Υπ. Εργασίας: Αναγκαία η ανάκαμψη της οικονομίας

18:48 28/9/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η χρηματοοικονομική κρίση τα τελευταία πέντε χρόνια έχει μετεξελιχθεί σε οικονομική και κοινωνική κρίση, αναστατώνοντας τις ζωές εκατομμυρίων πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δήλωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους.

“Aν δεν υπάρξει ανάκαμψη της κυπριακής οικονομίας που να μας βγάζει από την ύφεση, το πρόβλημα της ανεργίας θα εξακολουθήσει να είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Κύπρος λόγω της κρίσης,” επεσήμανε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος

είναι στη διαδικασία συνομολόγησης μνημονίου, λόγω των προβλημάτων που αντιμετωπίζει στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα.

Ανέφερε, επίσης, ότι εντός Οκτωβρίου προγραμματίζουν νέα συνεδρία της Εθνικής Επιτροπής Απασχόλησης, όπου ελπίζουν ότι θα μπορούν να παρουσιάσουν ακόμα ένα πακέτο μέτρων το οποίο θα απευθύνεται ιδιαίτερα στους νέους και ότι αρχάς του 2013 θα έχουν υπογραφεί τα συμβόλαια από το β’ γύρο αδειοδότησης για τα θέματα των υδρογονανθράκων.

Είπε, παράλληλα, ότι στην Κύπρο ένας στους τέσσερις απασχολούμενος δεν είναι Κύπριος.

Μιλώντας σε πάνελ με θέμα «Προς την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση», το οποίο αποτελεί μέρος των εργασιών της έκτακτης συνεδρίασης της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), η οποία πραγματοποιήθηκε στο οίκημα της ΣΕΚ, στη Λευκωσία, η κ. Χαραλάμπους είπε ότι όσο αυξάνονται τα επίπεδα ανεργίας, ταυτόχρονα αυξάνονται και οι αριθμοί εργαζομένων συμπατριωτών μας και συνανθρώπων μας που εργάζονται με επισφαλείς συνθήκες εργασίας σε ολόκληρη την Ευρώπη.

«Οι αυστηρές πολιτικές λιτότητας που επιδιώχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια έχουν αποδειχθεί ως ανεπαρκείς λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλές ευρωπαϊκές οικονομίες. Είναι γι’ αυτό που ως Κυπριακή Προεδρία έχουμε βάλει ως στόχο να εργαστούμε για μια Ευρώπη με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία που να σέβεται και να εφαρμόζει τις αρχές της αλληλεγγύης, της αλληλεγγύης μεταξύ κρατών – μελών, αλλά και μεταξύ πολιτών, που να επιδιώκει εξισορροπημένες προσεγγίσεις, να εργάζεται για την εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και για την αναγκαία δημοσιονομική εξυγίανση, αλλά να μην αφήνει στο περιθώριο τη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, ως αναπόσπαστο μέρος των πολιτικών της Ένωσης», πρόσθεσε.

Η κ. Χαραλάμπους είπε, επίσης, ότι ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων, αλλά και των άλλων φορέων που εκπροσωπούν την κοινωνία των πολιτών στην πετυχημένη διαμόρφωση και εφαρμογή ισορροπημένων πολιτικών είναι καθοριστικής σημασίας.

Ο ευρύς κοινωνικός διάλογος, συνέχισε, πρέπει να είναι στοιχείο που να χαρακτηρίζει όλη τη διαδικασία λήψης των αποφάσεων.

Ανέφερε, επίσης, ότι η κυπριακή προεδρία αναγνωρίζει ότι για την οικονομική και κοινωνική ανάκαμψη της Ευρώπης είναι αναγκαία η επικέντρωση σε πολιτικές που να προωθούν έξυπνη, βιώσιμη, χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξη, η οποία να οδηγά σε πραγματικά ποιοτικές θέσεις εργασίας.

Αυτό, συνέχισε, μπορεί να επιτευχθεί μόνο με

Keywords
Τυχαία Θέματα