Συλλούρης: Να θεσμοθετηθεί σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων για το αέριο

15:06 3/1/2012 - Πηγή: OnlyCY

Τη θεσμοθέτηση σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων και εμπειρογνωμόνων με αποκλειστικό αντικείμενο τη χάραξη πολιτικής σε ό,τι αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου, εισηγείται το ΕΥΡΩΚΟ.

Η εισήγηση αυτή περιλαμβάνεται σε επιστολή που απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος την έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης.

«Στην επιστολή

μας προς τον κ. Χριστόφια επισημαίνουμε την ανάγκη για συλλογικότητα και διαφάνεια στους χειρισμούς. Γι’ αυτό και εισηγούμαστε τη θεσμοθέτηση σύσκεψης των αρχηγών των κομμάτων και εμπειρογνωμόνων, με αποκλειστικό αντικείμενο τη χάραξη πολιτικής σε ότι αφορά την εκμετάλλευση του φυσικού αερίου», είπε ο κ. Συλλούρης.

Πρόσθεσε ότι «όπως είχαμε τονίσει από την πρώτη στιγμή, τέτοιου είδους ζητήματα απαιτούν λίγα λόγια και πολλά έργα, όπως επίσης και μυστικότητα στους σχεδιασμούς, για να μη γνωρίζουν τι θα πράξουμε, αυτοί που θέλουν να αποτρέψουν την εμπλοκή της Κύπρου στον ενεργειακό χάρτη».

«Η θέση μας», συνέχισε, είναι ότι το θέμα του φυσικού αερίου «αφορά μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι οποιεσδήποτε από τις κοινότητες της», σημειώνοντας ότι «αναφορές σε κοινότητες ή επιμέρους ομάδες στην Κύπρο μόνο ζημιά και πρόσκληση προς την τουρκική βουλιμία προσφέρουν».

Ο κ. Συλλούρης αναφέρει στην επιστολή του προς τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι «το ζήτημα δεν είναι δικοινοτικό και δεν πρέπει να καταστεί αντικείμενο συζητήσεων ή ακόμα χειρότερα διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

«Η τουρκική προκλητικότητα απαιτεί αποφασιστική αντιμετώπιση σε όλα τα επίπεδα και κυρίως στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πρέπει να καταστεί σαφές ότι η Τουρκία θα καταβάλει πολιτικό κόστος, αν συνεχίσει να προκαλεί τη διεθνή νομιμότητα και ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης», προσθέτει.

Καλεί, επίσης, την Κυβέρνηση «να ενεργήσει έτσι ώστε, η οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία να συνοδεύεται και με ανάλογη συμφωνία που να διασφαλίζει και να εγγυάται τις δράσεις γύρω από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου».

«Το τερματικό, οι αγωγοί και οι εγκαταστάσεις άντλησης φυσικού αερίου πρέπει να τύχουν προστασίας από τυχόν παράνομες ενέργειες και αυτό θα επιτευχθεί εάν η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρήσει σε παράλληλες πολιτικές, διπλωματικές και στρατιωτικές συμφωνίες αλλά και σε άλλες δράσεις», συμπληρώνει.

Καταλήγοντας, ο κ. Συλλούρης αναφέρει ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να αποδείξει ότι είναι έτοιμη να αποτελέσει την εναλλακτική ενεργειακή πηγή για την Ευρωπαϊκή Ένωση και να προχωρήσει με αποφασιστικότητα.»

Keywords
Τυχαία Θέματα