Βρέθηκε φόρμουλα για την αποφυλάκιση των Βουλευτών στην Τουρκία

17:07 27/4/2012 - Πηγή: OnlyCY

Βρέθηκε φόρμουλα για την αποφυλάκιση των Βουλευτών και ατύπως υποβλήθηκε στους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ, κατά τη χθεσινή δεύτερη συνάντηση των εκπροσώπων των κομμάτων της Αντιπολίτευσης στην Τουρκία με τον Πρόεδρο της Εθνοσυνέλευσης, Τζεμίλ Τσιτσέκ.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Χουριέτ αναφέρει ότι σύμφωνα με τη φόρμουλα που συμφωνήθηκε, θα αλλάξει το άρθρο 100 του ποινικού κώδικα και η τροπολογία αυτή θα αναγκάσει τους δικαστές να τερματίσουν την προφυλάκιση των βουλευτών εν αναμονή της δίκης τους.

Η εφημερίδα Μιλλιέτ

αναφέρει ότι ο Πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης συζήτησε τη φόρμουλα αυτή με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Σαντουλάχ Εργκίν ο οποίος τη χαρακτήρισε «λογική» και είπε ότι η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεισφέρει για την επίτευξη συμφωνίας για το θέμα αυτό.

Αντιθέτως, η Ζαμάν εμφανίζει επιφυλακτικό τον Υπουργό Δικαιοσύνης και γράφει ότι δήλωσε πως «είμαστε πολύ κοντά στη λύση, ωστόσο είναι πολύ νωρίς για να πούμε ότι το θέμα επιλύθηκε». Η εφημερίδα αναφέρει, επίσης, ότι η νέα φόρμουλα θα υποβληθεί επισήμως προς έγκριση στον Τούρκο Πρωθυπουργό και αν αυτός δώσει το «πράσινο φως», τα τέσσερα κόμματα της Εθνοσυνέλευσης θα ετοιμάσουν κοινή πρόταση των νομικών τροπολογιών για την επίλυση του θέματος.

Η Μιλλιέτ επικαλούμενη δηλώσεις ανώτατου αξιωματούχου του ΑΚΡ επισημαίνει ότι το πρόβλημα θα έπρεπε να επιλυθεί μέσω της τροποποίησης του άρθρου 83 του Συντάγματος. «Ωστόσο, αν δεν υπάρξουν αντιρρήσεις θα μπορέσει να βρεθεί λύση μέσω της τροποποίησης του άρθρου 100 του Ποινικού Κώδικα», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.

Η Βατάν επισημαίνει ότι έπειτα από την εξέλιξη αυτή, οι φυλακισμένοι Βουλευτές μπορεί να αποφυλακιστούν την επόμενη εβδομάδα. Οταν δημοσιευθούν οι σχετικές τροπολογίες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα