Στον κακό χαρακτήρα του Φ. Χατζηγεωργίου επικεντρώθηκε η υπεράσπιση της Σκορδέλη

19:00 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Στον κακό χαρακτήρα το βασικού μάρτυρα κατηγορίας Φάνου Χατζηγεωργίου επικεντρώθηκε την Πέμπτη ο συνήγορος υπεράσπισης της 3ης κατηγορούμενης στην υπόθεση της δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος “Δίας” και της τηλεόρασης “Σίγμα” Άντη Χατζηκωστή, Έλενας Σκορδέλη, κάνοντας λόγο για «άστατο, επιπόλαιο και ανεύθυνο άνθρωπο», που επιδιδόταν σε συνεχείς και αδιάκοπες εγκληματικές ενέργειες.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η οποία διεξάγεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο δικηγόρος της 3ης κατηγορούμενης, Μιχαλάκης Κυπριανού είπε πως η αντικοινωνική συμπεριφορά του Φάνου Χατζηγεωργίου εκδηλώνεται όταν ακόμα υπηρετούσε τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά, όταν σκηνοθέτησε την απόπειρα αυτοκτονίας του, για να κερδίσει έξοδο από το στρατό.

Επίσης, προσθέτει ότι «μετά την απόλυση του από το στρατό τον παρακολουθούμε να ασχολείται σε διάφορες δουλειές», σημειώνοντας πως «είναι άστατος, επιπόλαιος και ανεύθυνος και επιδίδεται σε εγκληματικές δραστηριότητες».

«Ασχολείται επί συστηματικής βάσης με το λαθροκυνήγι. Μάλιστα σε μια περίπτωση δεν δίστασε να χρησιμοποιήσει το όπλο του εναντίον των αστυνομικών, που τον καταδίωξαν όταν λαθροκυνηγούσε. Επίσης, η επιπολαιότητα του φαίνεται από το περιστατικό, που όταν βρισκόταν στο νοσοκομείο προσποιήθηκε τον χάρο, για να τρομάξει έναν ετοιμοθάνατο γέροντα», ανέφερε στο δικαστήριο ο κ. Κυπριανού.

Επιπλέον, έκανε λόγο για «άνθρωπο που δεν διστάζει να δυσφημίσει οποιαδήποτε γυναίκα, κομπάζοντας μάλιστα ότι την είχε φιλενάδα του», ενώ εξέφρασε την βεβαιότητα πως το δικαστήριο θα προβεί σε αξιολόγηση των προηγούμενων καταδικών που έχει ο Φάνος στο ενεργητικό του, οι οποίες καθορίζουν και το χαρακτήρα του.

Ο κ. Κυπριανού ασχολήθηκε ενδελεχώς και με κάποιες αλήθειες που είπε ο Φάνος, όπως ισχυρίζεται, κατά την αντεξέτασή του από την υπεράσπιση στο δικαστήριο.

Όπως ανέφερε αντεξεταζόμενος από τον συνήγορο υπεράσπισης του 2ου κατηγορούμενου Μάριου Γεωργίου, ο Φάνος απαντά: «εβγήκα έτσι που τον πεζόδρομο, τζείνη την ώρα που τον πεζόδρομο δίκλυσα πίσω τζαι είδα την».

Δηλαδή, είπε ο κ. Κυπριανού, «ο Φάνος παραδέχεται ότι είναι αυτός που χρησιμοποίησε τον πεζόδρομο κατά τον ουσιώδη χρόνο της δολοφονίας». Συνεπώς, πρόσθεσε, «το παραμύθι που μας είπε για τον 4ο κατηγορούμενο Γρηγόρη Ξενοφωντός ανατρέπεται από τον ίδιο».

Επιπροσθέτως, ο κ. Κυπριανού είπε πως αντεξετάζομενος ο Φάνος από τον Μάριο Γεωργίου και σε ερώτηση πότε άρχισε να τον βασανίζει η συνείδηση του αυτός απαντά: «Όταν κατάλαβα μετά από τις 11 που γίνηκε η κουβέντα, μετά από δύο μέρες, μετά ώστε να φέρω τον νου μου, κατάλαβα πόσες διαστάσεις πήρε, κατάλαβα πως ο άνθρωπος βοηθούσε και κατάλαβα ότι ήμουν τέλεια άχρηστος που επήα τζαι έκαμα έτσι πράμα, ήμουν τέλεια άχρηστος να πάω να παίξω έτσι άνθρωπο, τέλεια, αυτό ένιωσα έτσι τον εαυτό μου που την πρώτη στιγμή».

«Μετά που ακούσαμε τι είχε πει επί λέξει ο Φάνος υποβάλλουμε με σεβασμό ότι σε αυτά που είπε δεν μπορούν να δοθούν άλλες ερμηνείες, εφόσον ο ίδιος ο Φάνος σε καμιά περίπτωση δεν αμφισβήτησε τη φυσική έννοια των φράσεων αυτών, ούτε και ζήτησε να δώσει διαφορετική εξήγηση για αυτές», είπε.

Εάν ο ομιλητής, πρόσθεσε, «δεν δώσει καμιά άλλη εξήγηση ότι αυτά που λέχθηκαν είχαν διαφορετική έννοια από τη συνήθη έννοια που αντιλαμβάνεται ένας λογικός άνθρωπος, δεν μπορώ να πιστέψω πως ένας τρίτος να μπορεί να δώσει αυθαίρετα μια άλλη εξήγηση ή ερμηνεία».

Δηλαδή, ανέφερε, «είναι η θέση μας ότι δεν μπορεί ούτε η κατηγορούσα Αρχή, ούτε και το δικαστήριο να δώσει διαφορετική ερμηνεία στις λέξεις και στην έννοια που ο ίδιος ο Φάνος είπε», ανέφερε ο κ. Κυπριανού.

Συνέχισε υποβάλλοντας στο δικαστήριο ότι δεν μπορεί σήμερα η εκπρόσωπος της κατηγορούσας Αρχής Έλενα Κλεόπα να πει ότι: «ναι, ο Φάνος είπε ότι ‘είμαι τέλεια άχρηστος να πάω να παίξω έτσι άνθρωπο’, αλλά δεν είναι αυτό που εννοούσε», διότι όπως συμπλήρωσε «το τι εννοούσε το εκφράζει ο ίδιος, χρησιμοποιώντας την ελληνική γλώσσα, με τον πιο απλό τρόπο, που δεν χρήζει καμιάς παράφρασης, μετάφρασης ή εξήγησης άλλης, από το τι κανονικά αποδίδουν οι λέξεις που χρησιμοποίησε».

Αναφερόμενος σε ποια στοιχεία και με ποια μαρτυρία επιδιώκει η κατηγορούσα Αρχή να αποδείξει την ενοχή της 3ης κατηγορούμενης, ο κ. Κυπριανού είπε: «Πιθανόν η κατηγορούσα Αρχή να υποβάλει ότι η μαρτυρία της κάλυψε την ενοχή της 3ης κατηγορούμενης με την άμεση μαρτυρία του Φάνου και με την εξ ακοής μαρτυρία της Παναγιώτας Πεντότζιη, συμβίας του Φάνου Χατζηγεωργίου».

«Η μοναδική άμεση μαρτυρία του Φάνου», είπε ο δικηγόρος της Σκορδέλη, «περιορίζεται σε μία ισχυριζόμενη συνάντηση, που έγινε στο κέντρο Ταμασιάνα κάποια μέρα του Δεκέμβρη του 2009. Ο ισχυρισμός του είναι ότι η κατηγορούμενη 3 πήρε μέρος σε συνωμοσία».

Για την εξ ακοής μαρτυρία της Πεντότζιη, είπε πως η ίδια αναφέρει στην κατάθεση της ότι ο Φάνος περί τα ξημερώματα της 13ης Ιανουαρίου του 2010 της είπε ότι «η Έλενα Σκορδέλη και ο αδελφός της Τάσος ήθελαν να σκοτώσουν τούτον τον άνθρωπο γιατί έδιωξαν την Σκορδέλη από τη δουλειά της και ότι τους έφαγε πάρα πολλά λεφτά τζιαι έταξε τους πάρα πολλά λεφτά».

Επίσης, συνέχισε ο κ. Κυπριανού πως της ανάφερε ότι πήγε στο σπίτι του 2ου κατηγορούμενου και μετά συνάντησαν και την κατηγορούμενη 3.

«Παρατηρούμε ότι η Πεντότζιη ισχυρίζεται ότι ο Φάνος της είχε πει τα πιο πάνω στις 13/1/2010, ενώ ο ίδιος όπως ισχυρίζεται έμαθε για πρώτη φορά για τον Άντη και την σκοπούμενη δολοφονία του αρχές Δεκεμβρίου», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «τούτο σημαίνει ότι η Πεντότζιη θέλει να πιστέψουμε ότι ο Φάνος κράτησε από αυτή μυστικά το γεγονός αυτό για 40 περίπου μέρες».

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι το δικαστήριο κατά την αξιολόγηση της μαρτυρίας της Πεντότζιη θα λάβει υπόψη του τον βαθμό εξάρτησης της προς τον Φάνο, σημειώνοντας πως «είναι αυτή που δεν δίστασε να δώσει ψεύτικο άλλοθι στον άνθρωπο της κατόπιν προτροπής του ιδίου και πέραν τούτου η Πεντότζιη είχε να εξυπηρετήσει δικά της συμφέροντα μάλιστα είχε ήδη πάρει ορισμένα οφέλη με την άφεση αμαρτιών που της έδωσαν η Αστυνομία και ο Γενικός Εισαγγελέας με το να μην την διώξουν, για τα σοβαρά ποινικά αδικήματα που διέπραξε».

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο, Παρασκευή, στις 09.00.

Keywords
Τυχαία Θέματα