Συνεχείς διαβουλεύσεις των Ευρωπαίων εταίρων για την Ελλάδα

16:03 26/10/2012 - Πηγή: OnlyCY

Λύση στα ανοικτά ζητήματα για την επίτευξη συνολικής συμφωνίας για την Ελλάδα αναζητούν οι Ευρωπαίοι εταίροι, οι οποίοι ξεκίνησαν χθες εντατικές διαβουλεύσεις και συνεδριάσεις με στόχο να καταλήξουν στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Χθες το απόγευμα συνεδρίασε στις Βρυξέλλες, η Ομάδα Εργασίας του Εurogroup, που προετοιμάζει το πακέτο των αποφάσεων για την Ελλάδα,

ενώ οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και τη Δευτέρα. Ο Πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ σχεδιάζει να συγκαλέσει μια τηλεδιάσκεψη των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης για την Ελλάδα την προσεχή Τετάρτη, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από την πορεία των συζητήσεων στην Ομάδα Εργασίας, που αποτελείται από τεχνοκράτες των χωρών της Ευρωζώνης.

Οι Ευρωπαίοι εταίροι, γνωρίζοντας τις ανάγκες ρευστότητας της Ελλάδας, επιθυμούν την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο, δηλαδή πριν από την προσεχή τακτική συνεδρίαση του Εurogroup στις 12 Νοεμβρίου.

Οι χώρες της Ευρωζώνης συμφωνούν σε δύο θέματα, την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 31,2 δισ. ευρώ, και τη διετή επιμήκυνση του χρόνου της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε η Ελλάδα να μειώσει το δημόσιο έλλειμμα κάτω του 3% του ΑΕΠ στο τέλος του 2016 αντί για το τέλος του 2014 που προβλέπει το δεύτερο πρόγραμμα.

Τα ανοικτά θέματα που είναι και εξαιρετικά δύσκολα γιατί θα έχουν οικονομικό κόστος για τους εταίρους είναι η πρόσθετη χρηματοδότηση της Ελλάδας προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες σε ρευστότητα στη διάρκεια της διετούς επιμήκυνσης, δηλαδή το 2015 και το 2016, καθώς και η επίλυση του προβλήματος της βιωσιμότητας του χρέους.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να φτάσει από 18 δισ. ευρώ μέχρι και 30 δισ. ευρώ, τα βασικά σενάρια εξεύρεσης των χρημάτων είναι η επιμήκυνση της αποπληρωμής των διμερών δανείων που έδωσαν οι εταίροι στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος καθώς και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων. Το τρίτο σενάριο που προβλέπει τη διάθεση μέρους της δόσης των 31,2 δισ. ευρώ για την αγορά ομολόγων στη δευτερογενή αγορά εξακολουθεί να βρίσκεται στο «τραπέζι» αλλά επικρατεί προβληματισμός για την αποτελεσματικότητά του. Κι αυτό γιατί είναι σχεδόν βέβαιο πως η επιλογή του μέτρου θα οδηγήσει σε άνοδο της αξίας των ελληνικών ομολόγων τα οποία κινούνται σήμερα στο 30% της τιμής έκδοσης.

Ωστόσο, ενώ για τη χρηματοδότηση της επιμήκυνσης εκτιμάται ότι θα βρεθούν τα χρήματα, το δυσκολότερο πρόβλημα έχει να κάνει με τη βιωσιμότητα του χρέους. Με βάση τα σημερινά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας, εκτιμάται ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, δηλαδή δεν μπορεί να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ μέχρι το 2020, όπως προβλέπεται στο δεύτερο πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ πιέζει για περαιτέρω «κούρεμα» του χρέους, ωστόσο αυτό δεν είναι πολιτικά καθόλου εύκολο για τους Ευρωπαίους εταίρους γιατί εάν «κουρέψουν» τα διμερή δάνεια που έδωσαν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος, θα έχουν σημαντικό εσωτερικό πρόβλημα, δεδομένου ότι οι Ευρωπαίοι φορολογούμενο σε καμία περίπτωση δεν ε

Keywords
Τυχαία Θέματα