Το πρότυπο για το χαλούμι συζήτησε η Επιτροπή Εμπορίου

15:57 3/5/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, η οποία ασχολήθηκε σε έκτακτη συνεδρία της με το τροποιητικό νομοσχέδιο, καταβάλλει προσπάθεια για εξεύρεση της ιδανικότερης λύσης στο θέμα του προτύπου του χαλουμιού, σύμφωνα με τον Πρόεδρό της Λευτέρη Χριστοφόρου.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Χριστοφόρου ανέφερε ότι «για πολλοστή φορά τονίζουμε ότι το χαλούμι αποτελεί την αιχμή του δόρατος των εξαγωγών της πατρίδας μας σε γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα».

«Εχουμε όλοι τεράστια ευαισθησία προς αυτό το προϊόν και θέλουμε με κάθε τρόπο να το διαφυλάξουμε

ως κόρη οφθαλμού», είπε.

Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «σεβόμαστε και εκτιμούμε και τον αγώνα που δίδουν όλοι οι εμπλεκόμενοι ιδιαίτερα οι παραγωγοί γάλακτος».

«Μέσα σε αυτά τα πλαίσια η Επιτροπή Εμπορίου με κάθε σοβαρότητα και υπευθυνότητα, ακούγοντας όλες τις πλευρές, θα προσπαθήσει να εξεύρει εκείνη την ιδανικότερη ουσιαστικά λύση για το ζήτημα, για να μπορέσουμε και το χαλούμι να διαφυλάξουμε και να το προστατεύσουμε και ταυτόχρονα οι παραγωγοί μας να μπορούν να απολαμβάνουν και τους κόπους τους και την προσπάθεια τους».

Την ελπίδα ότι θα επικρατήσει η συναίνεση, εξέφρασε ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Γιαννάκης Γαβριήλ σε δηλώσεις του για το θέμα, χαιρετίζοντας παράλληλα την κατάθεση του νομοσχεδίου και την προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Εμπορίου.

«Χαιρετίζουμε την προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Εμπορίου για να διορθώσει μια στρέβλωση, η οποία υπάρχει εδώ και 27 χρόνια», ανέφερε.

Χαιρετίζουμε, πρόσθεσε, «την κατάθεση του νομοσχεδίου που έχει να κάνει με τον καθορισμό ποσοστώσεων όσον αφορά την παρασκευή του χαλουμιού».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ως Επιτροπή Γεωργίας περισσότερο, αλλά και ως Επιτροπή Εμπορίου νοιαζόμαστε έτσι ώστε να προστατευθούν τόσο οι παραγωγοί γάλακτος, αλλά παράλληλα και ο φάκελος του χαλουμιού να προχωρήσει και να γίνει αυτό που όλοι περιμένουμε, δηλαδή να κατοχυρωθεί ως προϊόν προστατευόμενης ονομασίας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ παραδέχθηκε ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίας «υπήρξαν από κάποιους αντιδράσεις». Σημείωσε, ωστόσο, ότι «θέλω να πιστεύω ότι θα επικρατήσει η συναίνεση στο τέλος, έτσι ώστε να προχωρήσουμε τάχιστα προς ψήφιση του νομοσχεδίου».

Σύμφωνα με τον κ. Γαβριήλ, το νομοσχέδιο δίνει τη δυνατότητα στον Υπουργό Εμπορίου να καθορίσει τα ποσοστά, τα οποία θα έχουν συμφωνηθεί μέσα από την Τεχνική Επιτροπή.

Keywords
Τυχαία Θέματα