Συνεχίζεται η αγόρευση Κυπριανού για τη δολοφονία του Α. Χατζηκωστή

17:18 10/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Με την ανάπτυξη του τρίτου και τελευταίου πυλώνα της αγόρευσής του, συνέχισε την Τετάρτη την τελική αγόρευσή του, ο συνήγορος υπεράσπισης της 3ης κατηγορούμενης στην υπόθεση της δολοφονίας του Διευθύνοντος Συμβούλου του συγκροτήματος “Δίας” και της τηλεόρασης “Σίγμα” Άντη Χατζηκωστή, Έλενας Σκορδέλη.

Κατά την ακροαματική διαδικασία, η οποία διεξάγεται ενώπιον του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, ο δικηγόρος της 3ης κατηγορούμενης, Μιχαλάκης Κυπριανού επικεντρώθηκε στην αξιολόγηση μαρτύρων, που παρουσίασε η κατηγορούσα Αρχή ενώπιον του δικαστηρίου.

Ο κ.

Κυπριανού αναφέρθηκε λεπτομερώς στην υπόθεση, κάνοντας λόγο για υπόθεση “σκευωρίας και δολοπλοκής”, προσθέτοντας πως στην παρούσα υπόθεση υπάρχουν στοιχεία ότι ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας Φάνος Χατζηγεωργίου ενθαρρύνθηκε άμεσα και έμμεσα να καταθέσει κάθε τι άλλο από την αλήθεια.
Όπως πρόσθεσε “δεν υπάρχει ίχνος μαρτυρίας ότι η προστασία που δόθηκε στον Φάνο είχε ως μόνο αντικείμενο να άρει τους φόβους του για την ασφάλεια του”, εξηγώντας στο δικαστήριο πως “δεν υπήρξε απολύτως καμιά μαρτυρία ότι ο Φάνος είχε απειληθεί από οποιονδήποτε από τους κατηγορούμενους”.

Συνέχισε λέγοντας: “Παρόλο που ερωτήθηκε εάν τον απείλησε οποιοσδήποτε από τους κατηγορούμενους, δήλωσε ενόρκως στο δικαστήριο ότι δεν είχε απειληθεί από κανέναν. Η εκδοχή του Φάνου ότι ήθελε να προστατευθούν τα παιδιά του, δεν ευσταθεί διότι στο τέλος η αστυνομία δεν έθεσε τα παιδιά του υπό προστασία. Ούτε και υπήρξε οποιαδήποτε μαρτυρία ή καταγγελία περί απειλής των παιδιών του. Επίσης, δεν υπήρξε καταγγελία ή μαρτυρία ότι απειλήθηκε ποτέ η συμβία του. Συνεπώς, είναι ολοφάνερο ότι η προσφερθείσα στον Φάνο προστασία, για την ασφάλεια του δεν ήταν γνήσια, αλλά στόχευε στο να δωροδοκήσει με τον τρόπο αυτό τον Φάνο, για να δώσει την μαρτυρία που χρειαζόταν η αστυνομία για να εμπλέξει τα αδέρφια Τάσο Κρασοπούλη και Έλενα Σκορδέλη”.

Επίσης, ο δικηγόρος της 3ης κατηγορούμενης αναφέρει πως η αστυνομία δεν κατάφερε να πετύχει μαρτυρία από τον κυριότερο μάρτυρα κατηγορίας Φάνο Χατζηγεωργίου, η οποία να δηλώνει επακριβώς την ημερομηνία της ισχυριζόμενης από αυτόν συνομωσίας – συνάντησης με τους ηθικούς αυτουργούς, σημειώνοντας πως αυτό στερεί από την υπεράσπιση να προβάλει άλλοθι, για τους κατηγορούμενους, για τη συγκεκριμένη ημερομηνία, πράγμα που θα ανέτρεπε την όλη υπόθεση.

Σε ό,τι αφορά τη μη κλήτευση μαρτύρων από την κατηγορούσα Αρχή, ο κ. Κυπριανού είπε πως είναι θέση της υπεράσπισης ότι η κατηγορούσα Αρχή θα πρέπει να καλεί όλους τους ουσιώδεις μάρτυρες, έστω και αν οι εκδοχές τους είναι ασυμβίβαστες, έτσι που το σύνολο των γεγονότων να βρίσκεται ενώπιον του δικαστηρίου.

Αναφερόμενος στη μη κλήτευση του Χρίστου Τζιάγκα, μέλους της Αστυνομικής Δύναμης Κύπρου, ο οποίος παραδέχθηκε στην αστυνομία ότι δεκαπέντε μέρες περίπου πριν τη δολοφονία του Άντη Χατζηκωστή τον είχε προειδοποιήσει περί του κινδύνου που διέτρεχε, να δολοφονηθεί, ο κ. Κυπριανού είπε πως “η προβαλλόμενη δικαιολογία ότι ο Χρίστος Ιωάννου της ΚΥΠ, άλλως Τζιάγκας, δεν έδωσε κατάθεση διότι εφοβάτο και δεν παρουσιάστηκε οποιαδήποτε κατάθεση του ιδίου στην οποία θα εκθέτει τους λόγους γιατί φοβάται δεν ευσταθεί”.

“Ούτε υπήρξε μαρτυρία”, πρόσθεσε, “ότι απειλήθηκε από οποιονδήποτε. Πέραν όμως τούτου η κατηγορούσα Αρχή όφειλε να είχε κλητεύσει τον Τζιάγκα ως μάρτυρα κατηγορίας, έτσι που να τον εξαναγκάσει να δώσει μαρτυρία και να εξηγήσει τους λόγους που δεν έδιδε κατάθεση. Προκαλεί πράγματι θυμηδία για να μην πω γέλωτα όταν η αστυνομία λέγει ότι ο άνθρωπος της ΚΥΠ φοβάται. Τι να πούμε για τον απλοϊκό κόσμο; Θα επιτρέψουμε σε όλους αυτούς να μην έρχονται στα δικαστήρια διότι λέγουν ότι φοβούνται;”.

Επιπλέον, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε “σε μια άλλη περίεργη παράλειψη”, τη μη λήψη κατάθεσης από τον Αλέξη Μαυρομιχάλη, που η μαρτυρία του Φάνου τον παρουσίασε ως πληροφοριοδότη της αστυνομίας.

Επίσης, η υπεράσπιση αναφέρθηκε στον Αστυνομικό Διευθυντή Λευκωσίας Κύπρο Μιχαηλίδη, ο οποίος όπως είπε θα έπρεπε να κληθεί από την κατηγορούσα Αρχή, για να εξηγήσει στο δικαστήριο, υπό ποίες συνθήκες ο Γενικός Εισαγγελέας, ημέρα Κυριακή, θυσίασε τη θαλπωρή της οικογενειακής του στέγης, για να πάει να βρει τον Φάνο, «έναν φονιά, για να του υπενθυμίσει ότι «όποιος είπε την αλήθεια, δεν έχασε».

Επιπροσθέτως, ο κ. Κυπριανού είπε πως θα έπρεπε να κλητευθεί και ο ίδιος ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης.

Εξέφρασε, τέλος, την πεποίθηση ότι “δόθηκαν υποσχέσεις στον Φάνο, για να προβεί στην θεληματική του κατάθεση” και ότι “η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα για παραχώρηση ασυλίας στον Φάνο, στον Προεστό, στην Πεντόντζιη και στον Ζαβράντωνα, αποτελούσε μέρος της συνδιαλλαγής που έγινε από την αστυνομία, την ανακριτική ομάδα και τις επίσημες νομικές αρχές του κράτους”.

Η ακροαματική διαδικασία θα συνεχιστεί αύριο στις 09:00, με την ολοκλήρωση της τελικής αγόρευσης του Μιχαλάκη Κυπριανού. Το Κακουργιοδικείο όρισε γι` αυτό το σκοπό και απογευματινή συνεδρία, η οποία θα αρχίσει στις 15:00.

Keywords
Τυχαία Θέματα