Τρόκκος: Διερευνητικού χαρακτήρα οι επαφές της Τρόικας που αρχίζουν αύριο

18:12 2/7/2012 - Πηγή: OnlyCY

Ξεκάθαρα διερευνητικού χαρακτήρα θα είναι η πρώτη επίσκεψη την Τρόικας στην Κύπρο, η οποία θα πραγματοποιηθεί μεταξύ 3-6 Ιουλίου, ανέφερε ο Οικονομικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Τρόκκος, σημειώνοντας ότι ενδεχομένως μέχρι το τέλος του Ιούλη να υπάρξει ουσιαστικά η δυνατότητα υπογραφής ενός μνημονίου συναντίληψης με την Τρόικα.

«Η

αποστολή είναι ξεκάθαρα διερευνητικού χαρακτήρα σε αυτό το στάδιο. Σε επίπεδο τεχνοκρατών, αποδίδεται ιδιαίτερη σημασία στο να δώσουμε μια ολοκληρωμένη εικόνα στα μέλη της αντιπροσωπείας σε όλους τους τομείς, είτε αυτό αφορά το χρηματοοικονομικό τομέα αλλά και ευρύτερα στα δημοσιονομικά θέματα και τα μακροοικονομικά. Πιστεύουμε ότι η αποτύπωση και η διαμόρφωση μιας ολοκληρωμένης εικόνας είναι η καλύτερη βάση ούτως ώστε σε μεταγενέστερο στάδιο να υπάρξει μια κοινή προσέγγιση ως προς τον τρόπο της αντιμετώπισης των προκλήσεων που αντιμετωπίζει η κυπριακή οικονομία στο παρόν στάδιο», ανέφερε.

Είπε επίσης ότι σκοπός της αποστολής είναι η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης του χρηματοοικονομικού τομέα αλλά και της οικονομίας ευρύτερα.

Ερωτηθείς για τις συγκεκριμένες πτυχές της οικονομίας τις οποίες θα διερευνήσει η Τρόικα, ο κ. Τρόκκος ανέφερε ότι ο χρηματοοικονομικός τομέας θα έχει βαρύνουσα σημασία στο όλο πρόγραμμα. Η διερεύνηση σε αυτό τον τομέα, είπε, αφορά την ανάλυση της όλης κατάστασης του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου, το οποίο ως είχε και έχει μεγάλη έκθεση στην Ελλάδα, είτε μέσω της κατοχής σημαντικών ποσών ελληνικών ομολόγων είτε μέσω μεγάλου δανειακού χαρτοφυλακίου στην Ελλάδα.

Σε παρατήρηση ότι η Τρόικα θα δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, ο κ. Τρόκκος ανέφερε ότι η απεικόνιση της εικόνας στον τραπεζικό τομέα συνεπάγεται μιας ενδελεχούς μελέτης του όλου δανειακού χαρτοφυλακίου και των υπόλοιπων περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών.

Οσον αφορά τα δημοσιονομικά, ο κ. Τρόκκος είπε ότι θα γίνει μια ενδελεχής ανάλυση των πρόσφατων εξελίξεων όσον αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη και των εκτιμήσεων των κυβερνητικών υπηρεσιών αναφορικά με την πορεία των δημοσίων οικονομικών.

Οσον αφορά τα μακροοικονομικά, είπε ότι εκεί θα συζητηθούν τα ευρύτερα μακροοικονομικά μεγέθη, η πορεία της παραγωγικότητας της κυπριακής οικονομίας, η ανεργία και θα γίνει ανταλλαγή απόψεων όσον αφορά τα θέματα της αγοράς εργασίας, της ΑΤΑ κ.τ.λ.

«Ουσιαστικά περιμένω ότι πέραν του τραπεζικού τομέα ουσιαστικά τα μέτρα θα περιστραφούν γύρω από την εκπλήρωση των επτά εισηγήσεων τις οποίες περιλαμβάνει το έγγραφο στο οποίο έγινε η αξιολόγηση του προγράμματος σταθερότητας της κυπριακής οικονομίας», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τον τρόπο αξιολόγησης και διαβουλεύσεων εκ μέρους της Κυβέρνησης, ο κ. Τρόκκός εξήγησε ότι σε πρώτο στάδιο είναι σημαντικό να υπάρχει απεικόνιση της σωστής εικόνας γιατί το α ή το β αποτελεί αδυναμία της κυπριακής οικονομίας και να υπάρχει μια κοινή διαπίστωση από την κυπριακή πλευρά και από την πλευρά της Τρόικα ότι πράγματι αυτό αποτελε

Keywords
Τυχαία Θέματα