Απέσυρε την επίμαχη διάταξη ο υπουργός Δικαιοσύνης

«Δεν θα βάλω εγώ σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης» λέει ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου.

Τη διάταξη που έδινε τη δυνατότητα πρόωρης αποφυλάκισης και σε καταδικασμένους για κακουργήματα σε κάθειρξη από πέντε έως δέκα έτη απέσυρε τελικά ο υπουργός Δικαιοσύνης, μετά την αποχώρηση της ΝΔ και του ΛΑΟΣ από τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αποσυμφόρηση των φυλακών.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων από τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ,

του ΣΥΡΙΖΑ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ το ΚΚΕ δήλωσε «παρών».

Αφού τόνισε ότι «είναι υπουργός της κυβέρνησης Παπαδήμου και όχι του κ. Σαμαρά ή του κ. Καρατζαφέρη» και διαβεβαιώνοντας πως θα επανέλθει με συμφωνία του ίδιου του πρωθυπουργού, ο Μιλτιάδης Παπαϊωάννου απέσυρε την επίμαχη διάταξη.

Αντ’ αυτής, παρέτεινε τη χρονική διάρκεια της ισχύος των ρυθμίσεων από πέντε σε δέκα μήνες, υπογραμμίζοντας πως με τον τρόπο αυτό, θα αποφυλακισθούν ενδεχομένως και περισσότεροι φυλακισμένοι απ’ ό,τι προηγουμένως.

Η ρύθμιση της πρόωρης αποφυλάκισης θα αφορά πλέον κατάδικους με ποινές φυλάκισης έως τρία χρόνια, υπό την προϋπόθεση έκτισης του 1/10 της ποινής τους, καθώς και κατάδικους με ποινές φυλάκισης ή και κάθειρξης έως πέντε έτη, εφόσον έχουν εκτίσει το 1/5 της ποινής τους.

«Δεν θα βάλω εγώ σε κίνδυνο τη συνοχή της κυβέρνησης, αλλά δεν θα γίνω και ο ηθικός αυτουργός για να λένε για κάποιον που υποτροπίασε, πως ο Παπαϊωάννου τον έβγαλε και ξαναέκανε το έγκλημα» τόνισε ο υπουργός Δικαιοσύνης. Υποστήριξε επίσης ότι το περιεχόμενο του νομοσχεδίου «το προσδιόρισαν οι αριθμοί», αφού, όπως είπε, όταν μια πολιτεία δεν έχει δυνατότητα να κτίσει νέες φυλακές, θα πρέπει να έχει όσους φυλακισμένους αντέχει το σύστημα.

«Στην περίπτωση αυτή, χρειάζεται μια πάγια ρύθμιση, ώστε, για να μπει κάποιος στη φυλακή, να αποφυλακίζεται εκείνος που είναι πιο κοντά στην αποφυλάκιση. Δεν φαντάστηκα ποτέ πως αυτό θα δημιουργούσε πολιτικό ζήτημα στην κυβέρνηση. Αυτό ήταν έξω απ’ τις σκέψεις μου» πρόσθεσε ο υπουργός.

Υπενθύμισε ακόμη ότι επεδίωξε συνάντηση με τους κ.κ. Τζαβάρα και Πλεύρη, οι οποίοι δεν έθεσαν ζήτημα αφαίρεσης του επίμαχου άρθρου, αλλά ζήτησαν εξαιρέσεις για συγκεκριμένα αδικήματα, τις οποίες έκανε ο ίδιος δεκτές.

«Με διαβεβαίωναν πως εκείνος που είχε ένσταση ήταν ο κ. Δένδιας και είπα πως άλλα μου είπε χθες ο κ. Τζαβάρας. Φαίνεται πως ο κ. Σαμαράς έχει προνομιακό συνομιλητή τον κ. Δένδια. Παρουσία των κ.κ. Αβραμόπουλου και Βορίδη, στο υπουργικό συμβούλιο, μου είπαν «δεν έχεις άλλη επιλογή»» ανέφερε.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης, ανέφερε ότι διέκρινε στη στάση του κ. Παπαϊωάννου «προβοκάτσια κατά του Λουκά Παπαδήμου και πολιτικό παιχνίδι του ΠΑΣΟΚ και του Γιώργου Παπανδρέου». Ανακοίνωσε επίσης πως το πρωί της Τετάρτης θα συσκεφθεί με τους υπουργούς του ΛΑΟΣ που μετέχουν στην κυβέρνηση για την παραμονή τους σε αυτή -συνεκτιμούμενης της τελικής στάσης του υπουργού Δικαιοσύνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα