Τελεσίγραφο προς την Ελλάδα «βλέπει» ο ξένος Τύπος

12:53 10/2/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σε «τελεσίγραφο της ευρωζώνης» προς την Ελλάδα πριν από την αποδέσμευση οποιουδήποτε νέου πακέτου βοήθειας αναφέρεται ο γαλλικός Τύπος. Η ευρωζώνη έδωσε στην Ελλάδα χρονικό περιθώριο μικρότερο της μίας εβδομάδας για να ανταποκριθεί σε πολλές απαιτήσεις και ειδικότερα στην εξοικονόμηση 325 δισεκατομμυρίων ευρώ με περικοπές δαπανών, πριν ανοίξει το πορτοφόλι και χορηγήσει την κρίσιμη για τη χώρα οικονομική

βοήθεια, γράφει η ηλεκτρονική έκδοση της Le Monde.

Η υπομονή των χωρών της ευρωζώνης έχει φθάσει στα όριά της, αναφέρεται στην ηλεκτρονική έκδοση της Liberation . Η ελληνική κυβέρνηση κατηγορείται ότι δεν εκπληρώνει όλες τις δεσμεύσεις της για την περιστολή των δημοσιονομικών δαπανών και για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων για τις οποίες έχει δεσμευθεί με αντάλλαγμα τη χορήγηση διεθνών δανείων.

Και οι δύο γαλλικές εφημερίδες επισημαίνουν ότι ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν- Κλοντ Γιουνκέρ παραδέχθηκε ότι στις χθεσινές συνομιλίες ο τόνος ήταν «κάποιες στιγμές πολύ έντονος» μεταξύ των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, χωρίς να προχωρήσει σε λεπτομέρειες.

«Η ευρωζώνη απορρίπτει την ελληνική δημοσιονομική συμφωνία», είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης των Financial Times . Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης απέρριψαν ως ελλιπές το πακέτο δημοσιονομικών περικοπών το οποίο τούς παρουσιάσθηκε… και έστειλαν τον υπουργό Οικονομικών πίσω στην Αθήνα με νέο σετ
απαιτήσεων και μία πολύ μικρή προθεσμία, γράφει η εφημερίδα και επισημαίνει: «Η υποδοχή στις Βρυξέλλες βρισκόταν σε έντονη αντίθεση με το κλίμα της σχεδόν ευφορίας με το οποίο οι πολιτικοί ηγέτες της Ελλάδας παρουσίασαν την επίτευξη νωρίτερα χθες της συμφωνίας, την οποία εμφάνισαν ως λύση σε πολιτικούς ακροβατισμούς εβδομάδων που προκάλεσαν αναταραχή στις αγορές».

Σε ανταπόκρισή του από τις Βρυξέλλες το βράδυ, ο Κρις Μόρις του BBC αναφέρει ότι , δεδομένης της επιδεινούμενης κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες μεταξύ των ευρωπαίων υπουργών ότι το συνολικό πακέτο για την Ελλάδα – που περιλαμβάνει την απομείωση του ελληνικού χρέους από τους ιδιώτες πιστωτές και τη χορήγηση νέου δανείου- δεν αρκεί για να βάλει τη χώρα σε βιώσιμο οικονομικά δρόμο. Ο δημοσιογράφος επισημαίνει ότι αυτό που έγινε εμφανές κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνόδου του Eurogroup είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης των υπουργών Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να φέρει εις πέρας τις δεσμεύσεις της.

Η ατμόσφαιρα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης για την Ελλάδα φαίνεται ότι βαραίνει… Ενώ η επίσημη θέση είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να διασωθεί, στο περιθώριο πληθύνονται οι συζητήσεις σχετικά με το ότι τελικά μία χρεοκοπία της Ελλάδας δεν θα ήταν καταστροφή, γράφει ο ανταποκριτής του BBC.

Η Ελλάδα υποκύπτει σε περισσότερη λιτότητα, αλλά η συμφωνία οικονομικής στήριξης καθυστερεί μέχρι την επόμενη εβδομάδα, είναι ο τίτλος της ηλεκτρονικής έκδοσης του Guardian. Οι πιστωτές ζητούν έργα ως προς τις νέες δεσμεύσεις, ενώ η στάση πληρωμών προβάλλει σε

Keywords
Τυχαία Θέματα