιχειρήσεων, επενδυτικών έργων διότι είναι καθήκον μας να κηρύξουμε ένα ολομέτωπο πόλεμο εναντίον της ανεργίας”.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι η πρώτη πρόταση της ΕΔΕΚ αφορά στην τροποποίηση του «Περί Ανακουφίσεως Οφειλετών (Προσωριναί Διατάξεις) Νόμου του 1979», έτσι ώστε να παγοποιείται και να αναστέλλεται η διαδικασία εκτέλεσης των δικαστικών αποφάσεων εναντίον οφειλετών, για όσο διάστημα διαρκεί η οικονομική κρίση και πρόσθεσε ότι “η πρόταση μας αναφέρει πως η παγοποίηση/αναστολή εκποίησης ακίνητης ιδιοκτησίας θα αφορά περιπτώσεις όπου το χρέος δημιουργήθηκε για αγορά ή οικοδόμηση πρώτης κατοικίας μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ ή σε οφειλή που δημιουργήθηκε για χρηματοδότηση επιχείρησης ανεξαρτήτως ποσού, υπό τον όρο ότι η επιχείρηση είναι βιώσιμη στη βάση αντικειμενικών και ανεξαρτήτων εκτιμήσεων”.

Με αυτήν την πρόταση νόμου, σύμφωνα με τον κ. Ομήρου, προστατεύεται η εξασφάλιση της πρώτης κατοικίας και η ανάπτυξη και αποφεύγεται, επίσης, η οικονομική καταστροφή, είτε προσώπων επειδή εξασφάλισαν στέγη, είτε των επιχειρήσεων, λόγω του ότι αδυνατούν επί του παρόντος, ένεκα της οικονομικής κρίσης, να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, παρά το γεγονός ότι είναι βιώσιμες.

Οσον αφορά στη δεύτερη πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ, ο κ. Ομήρου είπε ότι αυτή αφορά στην τροποποίηση του «Περί Ελευθεροποίησης του Επιτοκίου και Συναφών Θεμάτων Νόμου 2/1997», έτσι ώστε να καταργείται ο θεσμός της ελευθεροποίησης του τόκου και να γίνεται επαναφορά της Νομοθεσίας που ίσχυε πριν από την τροποποίηση του 1999 και του 2001.

Ανέφερε επίσης ότι η τρίτη πρόταση νόμου αφορά στην τροποποίηση του «Περί Πτωχεύσεως» νόμου, ώστε να μην μπορούν οι δανειστές να επιτυγχάνουν δικαστικά διαδικασίες πτώχευσης εναντίον οφειλετών, εκτός και αν συντρέχουν ειδικές προϋποθέσεις και πρόσθεσε ότι “σύμφωνα με αυτήν την πρόταση νόμου, τερματίζεται η αδικία σε βάρος των εγγυητών κυρίως, αλλά και του πρωτοφειλέτη, αφού με βάση την υφιστάμενη πρακτική, οι πιστωτές -συνήθως τράπεζες- προχωρούσαν στην πτώχευση του οποιουδήποτε προσώπου, ακόμα και σε περιπτώσεις όπου η οφειλή περιοριζόταν σε πολύ μικρά ποσά, και παρά το γεγονός ότι το χρέος ήταν εξασφαλισμένο”.

Ερωτηθείς κατά πόσον οι προτάσεις αυτές ενδεχομένως να αυξάνουν τις κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, ο κ. Ομήρου, αφού σημείωσε ότι θα κληθούν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να εκφράσουν απόψεις, είπε ότι “μέχρι τώρα, όλα αυτά τα χρόνια οι τράπεζες έμεναν στο απυρόβλητο, οι περιορισμοί που ετίθεντο από την πλευρά της πολιτείας ήταν ελάχιστοι και είδαμε που οδηγηθήκαμε”.

Ανέφερε ότι “είναι καθήκον μας, ως μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, ως εκπροσώπων των πολιτών να προστατεύσουμε τους πολίτες από φαινόμενα ασύδοτης, αλόγιστης και ασυλλόγιστης μεταχείρισης από τις τράπεζες”, ενώ υπενθύμισε “την ρευστότητα δισεκατομμυρίων που εξασφάλισαν οι τράπεζες μέσω της Κυβέρνησης, χωρίς να τεθούν όροι και προϋποθέσεις ως προς την υποχρέωση των τραπεζών να παραχωρούν δάνεια σε επιχειρήσεις ώστε να ενθαρρυνθεί η ανάπτυξη και να δημιουργούνται θέσεις εργασίας”.

Σε σχέση με την ανεργία, ο κ. Ομήρου είπε ότι “είδαμε σήμερα τους υπαλλήλους των υπεραγορών Ορφανίδη να έρχονται στη Βουλή και να ζητούν στήριξη προκειμένου οι τράπεζες να δανειοδοτήσουν την επιχείρηση στην οποία εργάζονται”, προσθέτοντας ότι “δεν μπορούμε να μένουμε απαθείς μπροστά σε αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα μέσα στην κυπριακή κοινωνία”.

Ανέφερε ότι θα καλέσει το ΚΕΒΕ να δώσει ένα κατάλογο όλων των επιχειρηματιών και όλων των έργων που ενδιαφέρονται επιχειρηματίες να εκτελέσουν “ούτως ώστε να αναλάβουμε μια πρωτοβουλία, στα πλαίσια της Βουλής για να παραμερίσουμε φαινόμενα γραφειοκρατίας και άλλες αγκυλώσεις που συνήθως παρατηρούνται στον κρατικό μηχανισμό για να ενθαρρυνθούν οι επιχειρηματίες μας να επενδύσουν για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας”, προσθέτοντας ότι “δεν είναι αρκετό να λέμε ότι χρειάζεται ανάπτυξη”, αλλά “ο καθένας να κάνει ό,τι μπορεί”.

Keywords
Τυχαία Θέματα