Συνάντηση Αναστασιάδη – Συλλούρη ενόψει β’ γύρου προεδρικών

15:40 19/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης, είχαν σήμερα το πρωί συνάντηση στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κόμματος, στο πλαίσιο των επαφών που πραγματοποιούνται για διαμόρφωση συνεργασιών ενόψει του δευτέρου γύρου των προεδρικών εκλογών.

Μετά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ

Δημήτρης Συλλούρης αναφέρθηκε στην απόφαση του Εκτελεστικού Γραφείου του κόμματός του για στήριξη της υποψηφιότητας του Νίκου Αναστασιάδη, απόφαση, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί αύριο από το Κεντρικό Συμβούλιο, δηλώνοντας ότι «οι εκλογές της ερχόμενης Κυριακής δεν αφορούν κομματικές προσεγγίσεις ή αντιλήψεις».

Ευχαριστώντας θερμά τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ και την ηγεσία του κόμματος, για την απόφαση υποστήριξης της υποψηφιότητας του, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι οι ανησυχίες του ΕΥΡΩΚΟ καλύπτονται πλήρως και δεσμεύουν απόλυτα τον ίδιο, αλλά και περιλαμβάνονται στις προγραμματικές του θέσεις.

Στις δηλώσεις του ο κ. Συλλούρης είπε ότι «οι κρίσιμες ώρες που περνά η πατρίδα μας, μάς επιβάλλουν να είμαστε παρόντες στην προσπάθεια διάσωσης της Κύπρου» και πρόσθεσε ότι «από την ερχόμενη Δευτέρα τα μεγάλα προβλήματα της Κύπρου θα πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα και αποτελεσματικά».

Ο κ. Συλλούρης μίλησε για την ανάγκη να καταρτιστεί αμέσως «ένα ολοκληρωμένο, στρατηγικό σχέδιο ανασυγκρότησης της πατρίδας μας», με επαναφορά του Κυπριακού «στη σωστή βάση συζήτησης, με έμφαση στις βασικές αρχές του Κυπριακού και στο περιεχόμενο της λύσης, η οποία πρέπει να εδράζεται στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες». Πρέπει, επίσης, να αντιμετωπιστεί, συνέχισε, η οικονομική κρίση με λήψη μέτρων ανάπτυξης, που να δημιουργούν θέσεις εργασίας και να αξιοποιηθεί ο φυσικός πλούτος «για οικονομικά οφέλη, αλλά ιδιαίτερα για να αλλάξουν τα γεωστρατηγικά δεδομένα της περιοχής».

Με αυτά τα δεδομένα, είπε, «εμείς πήραμε ήδη την απόφαση στο Εκτελεστικό Γραφείο και αύριο θα προχωρήσουμε με εισήγηση στο Κεντρικό Συμβούλιο να στηρίξουμε την υποψηφιότητα Νίκου Αναστασιάδη».

«Η εδώ παρουσία μου είχε σαν στόχο τη διαπίστωση πως οι προγραμματικές μας θέσεις, όπως είχαν διαμορφωθεί μέσα από το διάλογο και με το Ευρωπαϊκό Κόμμα και αποτυπώθηκαν με την ιστορική συμφωνία με το ΔΗΚΟ, καλύπτουν τις ανησυχίες όλων όσων ενώνοντας δυνάμεις, μέσα από μία κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας, θέλουμε να δώσουμε απαντήσεις στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τόπος. Τα όσα ανέφερε ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, καλύπτονται πλήρως και δεσμεύουν απόλυτα τον υποψήφιο πρόεδρο και είναι μέσα στις προγραμματικές μας θέσεις», δήλωσε από πλευράς του ο υποψήφιος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Πρόσθεσε ότι «αυτό που επιδιώκουμε είναι να αντιμετωπίσουμε την επομένη με αποτελεσματικότητα, μέσα από συνθήκες ενότητας, ιδιαίτερα όμως συλλογικότητας και αποφασιστικότητας, τα σοβαρά προβλήματα που ο τόπος αντιμετωπίζει, είτε αυτά αναφέρονται στην οικονομική κρίση, είτε ιδιαίτερα στη διαχείριση του εθνικού μας προβλήματος και θέματα που αφορούν ανασυγκρότηση και εκσυγχρονισμό του κράτους, αναστήλωση θεσμών, διαχείριση του εθνικού πλούτου». Αυτό που θα κάνει τη διαφορά, είπε, «είναι η συλλογική διαχείριση των μεγάλων θεμάτων που η χώρα αντιμετωπίζει».

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι κατά τη σημερινή συνάντηση δεν συζητήθηκε «η οποιαδήποτε συναλλαγή. Αυτά θα τα πούμε από τη Δευτέρα. Μέχρι στιγμής και σε κανένα στάδιο του διαλόγου μας δεν ετέθη θέμα είτε συμμετοχής του ΕΥΡΩΚΟ, είτε του ΔΗΚΟ, είτε του άλλου όποιου κόμματος, πολύ περισσότερο να μπαίναμε σε λεπτομέρειες ώστε να δώσουμε μια εικόνα που πραγματικά είναι παντελώς ξένη με τα πρωτόγνωρα που έγιναν αυτήν την συγκεκριμένη περίοδο».

«Η πρόταση μου παραμένει, και θα απευθύνεται προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις που υιοθετούν το πρόγραμμά μας, ότι ο στόχος είναι ο σχηματισμός μιας κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας» συμπλήρωσε.

«Ξεκινήσαμε το διάλογο με το ΔΗΚΟ, το ΕΥΡΩΚΟ, τους Οικολόγους. Πολλές των προτάσεων που είχαν διαμορφωθεί στη Βουλή συμπεριλήφθησαν και αντιπροσώπευαν και το Σοσιαλιστικό Κίνημα. Οι θέσεις μας στο εθνικό θέμα δεν είναι παρά η βελτίωση ακόμα περισσότερο και η ενίσχυση των θέσεων της πολιτικής διακήρυξης του ενδιάμεσου χώρου. Συνεπώς εκεί επικεντρωθήκαμε και όχι εις οτιδήποτε μπορεί να θεωρηθεί έστω και κατά ελάχιστον ως συνένωση δυνάμεων με βάση τα στοιχεία της συναλλαγής», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

Κληθείς να σχολιάσει ότι ένα μεγάλο ποσοστό των υποστηρικτών του ΔΗΚΟ δεν πειθάρχησαν στην επίσημη απόφαση του κόμματος να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του, ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι την ερχόμενη Κυριακή οι υποστηρικτές του ΔΗΚΟ θα στηρίξουν την υποψηφιότητά του κατά συντριπτική πλειοψηφία. «Αυτό το οποίο διαπιστώνεται είναι ότι η μεγαλύτερη μερίδα του ΔΗΚΟ -και είμαι βέβαιος ότι αυτή την εβδομάδα, από την ώρα που η επιλογή που έκαναν, και ήταν δικαίωμα τους, δεν έχει επιτύχει- ότι θα ενισχύσουν την απόφαση του ΔΗΚΟ κατά συντριπτική πλειοψηφία», είπε.

Εξέφρασε θερμότατες ευχαριστίες «στην πλειοψηφία που ακολούθησε την απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ και ενίσχυσαν τα ποσοστά που έλαβε, τα υψηλοτέρα που εδόθησαν ποτέ προ του δευτέρου γύρου σε υποψήφιο». Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «ήταν σημαντική η συμβολή και του ΔΗΚΟ και των οπαδών του ΕΥΡΩΚΟ και οπαδών από άλλους ιδεολογικούς χώρους, αλλά και ελεύθερους πολίτες».

Σε ερώτηση εάν εκτιμά ότι επόμενη μέρα του β’ γύρου, με εκλογή του Ν. Αναστασιάδη στην προεδρία της Δημοκρατίας, θα κρατήσει το ΕΥΡΩΚΟ ενιαίο και ενωμένο ώστε να συνεχίζει απρόσκοπτα να μεταφράζει σε πολιτική τις θέσεις του, ο κ. Συλλούρης είπε ότι δεν είναι ώρα για κομματικές έγνοιες, αλλά της έγνοιας για την πατρίδα. «Όταν τελειώσουν όλα αυτά, θα έχει ο καθένας χρόνο να ασχοληθεί με το κόμμα του» ανέφερε.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Ρίκκος Ερωτοκρίτου, σε δηλώσεις του εξέφρασε την πεποίθηση, η οποία όπως είπε τυγχάνει υιοθέτησης από πάρα πολλές χιλιάδες πολιτών, πως «η υποψηφιότητα του Σταύρου Μαλά, τη δεύτερη Κυριακή αποτελεί μια προσπάθεια επιβίωσης όλων εκείνων των πολιτικών που κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης Χριστόφια –στην οποία υπήρξε εξέχον μέλος του Υπουργικού του Συμβουλίου- μας οδήγησαν στην εξαθλίωση, μας πίκραναν, μας εξόργισαν αλλά και μας απομόνωσαν διεθνώς».

Σε αντίθεση, συνέχισε, «με την υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη που εγγυάται τη συλλογικότητα αλλά και την ευθύνη κάτω από την οποία αντιμετωπίζονται οι σημερινές ανάγκες, ατομικά και συλλογικά, όλων εκείνων των συμπολιτών μας οι οποίοι αναμένουν ότι η επανεκκίνηση της οικονομίας, τόσο σε ψυχολογικό επίπεδο, αλλά κυριότατα σε χρηματοοικονομικό επίπεδο θα μπορέσει να καταστεί εφικτός στόχος την επομένη της εκλογής του Νίκου Αναστασιάδη».

Σε σχέση με το αποτέλεσμα των εκλογών της πρώτης Κυριακής, ο κ. Ερωτοκρίτου είπε πως «η υποψηφιότητα του Νίκου Αναστασιάδη συγκέντρωσε το υψηλότερο ποσοστό διαχρονικά σε σχέση με υποψήφιο που θα περάσει από δύο γύρους, συγκριτικά με το χαμηλότερο ποσοστό που συγκέντρωσε ποτέ Ακελικός υποψήφιος στην κούρσα των προεδρικών εκλογών».

Keywords
Τυχαία Θέματα