Στεφάνου προς Έρογλου: ”Μισή Κύπρος” λόγω τουρκικής κατοχής

17:05 24/11/2011 - Πηγή: OnlyCY

Απάντηση στις δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη Ντερβίς Ερογλου περί μόνιμων παρεκκλίσεων και ‘μισής Κύπρου’ έδωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ξεκαθαρίζοντας ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν αποδέχεται μόνιμες παρεκκλίσεις και αντιστρέφοντας τα πυρά προς την Τουρκία για τη ‘μισή Κύπρο’, η οποία, όπως ανέφερε είναι αποτέλεσμα της παράνομης εισβολής της και κατοχής της μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Παράλληλα, αναφερόμενος στο θέμα της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ ο κ. Στεφάνου κάλεσε την Τουρκία να τερματίσει την πολιτική των απειλών που ακολουθεί γιατί

το μόνο που καταφέρνει είναι να εκθέσει εαυτόν.

Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό ο κ. Στεφάνου και σχολιάζοντας δηλώσεις του κατοχικού ηγέτη ότι η συμφωνία που θα επιτευχθεί στο Κυπριακό πρέπει να θεωρηθεί ως πρωτογενές δίκαιο της ΕΕ και ότι θα υπάρξουν μόνιμες παρεκκλίσεις μέσα από τη λύση, είπε ότι «η ΕΕ έχει εντάξει την Κυπριακή Δημοκρατία στη βάση του Πρωτοκόλλου 10, το οποίο αποτελεί επαρκεί βάση για αντιμετώπιση των διαφόρων ζητημάτων που τίθενται από τη λύση του Κυπριακού».

Είναι γνωστό, πρόσθεσε, «ότι δεν αποδεχόμαστε μόνιμες παρεκκλίσεις με τη λύση του Κυπριακού και ότι οι όποιες παρεκκλίσεις δεν θα είναι μόνιμες, θα είναι περιορισμένου αριθμού και διάρκειας χρόνου».

Σχολιάζοντας περαιτέρω δηλώσεις του κ. Ερογλου, ο οποίος επανέλαβε δηλώσεις του Προέδρου της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ περί ‘μισής Κύπρου’ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι «το Πρωτόκολλο 10 απαντά στον κ. Γκιουλ και στον κ. Ερογλου για τις δηλώσεις περί ‘μισής Κύπρου’, αφού το Πρωτόκολλο 10 μιλά για την ένταξη ολόκληρης της Κύπρου στην ΕΕ».

Θέλουμε όμως ξανά να πούμε, ανέφερε, ότι «αυτό που ο κ. Γκιουλ ονομάζει μισή Κύπρο είναι το αποτέλεσμα των παρανομιών της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ότι είναι αποτέλεσμα της παράνομης εισβολής και κατοχής, της παρουσίας των δεκάδων χιλιάδων Τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, αλλά και της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, των βασικών ελευθεριών ολόκληρου του κυπριακού λαού Ε/κ και Τ/κ, καθώς και της παραβίασης κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου στην Κύπρο από μέρους της Τουρκίας».

Αναφερόμενος σε δηλώσεις του κ. Ερογλου όσον αφορά στην Κυπριακή Προεδρία της ΕΕ ο κ. Στεφάνου είπε ότι «η ανάληψη της Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ από μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν προκαλεί κανένα πρόβλημα στην Ενωση».

Πρόσθεσε ότι «αυτή που επίμονα προσπαθεί να προκαλέσει προβλήματα είναι η Τουρκία με την άρνηση της να υλοποιήσει τις κυπρογενείς υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, αλλά και με τις απειλές της περί παγώματος των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων όταν η Κυπριακή Δημοκρατία αναλάβει την ευρωπαϊκή Προεδρία».

«Ας τερματίσει αυτή την πολιτική η Τουρκία γιατί το μόνο που καταφέρνει είναι να εκτίθεται στη διεθνή κοινότητα και να προκαλεί προβλήματα στον εαυτό της», είπε τέλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα