Πρόβλημα εταιρικής διακυβέρνησης, κουλτούρας και διαφάνειας στη BoC, εντοπίζει ο Γ. Κυπρή (upd)

15:50 4/7/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με τη διαπίστωση των Άλβαρεζ & Μάρσαλ αλλά και της Ανεξάρτητης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων για το μέλλον του τραπεζικού τομέα, ότι υπήρξε πρόβλημα εταιρικής διακυβέρνησης, κουλτούρας και διαφάνειας στην Τράπεζα Κύπρου συμφώνησε σήμερα ο πρώην Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου

Γιάννης Κυπρή.

«Υπήρξε πρόβλημα εταιρικής διακυβέρνησης, κουλτούρας και διαφάνειας ιδιαίτερα με τον τρόπο τον οποίο ο τότε Διευθύνων Σύμβουλος έπαιρνε αποφάσεις», είπε, αναφερόμενος στο πρόσωπο του πρώην Διευθύνων Σύμβουλου Ανδρέα Ηλιάδη, κατά τη διάρκεια της ακρόασης της Ερευνητικής Επιτροπής, η οποία διήρκησε πέραν των τριών ωρών.

Σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε ο κ. Κυπρή, ο κ. Ηλιάδης προχώρησε εν αγνοία των άλλων συναδέλφων του Εκτελεστικών Διευθυντών, αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου το Δεκέμβριο του 2009 και τους πρώτους μήνες το 2010 σε αγορά μεγάλου αριθμού ελληνικών ομολόγων.

Απαντώντας σε ερώτηση ως προς τι έπραξε το Διοικητικό Συμβούλιο όταν το έμαθε, ο κ. Κυπρή ανέφερε ότι το ΔΣ υιοθέτησε τις θέσεις του τότε Διευθύνοντα Συμβούλου, ότι δεν υπήρχε κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με σχόλιο του κ. Πική ως το Δεκέμβριο 2010 αυξήθηκε η επένδυση της Τράπεζας Κύπρου σε ελληνικά ομόλογα στα €2,124 δισ.

Δεν υπήρχε ‘dream team’

—–

«Η έκφραση dream team δεν με εκφράζει», ανέφερε ο κ. Κυπρή, σχολιάζοντας αναφορά που έκανε ο κ. Πικής σε έκφραση που χρησιμοποίησε ο Χαρίλαος Σταυράκης, προσθέτοντας «αποστασιοποιούμαι από αυτή την έκφραση».

Είπε ακόμη ότι στην πράξη παρά την απόφαση διορισμού των τριών – Ανδρέας Ηλιάδης, Χαρίλαος Σταυράκης και Γιάννης Κυπρή – ως εκτελεστική επιτροπή του Συγκροτήματος, διαφάνηκε ότι ο κ. Ηλιάδης αναμιγνυόταν σε όλες τις εργασίες.

Όταν το θέμα τέθηκε εν τέλει ενώπιον του ΔΣ, αυτό συμφώνησε με την άποψη του κ. Ηλιάδη ότι ήταν πιο αποτελεσματικό να υπάρχει ένας αρχηγός.

«Απολάμβανε της στήριξης σχεδόν όλου του Συμβουλίου κάτι που εμπόδιζε άλλα εκτελεστικά μέλη από το να εκφράσουν την αντίθεσή τους», ανέφερε ο κ. Κυπρή.

Ελλιπής σε κάποιο βαθμό η εποπτεία της Κεντρικής

————–

Σε ερώτηση που του τέθηκε αν συμφωνεί με τη διαπίστωση ότι οι εποπτικές εξουσίες της Κεντρικής Τράπεζας δεν ασκήθηκαν όσο επιβαλλόταν, ο κ. Κυπρή απάντησε ότι συμφωνεί σε ένα βαθμό, δίνοντας το παράδειγμα επιστολής της 1ης Μαρτίου 2010 της Κεντρικής προς τον Αντρέα Ηλιάδη στην Τράπεζα Κύπρου στην οποία εκφράζονταν ανησυχίες και επισημαίνονταν κίνδυνοι από την αγορά μεγάλου αριθμού ελληνικών ομολόγων. Δεν υπήρξε, ανέφερε ο κ. Κυπρή, ‘follow up’ (συνέχεια) τουλάχιστον στο χαρτί, μέχρι δύο χρόνια αργότερα.

Την ίδια ώρα, κληθείς να πει κατά πόσο συμφωνεί ότι η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας για το Μνημόνιο τον Ιούλιο του 2012 οδήγησε σε επιδείνωση της οικονομίας ο κ. Κυπρή είπε ότι οι επιπτώσεις είναι αυτές που ζούμε σήμερα. Σίγουρα, πρόσθεσε, κάθε μέρα που περνούσε χωρίς να λαμβάνονται μέτρα ήταν ακόμη ένα καρφί στο φέρετρο της κυπριακής οικονομίας, δυστυχώς.

Επιζήμια για την Τράπεζα Κύπρου η ‘σύμπτυξή’ της με τη Λαϊκή

———-

Τη θέση ότι η ‘σύμπτυξη’, όπως ήταν ο όρος που χρησιμοποίησε ο κ. Πικής στο ερώτημά του, της Τράπεζας Κύπρου με τη λεγόμενη «καλή Λαϊκή» δεν ήταν προς το συμφέρον της Τράπεζας Κύπρου εξέφρασε ο κ. Κυπρή.

Δεν είμαι βέβαιος αν τα στοιχεία του ενεργητικού που μεταφέρθηκαν είναι τέτοια που να καλύπτουν επαρκώς την υποχρέωση του ELA, είπε. Παραδέχθηκε ωστόσο ότι δεν έχει προσωπικά ξεκάθαρη εικόνα για την ποιότητα των στοιχείων του ενεργητικού της Λαϊκής που μεταφέρθηκαν στην Τράπεζα Κύπρου και ανέφερε ότι αυτό θα διαπιστωθεί από τον έλεγχο που θα διενεργήσει ο ελεγκτικός οίκος KPMG.

Υπενθύμισε ότι ως τις 19 Φεβρουαρίου 2013 η Τράπεζα Κύπρου δεν είχε χρησιμοποιήσει καθόλου ELA, ότι επιβαρύνθηκε το ELA της Λαϊκής, καθώς και όλα τα καταστήματα και το προσωπικό της. «Κατά την ταπεινή μου γνώμη η διευθέτηση αυτή ήταν επιζήμια για την Τράπεζα Κύπρου», είπε.

Σε σχέση με το ελληνικό κούρεμα, αρχικά τα νούμερα που είχαν υπόψη τους, ανέφερε ήταν κατά πολύ πιο κάτω από τη ζημιά που εν τέλει υπέστηκαν. Μιλούσαμε αρχικά για ποσοστό κουρέματος 21% και μιλούσαμε για 200 – 300 εκ. ευρώ ζημιά το πολύ, είπε. Τελικά η ζημιά ήταν της τάξης 72 – 80%, πρόσθεσε.

Πέραν των €3 δισ. η ζημιά από πώληση παραρτημάτων στην Ελλάδα

—————-

Παράλληλα απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κυπρή ανέφερε ότι ουδέποτε ζητήθηκε από την Τράπεζα Κύπρου να δώσει στοιχεία για την αξία των παραρτημάτων στην Ελλάδα, εκφράζοντας την άποψη ότι η πώλησή τους επέφερε ζημιά πέραν των €3 δισ.

Όσον αφορά στην πιθανότητα κουρέματος στην Κύπρο, ανέφερε ότι δεν είχε οποιαδήποτε προηγούμενη πληροφόρηση. Αρκετοί πελάτες μας ανησυχούσαν, ανέφερε, προσθέτοντας ότι είχαμε και μία επιστολή από το Γραφείο Τύπου, τον κ. Γεωργίου, της Κεντρικής Τράπεζας ότι ήταν και αντισυνταγματικό αυτό το ενδεχόμενο το Φεβρουάριο. Παρόλο που στους πελάτες μας σίγουρα δεν μπορούσαμε να τους πούμε ούτε το ένα ούτε το άλλο, γι αυτό και τους παραπέμπαμε σ’ αυτήν την εγκύκλιο, συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο γνώριζε ότι από την 1η Φεβρουαρίου 2013 είχε αποσταλεί επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στις Κεντρικές Τράπεζες που άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο αυτό, απάντησε αρνητικά.

Η ζημιά από Uniastrum θα φανεί αν πουληθεί σήμερα

———-

Απαντήσεις κλήθηκε ο κ. Κυπρή να δώσει και για την αγορά της ρωσικής τράπεζας Uniastrum.

Για να αγοραστεί, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πάρθηκε η συμβουλή του διεθνούς οίκου JP Morgan.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι έγιναν όλοι οι έλεγχοι που μπορούσαν να γίνουν τη δεδομένη στιγμή με την εταιρεία Ernst & Young να αναλαμβάνει το ελεγκτικό κομμάτι του ‘due diligence’ και η εταιρεία White & Case τη νομική πλευρά του ‘due diligence’. Παράλληλα επισκέψεις στη ρωσική τράπεζα είχαν πραγματοποιήσει για σκοπούς ελέγχου και όλοι οι Γενικοί Διευθυντές Τμημάτων.

Ερωτηθείς ποια ήταν η ζημιά που υπέστηκε η Τράπεζα Κύπρου από την αγορά της Uniastrum, ανέφερε ότι «η ζημιά θα φανεί αν προσπαθήσουμε να πουλήσουμε την Τράπεζα σήμερα», είπε, εκτιμώντας ότι σίγουρα τα χρήματα θα είναι κατά πολύ λιγότερα από εκείνα που πληρώσαμε εκείνη τη δεδομένη στιγμή.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπρή, καταβλήθηκε τρεις φορές η αξία της Uniastrum, δηλαδή ποσό ύψους €500 εκ.. Ανέφερε επίσης ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του ως Διευθύνων Σύμβουλος καταβλήθηκε προσπάθεια να πουληθεί και το ποσό που είχε συζητηθεί ήταν της τάξης των €150 εκ.

Keywords
Τυχαία Θέματα