Ξεκίνησε η τελική διαπραγμάτευση για το ΠΔΠ

16:56 8/2/2013 - Πηγή: OnlyCY

Μετά από διακοπή περίπου πέντε ωρών, ξεκίνησε στις 14:30 τοπική ώρα (15:30 ώρα Κύπρου), η τελική διαπραγμάτευση των Ευρωπαίων ηγετών για τον καθορισμό του προϋπολογισμού της ΕΕ την περίοδο 2014-2020.

Η διαπραγμάτευση ξεκίνησε με ένα νέο συμβιβαστικό κείμενο, που θα είναι και το τελευταίο σύμφωνα με τον κ. Βαν Ρόμπει, ο οποίος προειδοποίησε τους ηγέτες ότι αυτή θα είναι και η τελευταία προσπάθεια στην παρούσα Σύνοδο Κορυφής για την επίτευξη συμφωνίας.

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές οι ενστάσεις

της τελευταίας στιγμής δεν προέρχονταν από τις μεγάλες χώρες, αλλά από τις μικρότερες, εκείνες της Βαλτικής, την Τσεχία και την Αυστρία, οι οποίες πρόβαλαν επιμέρους αιτήματα ζητώντας την ικανοποίηση τους.

Πάντως, στις Βρυξέλλες υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία για λήψη απόφασης σήμερα, με το επιχείρημα ότι δεν ωφελεί κανένα μια περαιτέρω αναβολή.

Εκείνο που ανησυχεί είναι η στάση της Ευρωβουλής, η οποία δεν βλέπει με καλό μάτι την έγκριση ενός προϋπολογισμού λιτότητας, αφού για πρώτη φορά επταετές δημοσιονομικό πακέτο θα είναι μικρότερο από το προηγούμενο κατά 3%. Μάλιστα, η υπερψήφιση από τους ευρωβουλευτές είναι απολύτως απαραίτητη με βάση τη Συνθήκη της Λισαβόνας, ενώ γίνεται κίνηση από μεγάλη ομάδα ευρωβουλευτών, οι οποίοι συγκεντρώνουν υπογραφές ώστε η ψηφοφορία στην ολομέλεια να είναι μυστική.

Keywords
Τυχαία Θέματα