Σύνοδος υπουργών Εξωτερικών του G8 στο Λονδίνο για Β. Κορέα και Συρία

11:43 11/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Οι κρίσεις στην κορεατική χερσόνησο και τη Συρία θα βρίσκονται στην κορυφή της ατζέντας της σημερινής συνόδου των υπουργών Εξωτερικών του G8 στο Λονδίνο.

Η Ιαπωνία που συμμετέχει στη σύνοδο θα ζητήσει μία ισχυρή δήλωση αλληλεγγύης κατά των απειλητικών κινήσεων της Βόρειας Κορέας. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε μετά από συνάντησή του την Τετάρτη στη βρετανική πρωτεύουσα με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι ότι δεν υπάρχει διαφωνία με τις ΗΠΑ ως προς τη Βόρεια Κορέα. Οι οκτώ υπουργοί Εξωτερικών επισημαίνουν ότι εκλαμβάνουν ως επικίνδυνη πρόκληση τις φραστικές απειλές της Πιονγκγιάνγκ και την προετοιμασία για νέες δοκιμές πυραύλων.

Οι υπουργοί Εξωτερικών του G8 είχαν επίσης χθες συνάντηση με εκπροσώπους της συριακής αντιπολίτευσης που βρίσκονται στο Λονδίνο. Η συριακή αντιπολίτευση φέρεται να ζήτησε περισσότερη βοήθεια στον ανθρωπιστικό τομέα.

Σε αντίθεση με την κορεατική κρίση, ωστόσο, ως προς τη Συρία δεν υπάρχει ομοφωνία. Η Ρωσία δεν αναμένεται να υποστηρίξει αυστηρότερες κυρώσεις επί του καθεστώτος του Μπασάρ αλ Άσαντ. Ο οικοδεσπότης του G8 Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ δήλωσε ότι η Βρετανία παραμένει δεσμευμένη στην εύρεση πολιτικής λύσης στην κρίση, αν και το Λονδίνο δεν έχει αποκλείσει την παροχή στρατιωτικής βοήθειας στις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις.

Οι υπουργοί Εξωτερικών θα συζητήσουν επίσης την αποτυχία των συζητήσεων της περασμένης εβδομάδας στο Καζακστάν σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν και θα θίξουν ζητήματα που αφορούν τη Βιρμανία, τη Σομαλία και την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο. Ο κ. Χέιγκ εξάλλου έχει θέσει ως προσωπική προτεραιότητα για τη σύνοδο την επίτευξη νέας συμφωνίας για την αποτροπή σεξουαλικής βίας κατά τη διάρκεια συρράξεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα