Τα προβλήματα των Δήμων συζήτησαν Επιτροπή Οικονομικών και Ενωση Δήμων

16:42 24/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Αντίγραφο των προτάσεών της για μεταρρυθμίσεις και εξοικονομήσεις στους Δήμους, που ήταν αποτέλεσμα της Έκτακτης Γενικής της Συνέλευσης, της 17ης Σεπτεμβρίου, παρουσίασε σήμερα σε συνάντηση που είχε με την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, η Ένωση Δήμων.

Την ετοιμότητα της Βουλής να ψηφίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για να ενισχυθεί η ρευστότητα των Δήμων, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος,

ενώ ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Αλέξης Γαλανός εξέφρασε ικανοποίηση για το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης.

Ανάμεσα στις προτάσεις της Ένωσης Δήμων, περιλαμβάνονται η διεκδίκηση επιστροφής της χορηγίας έναντι απώλειας επαγγελματικού φόρου, επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των ενοποιημένων δανείων των Δήμων με κρατική εγγύηση, ενοποίηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας και του δημοτικού τέλους ακίνητης ιδιοκτησίας και ανάληψης τους από τους Δήμους, κρατική στήριξη για σχέδια πρόωρης εθελοντικής αφυπηρέτησης για περίπου 600 άτομα, με ταυτόχρονη παγοποίηση των προσλήψεων.

Εισηγούνται επίσης να συμφωνηθεί ένα χρονοδιάγραμμα πληρωμής των οφειλών των Δήμων προς την ΑΗΚ, συνένωση υπηρεσιών μεταξύ γειτνιαζόντων Δήμων, αλλά και δράσεις οι οποίες εξαρτώνται από τους ίδιους τους Δήμους, όπως παγοποίηση προσλήψεων και μισθολογίου, αναστολή οποιωνδήποτε προαγωγών, μείωση υπερωριών κατά 30% και δημιουργία ομάδας δράσης για τη μείωση των χρεωστών.

Συνολικά αποκόπηκαν από τους Δήμους σύμφωνα με τον κ. Γαλανό, 25 εκ., 17.5 από τη γενική χορηγία, και άλλα 7.5 από τη χορηγία που δίνεται στους Δήμους έναντι καταργήσεως του επαγγελματικού φόρου.

Εκφράζοντας την ανησυχία του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Οικονομικών είπε ότι πέντε μήνες μετά την τελευταία φορά που το θέμα συζητήθηκε στην Επιτροπή, «δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε» για να διευθετηθεί το θέμα που εγείρεται σχετικά με τη βιωσιμότητα των Δήμων.

«Είναι πάρα πολύ ανησυχητικά τα μηνύματα και τα δεδομένα που έχουμε ενώπιον μας» ανέφερε σε δηλώσεις του στη Βουλή, επαναλαμβάνοντας την ετοιμότητα της Βουλής να ψηφίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες ρευστότητας των Δήμων.

Είπε επίσης ότι δεν υπάρχει ξεκάθαρη τοποθέτηση της Κυβέρνησης για τον τρόπο με τον οποίο θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και προειδοποίησε πως εάν αυτά τα ζητήματα δεν διευθετηθούν, ο κίνδυνος χρεοκοπίας κάποιων Δήμων είναι ορατός.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης διερωτήθηκε γιατί η Κυβέρνηση δεν μπορεί να πράξει το ίδιο που πράττει με τις Δημόσιες Συγκοινωνίες, ενισχύοντας οικονομικά τους Δήμους με εξοικονομήσεις σε διάφορα κονδύλια του προϋπολογισμού.

«Δίνεται η εικόνα ότι η Κυβέρνηση αδιαφορεί για το αν τελικά η τοπική αυτοδιοίκηση και οι Δήμοι οδηγηθούν σε χρεοκοπία», είπε.

Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων κ. Γαλανός εξέφρασε ικανοποίηση από το αποτέλεσμα της σημερινής συνάντησης της Ενωσης Δήμων με την Επιτροπή Οικονομικών γιατί ξεκαθάρισε, όπως είπε, ότι «η Βουλή είναι έτοιμη να ψηφίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό για το ποσό το ο

Keywords
Τυχαία Θέματα