“Βουνό” οι εξελίξεις στην Μέση Ανατολή μετά τις σημερινές επιδρομές Ισραηλινών

22:08 14/11/2012 - Πηγή: OnlyCY

Σειρά εξελίξεων σημειώνεται στο Μεσανατολικό με τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούτ Αμπάς να ζητά να συγκληθεί “μια έκτακτη σύνοδος” του Αραβικού Συνδέσμου για να συζητηθεί “η βίαιη επίθεση” του Ισραήλ σήμερα εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, όπως μετέδωσαν το Αιγυπτιακό Πρακτορείο Ειδήσεων «Mena» και το Παλαιστινιακό Πρακτορείο Ειδήσεων «Wafa».

Το Ισραήλ πραγματοποίησε σήμερα περισσότερες από 20 αεροπορικές επιδρομές στη Λωρίδα της Γάζας κατά τις

οποίες σκοτώθηκαν έξι Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων της Χαμάς Αχμέντ αλ Τζααμπάρι, 52 ετών, σύμφωνα με το Υπουργείο Εσωτερικών της ισλαμικής οργάνωσης που ελέγχει τον παλαιστινιακό θύλακα.

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης της Χαμάς, Τάχερ αλ Νούνου, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι “το Ισραήλ φέρει την ευθύνη για τα εγκλήματά του και για τις σοβαρές συνέπειές τους”.

Δήλωση για το Μεσανατολικό έκανε και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν, ο οποίος ζήτησε σήμερα από το Ισραήλ και την Χαμάς να αποφύγουν την κλιμάκωση των βιαιοτήτων στη Λωρίδα της Γάζας καλώντας τους να διασφαλίσουν την προστασία των αμάχων, όπως δήλωσε ένας εκπρόσωπός του.

Αντίδραση υπήρξε και από πλευράς Αιγύπτου με τον Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, Μοχάμεντ Κάμελ Αμρ να αξιώνει “την άμεση κατάπαυση” των ισραηλινών αεροπορικών επιδρομών εναντίον της Λωρίδας της Γάζας, προειδοποιώντας κατά οποιασδήποτε κλιμάκωσης.

Από την πλευρά του, το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης (PLJ), στο οποίο ανήκει ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρει ότι «το Ισραήλ πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι τα πράγματα έχουν αλλάξει παγκοσμίως και κυρίως στην Αίγυπτο”.

Στο μεταξύ, ο Σύρος Υφυπουργός Εξωτερικών Φάισαλ Μέκνταντ εκτίμησε ότι στη διάρκεια της δεύτερης θητείας του ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα θα πρέπει να επικεντρωθεί στη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστινίων, που είναι το “πραγματικό πρόβλημα στην περιοχή”.

Επικοινωνία με τον Αμερικανό Πρόεδρο είχε ο ομόλογός του, του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες ο οποίος ενημέρωσε τον Μπαράκ Ομπάμα για τη δολοφονία του επικεφαλής της στρατιωτικής πτέρυγας της «Χαμάς» στη Λωρίδα της Γάζας χαρακτηρίζοντας τον Αχμέντ αλ Τζαμπάαρι έναν “κατά συρροή δολοφόνο».Το Ισραήλ απηύθυνε ένα “ξεκάθαρο μήνυμα” στη Χαμάς και είναι έτοιμο να “επεκτείνει” τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του στη Λωρίδα της Γάζας αν αυτό κριθεί απαραίτητο, δήλωσε ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Εντός των χωρών της ΕΕ, έκκληση υπήρξε από το βρετανικό ΥΠΕΞ προς “όλες τις πλευρές να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση ώστε να αποφευχθεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση” στη Λωρίδα της Γάζας.

Keywords
Τυχαία Θέματα