Σειρά μέτρων για έξοδο από την κρίση κατέθεσε η ΕΔΕΚ στη Βουλή

19:11 18/12/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σειρά από μέτρα τα οποία στοχεύουν στην έξοδο της χώρας από την οικονομική κρίση και σε μεγάλες τομές που θα επαναφέρουν την Κύπρο σε τροχιά ανάπτυξης, σταθερότητας και κοινωνικής συνοχής, παρουσίασε σήμερα η ΕΔΕΚ στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2013.

Τα μέτρα αυτά, όπως ανέφερε στην ομιλία του ο Βουλευτής του κόμματος Γιώργος

Βαρνάβα, αφορούν, μεταξύ άλλων, επίσπευση της διαδικασίας για επιβεβαίωση και εξόρυξη του Φυσικού Αερίου, ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και εξυγίανσης με τη μείωση των μη παραγωγικών δαπανών και την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, εφαρμογή μέτρων ώθησης της ανάπτυξης με την παροχή κινήτρων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την ενίσχυση του εποπτικού πλαισίου του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Αφού ανέφερε ότι η Κύπρος βιώνει τη χειρότερη οικονομική κρίση από το 1974 και πως ο λαός δικαιολογημένα διαμαρτύρεται, ο κ. Βαρνάβα κάλεσε το Υπουργικό Συμβούλιο να προχωρήσει σε διορισμό ποινικών ανακριτών ώστε να προχωρήσουν σε ανάλογες ενέργειες. Το 2008, τέτοια περίοδο, οι άνεργοι έφταναν τις 12,073 ενώ το 2012 έφτασαν τις 39,510, είπε.

Ο κ. Βαρνάβα δήλωσε ότι η αδυναμία της Κυβέρνησης να αντιληφθεί την κατάσταση, η αλόγιστη διαχείριση των τραπεζών, οι αστόχευτες δαπάνες, η ευκαιριακή βραχυπρόθεσμη στρατηγική όσον αφορά το δημόσιο χρέος οδήγησαν τη χώρα κοντά στο ενδεχόμενο της στάσης πληρωμών, προσθέτοντας ότι ο αποκλεισμός της Κύπρου από τις αγορές και η ένταξη στο μηχανισμό στήριξης με τη σύναψη του μνημονίου είναι το αποτέλεσμα των λανθασμένων αποφάσεων και ενεργειών της Κυβέρνησης, των διοικήσεων των τραπεζών και της εποπτικής Αρχής.

Ανέφερε επιπρόσθετα ότι η κατάσταση στον τραπεζικό τομέα με την έλλειψη ρευστότητας από την αγορά και τα υψηλά επιτόκια έπνιξαν τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι περίπου το 95% των επιχειρήσεων της Κύπρου.

Ο κ. Βαρνάβα σκιαγράφησε τα σοβαρά, όπως τα χαρακτήρισε, διαρθρωτικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία τα οποία έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας και τη χαμηλή παραγωγικότητα της οικονομίας, την κρίση που αντιμετωπίζει το μοντέλο ανάπτυξης, και την τεχνολογική υστέρηση στον τομέα της μεταποιητικής βιομηχανίας.

Αναφέροντας ότι το κοινοβούλιο καλείται να υιοθετήσει τη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και Τρόικας, είπε πως «ο ισχυρισμός ότι δεν πρέπει να διαφοροποιήσουμε απολύτως τίποτα κατέρρευσε από την περασμένη Τετάρτη, όταν οι ίδιοι ζήτησαν μια εβδομάδα αναβολή για το νομοσχέδιο που διαφοροποιεί τη φορολόγηση της ακίνητης ιδιοκτησίας, παραδεχόμενοι ότι σε αυτό συμπεριλαμβάνονται αρκετά λάθη τα οποία ήθελαν να διορθώσουν και να αλλάξουν».

Ο Εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ είπε ότι τα δείγματα γραφής από τα νομοσχέδια που κατατέθηκαν και εγκρίθηκαν από την πλειοψηφία της Βουλής είναι εξόχως ανησυχητικά, καθώς, όπως είπε, εισάγονται ρυθμίσεις, πρόνοιες και διατάξεις που προσομοιάζουν σε ολοκληρωτικά καθεστώτα και όζουν αυταρχισμού και παράκαμψης του Κοινοβουλίου, που αποτελεί το κατ’ εξοχήν όργανο λαϊκής κυριαρχίας. «Η νομοθετική ρύθμιση για εκχώρηση κατ’ αποκλειστικότητα σε Υπουργούς, με αποκλεισμό της Βουλής, της εξουσίας αύξησης των φόρων κατανάλωσης συνιστά επικίνδυνη εξέλιξη για τη δημοκρατία», ανέφερε.

Δήλωσε δε πως η ΕΔΕΚ θα καταψηφίσει κάθε νομοσχέδιο που θα αφαιρεί εξουσίες από τη Βουλή. «Ως Κ.Σ ΕΔΕΚ θα επιμείνουμε στην εφαρμογή συγκεκριμένων ρυθμίσεων, ακόμη και μετά την υπογραφή του μνημονίου, για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και της πρώτης κατοικίας όπως έγινε στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία. Θα επιμένουμε στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως επίσης και στο γεγονός ότι μετά την ανακεφαλαίωση των τραπεζών, οι τράπεζες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι ο λαός σήμερα έχει αναλάβει στους ώμους του τα τεράστια δικά τους λάθη, γι αυτό και θα πρέπει να επιδείξουν την ίδια ευαισθησία , μειώνοντας όσο γίνεται τα επιτόκια» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά τον τομέα της υγείας, ο κ. Βαρνάβα κατέθεσε την πρόταση της ΕΔΕΚ για άμεση εφαρμογή του σχεδίου της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ώστε να αποσυμφορηθούν τα Εξωτερικά Ιατρεία, να βελτιωθεί και να επιταχυνθεί η προσφορά περίθαλψης στους δικαιούχους και τέλος να προετοιμασθεί η συνολική εισαγωγή του Σχεδίου Υγείας στο πλαίσιο καθορισμένου χρονοδιαγράμματος

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του σε ό,τι αφορά τα της οικονομίας ο κ. Βαρνάβα εξέφρασε αισιοδοξία «ότι ο λαός μας με τις αστείρευτες δυνάμεις και δυνατότητες του θα μπορέσει να ξαναζωντανέψει τις προοπτικές της κυπριακής οικονομίας».

Κυπριακό

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο κ. Βαρνάβα είπε ότι δυστυχώς η οικονομική καταστροφή η οποία έχει επέλθει στον τόπο έχει τοποθετήσει το Κυπριακό στη δεύτερη θέση προτεραιότητας του λαού.

Η διαχείριση του Κυπριακού τα τελευταία χρόνια, συνέχισε, έχει οδηγήσει σε δραματικά αδιέξοδα και φοβερούς κινδύνους, με τις συνομιλίες να βρίσκονται σε τέλμα, αδιέξοδο και σε χειμέρια νάρκη εξαιτίας της τουρκικής κακοπιστίας και αδιαλλαξίας.

Πρόσθεσε πως οι «γενναιόδωρες προσφορές και οι απαράδεκτες θέσεις της πλευράς μας για το περιουσιακό και η παραχώρηση των 4 ελευθεριών της ΕΕ σε Τούρκους υπηκόους κινδυνεύουν να αποτελέσουν οριστικό κεκτημένο για την τουρκική πλευρά, ιδιαίτερα μετά την κωδικοποίηση στην οποία θα προβούν τα ΗΕ και την πιθανή επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μετά τις προεδρικές εκλογές».

«Η πορεία που ακολουθούμε είναι λανθασμένη. Η επιβαλλόμενη εθνική συνεννόηση απουσιάζει ενώ η συμμετοχή σε συνδιαμόρφωση αποφάσεων δεν υπάρχει» συμπλήρωσε.

Ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ θα επιμείνει στην απόσυρση των απαράδεκτων προτάσεων της ε/κ πλευράς και στην επαναφορά του Κυπριακού στη σωστή του βάση, που δεν είναι άλλη από την εισβολή – κατοχή και το διεθνή χαρακτήρα, εξηγώντας πως για την επίτευξη του στόχου αυτού, απαραίτητη είναι η ενότητα η οποία προϋποθέτει ωστόσο συλλογική διαβούλευση για συνδιαμόρφωση αποφάσεων στρατηγικού και τακτικού χαρακτήρα.

Πρόσφυγες

Ο Εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ είπε ότι η προσφυγική πολιτική της κυβέρνησης έχει πτωχεύσει, λέγοντας ότι υπάρχει στάση πληρωμών από πλευράς Κυβέρνησης με αποτέλεσμα να μην ανεγείρονται καινούργιες κατοικίες, να μην παραχωρούνται τα ποσά των χορηγιών που ήδη έχουν εγκριθεί τα προσφυγικά ζευγάρια και να δίνονται οικόπεδα στον κόσμο πάνω στα σχέδια χωρίς όμως να προχωρά ο διαχωρισμός τους, αφού δεν υπάρχουν τα ανάλογα κονδύλια.

Επέκρινε την Κυβέρνηση γιατί προχώρησε και έδωσε «τα μισά δικαιώματα στα εκ μητρογονίας παιδιά πρόσφυγες», καλώντας άμεσα για την αναγνώριση πλήρων δικαιωμάτων στα εκ μητρογονίας παιδιών προσφύγων.

Ανέφερε ακόμη πως και στο Φορέα Ισότιμης Κατανομής Βαρών τα πράγματα είναι πολύ πιο τραγικά με αποτέλεσμα, όπως είπε, αντί στο τέλος της ημέρας ο ΦΙΚΒ να αποδίδει την ελάχιστη κατανομή των βαρών, να γίνεται ένα πραγματικό βάρος ο ίδιος για τον προσφυγικό κόσμο.

Άμυνα

Ο Εκπρόσωπος της ΕΔΕΚ έκανε λόγο για μεγάλα και αλυσιδωτά προβλήματα που δημιουργεί η μέχρι σήμερα μη κατάθεση στην Βουλή νομοθετημάτων – κανονισμών τα οποία αποσκοπούν στην αναθεώρηση των νομοθεσιών που διέπουν τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και τους ΕΠΥ για την επίλυση των διαφόρων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν, με αποτέλεσμα, όπως πρόσθεσε η ΕΦ να βρίσκεται ενώπιον κινδύνου παράλυσης.

Ανέφερε ακολούθως πως το γεγονός και μόνο ότι η Κυβέρνηση ανέχθηκε παρέμβαση της Τρόικας μέσα στις ένοπλες δυνάμεις, αποκόπτοντας ή μειώνοντας επιδόματα όπως επίσης και η παρέμβαση για αύξηση του ορίου αφυπηρέτησης, το λιγότερο που μπορεί να χαρακτηρισθεί είναι ως απαράδεκτο.

Παρά τις διαφωνίες του, είπε καταλήγοντας, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ θα ψηφίσει τον κρατικό προϋπολογισμό, εξηγώντας πως η στήριξη αυτή δεν είναι προφανώς εν λευκώ στήριξη των οικονομικών επιλογών της Κυβέρνησης και της Τρόικας αλλά αντίθετα, έχει χαρακτήρα έντονα κριτικό. «Διατηρούμε» είπε «ακέραιες τις διαφωνίες μας για την οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης, για την ελλιπή διαπραγμάτευση που έκανε η κυβέρνηση με την Τρόικα χωρίς να δημιουργεί την οποιανδήποτε αναπτυξιακή προοπτική που θα έδινε ώθηση στην πραγματική οικονομία του τόπου».

Εξήγησε ακόμη πως η ΕΔΕΚ ψηφίζει τον Προϋπολογισμό γιατί σε αυτή τη δύσκολη οικονομική συγκυρία της κρίσης και της ύφεσης, θεωρεί χρέος της να στηρίξει το κράτος.

Keywords
εδεκ, βουλη, εδεκ, σειρα, κυπρος, τραπεζες, χρεος, μνημονιο, ελλαδα, ώμους, προσφορες, εκλογες, συμμετοχή, αποσυρση, επυ, επιδοματα, τροικα, εθνικη τραπεζα, αποσυρση αυτοκινητων 2011, τελος ακινητης περιουσιας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, τελος ακινητων, Καλή Χρονιά, κοινωνικη συμφωνια, εκλογες 2012, βουλευτικές εκλογές 2012, ογα επιδοματα, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, κυπρος εκλογες, οικονομικη κριση, εθνικη, εν λευκω, κυπρου, οικονομια, πλαισιο, ωθηση, αγορα, αδυναμια, αυξηση, αισιοδοξια, βρισκεται, γεγονος, γινεται, δημοσιο, δυστυχως, εγινε, ειπε, υπαρχει, εκχωρηση, ελλειψη, εβδομαδα, εξελιξη, επυ, ζευγαρια, ιδια, ομιλια, κυβερνηση, κρατικο, λαθη, λογο, μειωση, οικοπεδα, παιδια, υπογραφη, πορτογαλια, προβληματα, ρυθμισεις, ρυθμιση, συμμετοχή, σχεδια, αγορες, δικαιωματα, εφαρμογη, χωρα, ιδιαιτερα, εισβολη, θεσεις, υγειας, ώμους
Τυχαία Θέματα