Σειρά αλλαγών επήλθε στο πακέτο των κυβερνητικών αντιπροτάσεων

20:53 17/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε διαφοροποιήσεις επί του κυβερνητικού πακέτου αντιπροτάσεων, που θα συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, κατέληξαν οι τριήμερες συναντήσεις Κυβέρνησης με τα κόμματα, με αντικείμενο τη συζήτηση των αντιπροτάσεων της Κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της τρίτης συνεχόμενης σύσκεψης μεταξύ Κυβέρνησης και των πολιτικών κομμάτων για συζήτηση των κυβερνητικών αντιπροτάσεων, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου διέψευσε τις πληροφορίες

που θέλουν την Τρόικα να διαφωνεί με τις κλιμακωτές περικοπές των μισθών στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

“Ουδέν αναληθέστερον, δεν ελέχθη κάτι τέτοιο, δεν υπάρχουν τέτοιες πληροφορίες”, είπε.

Ο κ. Ευαγόρου εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι στην πρώτη συνάντηση κομμάτων – Κυβέρνησης υπήρξαν συγκλίσεις σε κωδικοποιημένο έγγραφο στα θέματα του τραπεζικού τομέα και ειδικότερα στην άρνηση για εκποίηση περιουσιών σε χρόνο 18 μηνών, στην προστασία του συνεργατικού κινήματος, στο θέμα της μη κατάργησης της ΑΤΑ και του 13ου μισθού, στην άρνηση ιδιωτικοποιήσεων των κερδοφόρων ημικρατικών οργανισμών, καθώς και στην αποφυγή οριζόντων περικοπών και στην εφαρμογή της αρχής της κλιμάκωσης των αποκοπών.

“Πρέπει να ομολογήσω ότι σήμερα κατεβλήθησαν προσπάθειες και σε ένα μεγάλο βαθμό έχουν συμπεριληφθεί στις προτάσεις της Κυβέρνησης, στις σκέψεις και τις ιδέες της Κυβέρνησης αρκετές από τις προτάσεις που είχαμε υποβάλει χθες σε σχέση με το δημοσιονομικό κομμάτι”, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Ευαγόρου, έχει ενταχθεί στις προτάσεις της Κυβέρνησης πρόταση του ΑΚΕΛ για τη φορολόγηση του πλούτου, είτε αυτά είναι πολυτελή αυτοκίνητα, είτε πολυτελείς κατοικίες είτε μεγάλη ακίνητη ιδιοκτησία με τη μέθοδο της αυτοφορολογίας. Είπε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ επανέφερε στο τραπέζι προτάσεις όπως την κλιμακωτή αύξηση του τέλους των εταιρειών των €350. Το ΑΚΕΛ, όπως είπε, πρότεινε την αύξηση της φορολογίας επί της λογιζόμενης διανομής κερδών από το 20% να γίνει 21% και την εισαγωγή ενός φορολογικού συντελεστή για τα υψηλά αμειβόμενα φυσικά πρόσωπα από το 35% στο 40%.

Είπε ακόμη ότι η Κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μελετήσει, πρόταση, όσον αφορά τη λεγόμενη φορολογία της καθαρής περιουσιακής θέσεις (wealth tax ή φόρος εκατομμυριούχων), προσθέτοντας ότι παρόμοια πρόταση υπεβλήθηκε και από άλλα κόμματα.

Στις δικές του δηλώσεις, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Φώτης Φωτίου, ανέφερε ότι “ο τόπος περνά κρίσιμες ώρες, το διακύβευμα ένα και μόνον ένα, η σωτηρία του τόπου και η έξοδος από την κρίση” και επέκρινε το γεγονός ότι οι προτάσεις της Τρόικας και οι αντιπροτάσεις της Κυβέρνησης “μας δόθηκαν κυριολεκτικά την υστάτη”.

“Αν τα προβλήματα αντιμετωπίζονταν πιο έγκαιρα και πιο σωστά η τύχη της οικονομίας θα ήταν ασφαλώς πολύ καλύτερη και δεν θα είχαμε σήμερα μπροστά μας το δίλημμα είτε να χρεοκοπήσουμε είτε να αποδεχθούμε όρους επαχθείς για τη δανειοδότησή μας”, πρόσθεσε.

Όσον αφορά τις θέσεις του ΔΗΚΟ, ο κ. Φωτίου είπε ότι το κόμμα έδωσε μεγάλη προτεραιότητα στην εξυγίαν

Keywords
Τυχαία Θέματα