«Greece Debt Free» ή πώς μπορεί πραγματικά να «σβήσει» το ελληνικό χρέος

Τη δυνατότητα σε πολίτες και εταιρείες να συμβάλουν αποτελεσματικά στη μείωση του ελληνικού χρέους δίνει ο μη κυβερνητικός και μη κερδοσκοπικός οργανισμός Greece Debt Free (Ελλάδα Χωρίς Χρέος), μέσω μιας νέας πρωτοβουλίας, που «μετρά» ήδη λίγες ημέρες ζωής, κατά τη διάρκεια μάλιστα των οποίων έχει συγκεντρωθεί ένα ποσό της τάξης των 2.200.000 ευρώ συνολικής αξίας χρέους.

Όπως αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Οργανισμού, το ελληνικό δημόσιο χρέος είναι αντικείμενο αγοραπωλησίας στις διεθνείς αγορές,

σε τιμές χαμηλότερες απ’ ό,τι πραγματικά χρωστάμε. Αυτήν την στιγμή, σε κάθε Έλληνα εργαζόμενο αντιστοιχεί εθνικό χρέος αξίας περίπου 24.800 ευρώ, ωστόσο αυτό το ποσό μπορεί να εξαγοραστεί με τρέχουσα τιμή περίπου 3.000 ευρώ.

Το GDF δέχεται δωρεές, με σκοπό την αγορά ελληνικών κρατικών ομολόγων στις διεθνείς αγορές σε τιμές πολύ χαμηλότερες από το ποσό που οφείλεται από το ελληνικό κράτος. Το GDF στη συνέχεια βοηθά στη μείωση του χρέους, μέσω της ακύρωσης των εν λόγω ομολόγων.

Όσο για τη συγκέντρωση των χρημάτων, αυτή θα γίνει με δύο τρόπους: είτε μέσα από τις δωρεές  που θα προσφέρουν ιδιώτες, είτε μέσα από τα έσοδα προϊόντων με «σφραγίδα ελληνική», τα οποία θα σπονσοράρει ο συγκεκριμένος οργανισμός.

Ήδη, από την ιστοσελίδα του GDF στο Facebook διεξάγεται ηλεκτρονική ψηφοφορία, μέσω της οποίας το κοινό μπορεί να επιλέξει ποια θα είναι αυτά τα ελληνικά προϊόντα που θα φέρουν το λογότυπό του οργανισμού. Το 50% των πωλήσεων από τα προϊόντα που τελικώς θα επιλεγούν, θα δοθεί στην οργάνωση για την αγορά των ομολόγων.

Όπως επισημαίνεται, οι διαδικασίες του GDF είναι απολύτως διαφανείς και λειτουργούν σύμφωνα με τους νόμους της Πολιτείας του Delaware. Υπόκειται στη νομοθεσία Φιλανθρωπικών Ιδρυμάτων των ΗΠΑ, που αποκλείουν πολιτική επιρροή. Δεν έχει εργαζομένους, διοικείται από εθελοντές και ενδιαφερόμενους πατριώτες, ενώ τα έξοδα λειτουργίας του είναι αμελητέα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση.

Ο Peter Nomikos, ιδρυτής και δημιουργός του μη κερδοσκοπικού αμερικανικού οργανισμού Greece Debt Free Inc., είναι επιχειρηματικό στέλεχος και κατάγεται από τη Σαντορίνη, συν-δημιουργός της μπύρας Volkan και αντιπρόεδρος του Thera Foundation, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, που είναι αφιερωμένος στην προώθηση της ελληνικής αρχαιολογίας, γεωλογίας και ιστορίας της τέχνης.

Από την αρχή της ελληνικής οικονομικής κρίσης, ο Peter Nomikos έχει επικεντρωθεί στην ανάπτυξη στρατηγικών που θα βοηθούσαν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα