Σενάρια Ντάουνερ για τη διαδικασία μετά την 1η Ιουλίου

10:06 1/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Έμφαση στη συνάντηση που θα έχει στις 19 Απριλίου με το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, στην οποία θα εκτιμήσουν όλα τα δεδομένα που υπάρχουν στα τριάμισι χρόνια των συνομιλιών, φαίνεται πως έδωσε ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ για την Κύπρο Αλεξάντερ Ντάουνερ, στην ενημέρωση των μελών του Σ.Α., την Πέμπτη.

Διπλωμάτες χωρών μελών του Σ.Α. υποστήριζαν πως αν και δεν ήταν συγκεκριμένος ο κ. Ντάουνερ, άφησε να εννοηθεί ότι η συζήτηση θα είναι σε βάθος και καθοριστική για την

πορεία του Κυπριακού.

Έτσι, ενώ δεν άφησε οποιοδήποτε υπονοούμενο για διακοπή της διαδικασίας πριν την 1η Ιουλίου, ο κ. Ντάουνερ έφερε ως παραδείγματα τέσσερα πιθανά σενάρια που θα μπορούσαν να συμβούν για τη μετά την πρώτη Ιουλίου περίοδο, χωρίς ο ίδιος να δείξει κάποια προτίμηση:

Το πρώτο, να συνεχιστεί η διαδικασία ως έχει μέχρις ότου εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης, το δεύτερο να μην υπάρξει όση πρόοδος απαιτείται για τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης και να κηρυχθεί ανάπαυλα μέχρι τις εκλογές, το τρίτο σενάριο, να μην σημειωθεί πρόοδος και να κληθεί το Σ.Α. να αποφασίσει για τα επόμενα βήματα και τέλος το τέταρτο σενάριο, στο βαθμό που διαπιστωθεί αδιέξοδο να συνεχιστεί η διαδικασία με «διαφορετικές προϋποθέσεις».

Διπλωματικές πηγές ερμηνεύουν την τέταρτη επιλογή ως πιθανό αίτημα για αλλαγή των όρων εντολής του Γενικού Γραμματέα και της φύσης των συνομιλιών.

Keywords
Τυχαία Θέματα