Κανένα σημείο επαφής για τις επικουρικές ανάμεσα σε Κουτρουμάνη και ΝΔ

Απέρριψε η Συγγρού την πρόσκληση του υπουργού Εργασίας για συμμετοχή στο σχετικό διάλογο με την Τρόικα.

Διαφορετικές προσεγγίσεις στο θέμα των επικουρικών συντάξεων διατυπώθηκαν -και διαπιστώθηκαν- στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, με τους αρμόδιους τομεάρχες της ΝΔ, Γ. Σταϊκούρα και Ν. Νικολόπουλο, καθώς και το σύμβουλο του Αντώνη Σαμαρά,

Χρ. Λαζαρίδη.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο κ. Νικολόπουλος δήλωσε «περισσότερο ανήσυχος» για το ζήτημα, ενώ επανέλαβε την αντίθεση του κόμματός του «σε οριζόντιες περικοπές χωρίς αντίκρισμα».
Η ΝΔ θεωρεί ότι το θέμα των επικουρικών συντάξεων θα πρέπει να συζητηθεί μετά τις 15 Ιανουαρίου, ώστε να δοθεί χρόνος να αναζητηθούν κοινά αποδεκτές προτάσεις, ενώ η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας επέμεινε ότι οι αλλαγές θα πρέπει να έχουν οριστικοποιηθεί πριν από την επίσκεψη της Τρόικας, στις 16 Ιανουαρίου. Ο υπουργός Εργασίας έχει επανειλημμένα τονίσει ότι το θέμα των επικουρικών θα πρέπει να έχει καταλήξει ως τις 15 Ιανουαρίου, τονίζοντας παράλληλα ότι η μείωση των επικουρικών συντάξεων είναι προαπαιτούμενο για το Μεσοπρόθεσμο.
Στο πλαίσιο της συνάντησης, πάντως, ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι το υπουργείο Εργασίας δεν πρόκειται να αναλάβει καμία νομοθετική πρωτοβουλία, η οποία θα αφορά μειώσεις των επικουρικών συντάξεων, χωρίς τη συμφωνία των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, στη διαπιστώθηκαν πάντως και σημεία σύγκλισης μεταξύ των δύο πλευρών. Συγκεκριμένα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν στην αναγκαιότητα εξορθολογισμού των επικουρικών συντάξεων, ενώ αποφάσισαν τη σύσταση κοινής Επιτροπής εμπειρογνωμόνων, που θα εξετάσει όλα τα στοιχεία και θα καταλήξει σε σύντομο χρονικό διάστημα στην αξιολόγηση των προτάσεων.
Ο υπουργός Εργασίας ζήτησε από τους εκπροσώπους της ΝΔ να παρευρίσκονται και να συμμετέχουν ενεργά στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, κάτι ωστόσο που, στη συνέχεια, δεν έγινε δεκτό από την Συγγρού.
Η ηγεσία του υπουργείου και η αντιπροσωπεία της ΝΔ συμφώνησαν ακόμη πως αντίστοιχη συμμετοχή θα ζητηθεί και από το ΛΑΟΣ, ενώ προς αυτήν την κατεύθυνση έχει αναληφθεί, όπως έγινε γνωστό, σχετική πρωτοβουλία από τον κ. Κουτρουμάνη.
Ο κ. Νικολόπουλος υπογράμμισε μετά τη συνάντηση ότι οι θέσεις της ΝΔ για το ζήτημα της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος είναι σταθερές. «Πρέπει να είμαστε σοβαροί. Γιατί, πώς να προχωρήσεις σε λύσεις βιώσιμες, όταν δεν έχουν ακόμα συνεκτιμηθεί τα αποτελέσματα του κουρέματος στα ασφαλιστικά ταμεία και δεν έχεις στα χέρια σου αξιόπιστες αναλογιστικές μελέτες;» διερωτήθηκε.
«Οι οριζόντιες περικοπές δεν είναι δυνατό να αποκαλούνται… εξορθολογισμός. Σε κάθε περίπτωση, η ΝΔ είναι αντίθετη στην κατάργηση ή απαξίωση της επικουρικής σύνταξης» ξεκαθάρισε.
Τι προβλέπει το σχέδιο του υπουργείου Εργασίας
Μείωση των επικουρικών συντάξεων στα Ταμεία που παρουσιάζουν ελλείμματα και ταυτόχρονα καταβάλλουν συντάξεις που υπερβαίνουν το 20% των συντ
Keywords
Τυχαία Θέματα