Βαρύτατο το τίμημα της παραμονής στο Μνημόνιο για την εκπαίδευση, λέει ο ΓΓ του ΑΚΕΛ

14:03 25/5/2013 - Πηγή: OnlyCY

Βαρύτατο θα είναι το τίμημα της παραμονής της Κύπρου στο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση για την κυπριακή εκπαίδευση, δήλωσε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος επαναδιατύπωσε τη θέση του ΑΚΕΛ

για συνολική απεμπλοκή της Κύπρου από το Μνημόνιο και διεκδίκηση αυτόνομης οικονομικής διαχείρισης.

Σε χαιρετισμό που απηύθυνε σε σεμινάριο του ΑΚΕΛ με θέμα «Οικονομία και Παιδεία – Τρόικα, Μνημόνιο και η αντιμετώπισης της κρίσης», ο κ. Κυπριανού είπε πως «η παραμονή στο Μνημόνιο Αναστασιάδη – Γιούρογκρουπ οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε απόλυτο αδιέξοδο. Οδηγεί στη συνεχή ύφεση, στην έκρηξη της ανεργίας, στη φτώχεια και στην εξαθλίωση, χωρίς περιθώρια διεξόδου, με τεράστιους κινδύνους τόσο στο Κυπριακό όσο και στην αξιοποίηση του εθνικού μας πλούτου, του φυσικού αερίου».

Συνέχισε λέγοντας ότι «ο δρόμος του Μνημονίου θα οδηγήσει σε φαύλο κύκλο, που θα γεννά και αναγεννά νέες απαιτήσεις, εκβιασμούς και νέα μέτρα. Δηλαδή σε νέα εποχή αποικιοκρατίας για την Κύπρο δίχως καμιά προοπτική».

«Δεν θα πρέπει να υπάρχει καμία ψευδαίσθηση ότι η Κύπρος θα αποφύγει τη λήψη πρόσθετων μέτρων, αφού ήδη σήμερα παρουσιάζονται αποκλίσεις από τους στόχους του προγράμματος, με τα κλιμάκια της Τρόικας να βρίσκονται ήδη στην Κύπρο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι σύντομα «θα έρθουν και νέα επώδυνα μέτρα, τα οποία αφορούν διάφορους τομείς πολιτικής».

Είπε ακόμα ότι το τίμημα της παραμονής της Κύπρου στο Μνημόνιο και τη δανειακή σύμβαση θα είναι «βαρύτατο» και για την κυπριακή εκπαίδευση, καθώς το ΔΝΤ κατέθεσε κατάλογο με μέτρα για την παιδεία στον οποίο περιλαμβάνονται η αύξηση του διδακτικού χρόνου των εκπαιδευτικών, η αύξηση του αριθμού μαθητών στην τάξη, συγχώνευση και κλείσιμο σχολείων, μειώσεις μισθών και εισαγωγή διδάκτρων στα δημόσια πανεπιστήμια, που θα έχουν ως αποτέλεσμα «τη δραστική μείωση της χρηματοδότησης της εκπαίδευσης και την υποβάθμιση της ποιότητάς της».

Είπε πως το ΑΚΕΛ «είναι έτοιμο να συζητήσει όλα τα ενδεχόμενα σενάρια, έτσι ώστε να υπάρξει συνολική απεμπλοκή της χώρας από το φαύλο κύκλο του Μνημονίου Αναστασιάδη – Γιούρογκρουπ» και πως υιοθετεί «προσέγγιση δημιουργικής αντιπολίτευσης».

Ανέφερε ακόμα ότι το ΑΚΕΛ εισηγείται τη «διαμόρφωση ενός κοινού μετώπου για αντιμετώπιση της νεοφιλελεύθερης επέλασης του ΔΝΤ και της Τρόικας», προσθέτοντας ότι «αν η κυβέρνηση Αναστασιάδη συνεχίσει να ενδίδει στους εκβιασμούς της Τρόικας θα μας βρει απέναντι της».

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ έκανε αναφορά στις 10+1 προτεραιότητες του ΑΚΕΛ για αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων της 25ης Μαρτίου στο εκπαιδευτικό σύστημα, που παραδόθηκαν στον Υπουργό Παιδείας, και συνέχισε λέγοντας ότι η Κύπρος πρέπει να απαντήσει στις σημερινές προκλήσεις με ένα «ποιοτικό άλμα προς τα εμπρός στην παιδεία μας, μέσα από τη συνέχιση της τεράστιας προσπάθειας που ξεκίνησε εδώ και λίγα χρόνια για συνολική και ολοκληρωμένη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση».

Απάντηση στον Υπουργό Παιδείας

——————–

Σχολιάζοντας αναφορές του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού σε πρωτοφανή αναβλητικότητα και αναποφασιστικότητα που οδήγησαν τον τόπο σε οικονομικό αδιέξοδο, ο Άντρος Κυπριανού είπε ότι τα προβλήματα της Κύπρου αφορούσαν τον τραπεζικό τομέα και πως κατά τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα όλοι ανεξαιρέτως οι Ευρωπαίοι μιλούσαν για το πρόβλημα του τραπεζικού τομέα.

«Θα ήταν χρήσιμο για τους Υπουργούς να μπαίνουν στον κόπο να μελετούν τί λένε οι ξένοι για το ποιά είναι τα πραγματικά προβλήματα που είχε η κυπριακή οικονομία», ανέφερε.

Παρέπεμψε ακόμα στον Μάρτεν Φέρβεϊ, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Τρόικας στην Κύπρο, ο οποίος, σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού, σε ομιλία του στο συνέδριο του Economist, είπε ότι τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας διαφέρουν πολύ από τα προβλήματα της Ελλάδας, η οποία αντιμετώπιζε πρόβλημα δημοσίου χρέους.

«Ένας Υπουργός όταν τοποθετείται δημόσια γι’ αυτά τα ζητήματα είναι σημαντικό να τα θυμάται έτσι ώστε να είναι αντικειμενικός στις κρίσεις και τις τοποθετήσεις στις οποίες προβαίνει», είπε.

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ καλωσορίζει τη διεξαγωγή ελέγχου των πολιτικών που εφαρμόστηκαν την προηγούμενη πενταετία στην εκπαίδευση, στην οποία, όπως γνωστοποίησε ο Υπουργός Παιδείας Κυριάκος Κενεβέζος, θα προβεί το Υπουργείο.

«Είμαστε βέβαιοι ότι αν ο έλεγχος είναι αντικειμενικός θα καταδείξει πόσο σημαντική δουλειά έγινε τα τελευταία πέντε χρόνια σε ό,τι αφορά την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», κατέληξε.

Κύριοι ομιλητές στο σεμινάριο του ΑΚΕΛ ήταν ο καθηγητής του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών Γιάννης Βαρουφάκης, ο Καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Τσιάκαλος και ο Χρίστος Χριστοφίδης, Επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της ΚΕ του ΑΚΕΛ.

Keywords
Τυχαία Θέματα