Τα όσα προνοεί για αυτούς η ΕΕ ζητούν οι Κούρδοι συραικής καταγωγής

14:39 27/4/2013 - Πηγή: OnlyCY

Το Κίνημα Δυτικού Κουρδιστάν στην Κύπρο αναφέρεται στην «τραγική κατάσταση των Κούρδων, και άλλων, με συριακή υπηκοότητα καθώς και στην ανάγκη να εφαρμοστεί άμεσα η δευτεροβάθμια προστασία που αποφάσισε η ΕΕ για τους πρόσφυγες από τη Συρία και εδώ στη Κύπρο όπου βρίσκονται περίπου 250 Κούρδοι με συριακή υπηκοότητα, καθώς επίσης Άραβες και άλλοι επίσης με συριακή υπηκοότητα».

Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Δυτικού Κουρδιστάν στην Κύπρο

χαρακτηρίζει την κατάσταση όλων αυτών «τραγική και απελπιστική» προσθέτοντας πως «με τη παρούσα οικονομική κρίση όλοι είναι άνεργοι εδώ και πολλούς μήνες ενώ πολλοί θέλουν να αναχωρήσουν από τη Κύπρο, αλλά δεν μπορούν διότι, μη έχοντας εργασία, δεν έχουν ούτε άδεια παραμονής, η οποία είναι αναγκαία για να αναχωρήσει κάποιος από τη Κύπρο».

Το Κίνημα αναφέρει επίσης ότι «πολλών άλλων έχει λήξει το διαβατήριο, και λόγω του πολέμου είναι αδύνατο να το ανανεώσουν ενώ σε άλλους, οι συριακές αρχές δεν επέτρεπαν ποτέ την έκδοση διαβατηρίου, αλλά ούτε και με διαβατήριο σε ισχύ δεν μπορούν να φύγουν, αφού λόγω του πολέμου κάθε πρόσβαση στη Συρία είναι αδύνατη».

Στην ανακοίνωσή του το Κίνημα Δυτικού Κουρδιστάν στην Κύπρο υποστηρίζει ότι «την Τετάρτη, 17 Απριλίου, αυτοκτόνησε στις Αρόδες της Πάφου ο Kamiran Muhamad, 33 χρονών, πατέρας τεσσάρων παιδιών, ο οποίος είχε καταφύγει στη Κύπρο πριν από τρεις μήνες, και είχε υποβάλει αίτηση για άσυλο».

Αναφέρει ότι ο εν λόγω θανών, ζήτησε βοήθεια από το Γραφείο Ευημερίας, εκεί όμως του ζήτησαν μια βεβαίωση από το Γραφείο Εργασίας όπου εκεί του είπαν ότι θα δικαιούται να ρωτήσει για δουλειά μετά από έξι μήνες».

Σύμφωνα με το Κίνημα Δυτικού Κουρδιστάν στην Κύπρο, «όσοι πρόσφυγες από τη Συρία κατέφυγαν στη Τουρκία, Ιορδανία και Λίβανο, παίρνουν βοήθεια από τις χώρες αυτές ενώ και η Ευρωπαϊκή Ενωση ανταποκρίθηκε στις συνέπειες του πολέμου στη Συρία, και παραχώρησε δευτεροβάθμια προστασία στους Σύριους υπηκόους που ζουν στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

Δυστυχώς, συνεχίζει η ανακοίνωση, «η δευτεροβάθμια προστασία για τους πρόσφυγες από τη Συρία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα και στη Κύπρο για αυτό και ανησυχούμε πολύ για το συνεχιζόμενο αυτό αδιέξοδο, και ανησυχούμε για τους απελπισμένους συμπατριώτες μας».

Το Κίνημα Δυτικού Κουρδιστάν στην Κύπρο ανακοινώνει ότι την Δευτέρα, 29 Απριλίου θα γίνει μαζική πορεία στο Υπουργείο Εσωτερικών, για να ζητήσουν οι Κούρδοι της Συρίας ενημέρωση για τη πορεία εφαρμογής της δευτεροβάθμιας προστασίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι «θα παραμείνουν εκεί μέχρι να έχουν πληροφόρηση για το ζήτημα αυτό».

Keywords
Τυχαία Θέματα